OliaX
18.03.2004, 23:09:45
Зараз пора заповненя планів опанування навчальних дисциплін.
У вибірковому блоці багатьом хочеться взяти чогось цікавенького, проте анотації не дуже впевнюють, а до відповідної кафедри ноги не завжди доходять (у деяких).
ТОж поділітсья. будь ласка, вашим досвідом обрання вибіркових дисциплін (особливо, зі нших факлуьтетів).
ПС: тему вікрито specially for Bigmama:) enjoy!
Основи побудови компіляторів!
Buka
18.03.2004, 23:51:37
Основи побудови компіляторів!
Рулез стопудово!!!
Для гуманитариев (не-ФІН

) предлагаю как вариант Информатика-1. Тоже познавательно.
Buka
19.03.2004, 00:08:35
А я не знаю, кто там щас его читает. В принципе, такой курс может вообще кто угодно читать. А гуманитарии (стереотипные) компьютера вообще боятся, бо зверь оно какой-то непонятный и гудит грозно. Курс о том, как включать компьютер и загрузить ворд.
Ладно, для продвинутых... Был курс, читался по жизни в летнем триместре. Тоже для гуманитариев (не-компьютерщиков). Кислоокий читал. Типа как делать Веб-странички, но не только. Что такое DNS. Как попинговать / по-traceroute-ить машину, и т.д. Куча полезных вещей. После этого продвинутого курса, гуманитарии перестают бояться не только компьютера, но интернета, и еррора 404.
Kamerrer
19.03.2004, 12:23:18
На следующий год на летний триместр социологам и не только предлагается курс по фокус-группам. Читает Харченко. Я бы посоветовал.
Kunia
19.03.2004, 12:34:19
і в обов"язковому порядку вчаться кляпати хоумпашкі*)
Irishka
19.03.2004, 12:41:10
СУПЕР:
судова медицина та психіатрія
бух облік
місцеве самоврядування
підприємницьке та інвестиційне
інформаційне
німеціка мова (але Пашунова!!!!)
історія військової справи
історія НаУКМА
НЕ РАДИМО:
правнича термінологію
ріторіка
соціологія_С
адмін юстиція
диплом протокол
правове регулювання державної служби
ironmax
19.03.2004, 13:40:21
З соціології:
Макросоціологія (Хмелько рульний, хоча буває, що звєрствує :twisted: )
Політична соціологія (якщо Кутуєв залишиться, хоча це швидше ні, ніж так)
Економічна соціологія (Винницький рулить)
Соціологія масових комунікацій (от де Оссовський показує свою високу ерудицію та викладацькі здібності)
ММСД (Ленин и теперь живее всех живых

)
Не беріть ніколи:
Якісні методи (я з Бондар стільки нервів зіпсував, що нікому не раджу)
Стратегія порівняльного дослідження (Христофорова в цьому мало шарить)
Соціологія статі (Корегін, як тута писали, просто звихнутий на сексопатології)
З політології -
Порівняльна політологія (Гарань просто супер)
Всі три курси Ростика Павленка
Вступ до політичної аналітики (Ожеван класний, хоча інколи багато флудить)
ІПВ (Кисельов тут круто шаманствуєт

)
Сучасна західна політична теорія (Лісовий - це щось з чимось...)
ССС (Амельченко просто супер, хочаце курс фактично міждисциплінарниій і там мало політики)
Не беріть ніколи:
Місцеве самоврядування (Молодцов - просто м#### і к#### к##### :evil: ](*,) )
Політична культура (Соломін - ноу коментс =:benzo )
Сучасна французька політична думка (Голіченко просто брєд всякий там розказує, який не має ніякого відношення ні до Франції, нгі до палітики )
Barabashka
19.03.2004, 13:42:00
Головащенко - ооочень приятные воспоминания о его курсе (правда это было обязательное религиезнавство

)
киномистецтво было для меня очень познавательно
tash
19.03.2004, 17:07:39
да, кстати, по поводу киномыстецтва:
раскажите, плз, поподробнее как проходит курс...а то я слышала не очень хорошие отзывы по поводу Брюховецкой...
+кто что может сказать по поводу такого предмета, как "логика"? стоит ли брать?
+а также интересует мнения по "социологии рекламы".
а на счет "социологии стати", прошу без ля-ля, корегин тут проявляет себя во всей красе! это ж его конек=)
emberek
19.03.2004, 17:33:22
По поводу логики. Слушала с дядечкой на призвище, кажется, Васильченко. Само по себе оно интересно. Но напряжно в смысле постоянной борьбы за баллы, которые строго арифметично суммируются. куча бумажек, контрольных за мизерные баллы, семинары с кучей народу, где каждый хочет что-то ляпнуть, чтобы балл поставили - глупость. если интересуют законы формальной логики, а писать бумажки не хочется, и плохих оценок тоже не хочется, то можно просто книжку прочитать.
но у меня было 65, и в общем, мне понравилось, но не курс, а его предмет. - решайте сами
Anonymous
19.03.2004, 18:41:22
Не всі ж вчаться на політології, як особисто Ви
Це було для Ironmaxa )))))))))
ironmax
19.03.2004, 19:34:31
Забув ще порекомендувати міжнародне публічне право і міжнародний захист прав людини (Антонович) - для політологів і інших - суперові курси.
2Мантікора: Шановна (ий) колего, Вам що, подобається Олександр Аркадійович? Внєшность обманчіва...

Для тих, що в політології шарити не збираються, він, може й нормальний, але мені як фаховому політологу було дуже гидко слухати цього п######... :twisted:
Anonymous
20.03.2004, 09:49:46
Я не знаю, як у вас на політології, але це вже чорний ПР щодо філософії. Можливе Ви порекомедуєте мені записатись на щось цікаве?
Anonymous
20.03.2004, 09:52:15
час розсудить, хто гарний фахівець, а хто-ні...
lexx
20.03.2004, 10:11:13
Для гуманитариев (не-ФІН :)) предлагаю как вариант Информатика-1А я не знаю, кто там щас его читает. В принципе, такой курс может вообще кто угодно читать. А гуманитарии (стереотипные) компьютера вообще боятся, бо зверь оно какой-то непонятный и гудит грозно. Курс о том, как включать компьютер и загрузить ворд.
Как-то читал методичку по информатике-1 для природничников... Там на двойной клик отводился абзац (8 строчек)... no comments...
Buka
20.03.2004, 13:36:51
А нам когда-то на первом курсе препод рассказывал историю, которая еще раньше случилась у гуманитариев на Информатике-1.
Препод: А теперь возьмите мышку...
Студентка берет мышку. В ладошки, как хомячка, и с умилением на нее смотрит.
Я ж говорю, полезный курс!
Irishka
20.03.2004, 17:34:14
(”emberek”)
По поводу логики. Слушала с дядечкой на призвище, кажется, Васильченко. Само по себе оно интересно. Но напряжно в смысле постоянной борьбы за баллы, которые строго арифметично суммируются. куча бумажек, контрольных за мизерные баллы, семинары с кучей народу, где каждый хочет что-то ляпнуть, чтобы балл поставили - глупость. если интересуют законы формальной логики, а писать бумажки не хочется, и плохих оценок тоже не хочется, то можно просто книжку прочитать.
но у меня было 65, и в общем, мне понравилось, но не курс, а его предмет. - решайте сами

мені цей викладач запропонував такий варіант: якщо я встигну за одну хвилину зібрати свої речі і вибігти з аудиторії за 1 хв., то отримаю 91, але потрібно врахувати , що це була п”ятниця 20.00
Outlander
20.03.2004, 20:01:04
(Buka @ 19.03.2004, 00:51:37)
Для гуманитариев (не-ФІН

) предлагаю как вариант Информатика-1. Тоже познавательно.
Авторитетно утверждаю - ВСЕМ гуманитариям, у которых есть собственных комп и не доконца выветрившиеся воспоминания о школьном курсе, и, к тому же, желающим мило провести время в томном похрапывании под гул системников, ХОДИТЬ!
Тем, кто ничего не знает, и хочет научиться - НЕ ХОДИТЬ! - ЗАТОПЧУТ!, НА ЗАЧЕТЕ ЗАПИНАЮТ ГЛУПЫМИ ВОПРОСАМИ!.
Бычко - ШАРА. Голова - Шара, но по цене двух книжек.
И пусть вас не вводит в заблуждение сияющая благожелательностью лысина ГУСЯ:evil: .......
naamah
21.03.2004, 19:43:13
Для гуманитариев (не-ФІН
) предлагаю как вариант Информатика-1А я не знаю, кто там щас его читает. В принципе, такой курс может вообще кто угодно читать. А гуманитарии (стереотипные) компьютера вообще боятся, бо зверь оно какой-то непонятный и гудит грозно. Курс о том, как включать компьютер и загрузить ворд.
Как-то читал методичку по информатике-1 для природничников... Там на двойной клик отводился абзац (8 строчек)... no comments...
Ой ви будете плакати, однак колись давно мій колега (програміст) натрапив на методичку з НаУКМА з археології.
Там була тема, щось на зразок
"Дослідження побуту трипільської сім"ї на прикладі вивчення поховання князівської жінки"
Колега почитав, почухав потилицю, і ледь не заплакав від сміху. На моє запитання "ти чого?", відповів таке....
3000 рік н.е., кафедра археології. Тема методички
"Вивчення побуту українців 20-21 сторічч на прикладі дослідження поховання Людмили Кучми"
CKLEASHCH
22.03.2004, 01:27:07
Я от зараз слухаю психологыю сімї - афігєнний предмет - всім раджу!!! А ше кажуть шо прикольно слухати соціологію статі (там жізні учать

)))).
OliaX
22.03.2004, 22:44:00
Соц стати? да. я уже и записалась на нее
"все, что вы хотели знать о сексе, но боялись спросить" ?
А кто в курсе. что такое ОСНОВЫ Лит. ТВОРЧОСТИ? по откликам достаточно неплохой курс, записалась и слушать буду вместе с одним шановным форумлянином
Хотелось бы услышать отклики прослушавших этот курс, если таковые есть
emberek
23.03.2004, 15:03:47
Там була тема, щось на зразок
\"Дослідження побуту трипільської сім\"ї на прикладі вивчення поховання князівської жінки\"[/i]
:twisted: :twisted: прости господи.
Ще досить цікаво, приємно і дуже ненапряжно - фольклористика (каф. філології). Хоча десь уже її згадували добрим словом.
Firgus
23.03.2004, 20:41:21
А как насчет таких курсов как:
Соціологія повсякденності
Соціологія статі
Латинська мова
Паблік рілейшнз в кризових та конфліктних ситуаціях
Імідж?
opossum
24.03.2004, 17:18:59
Народ!
Ви говорите про вибір, але [size=18][b]чи є у нас вибір (Норми часу, від 26.03.2003).
А якщо нас 30 студентів на курсі: тоді 25 повинно записатися, щоб курс відбувся. АЛЕ ми дуже різні - хтось хоче отримувати глибокі наукові знання, а інші більше схильні до вивчення шарових предметів.
Давайте наполягати на зміні цього положення.
Нехай курс відбувається при записі на нього 15 студентів, або хоча б 50-60% студентів з списку курсу.
Слухайте!
Може є якась кафедра в Могилянці, де дійсно є ВИБІР.
Тож подільться враженнями про запис і корекцію.
Leftist
24.03.2004, 18:45:37
Та що це в порівнянні з ситуацією на соціологічній магістерці! :evil:
Anonymous
25.03.2004, 12:39:57
Народ! Дуже наболіле питання! Сертифікатки на магістерці, що коштують 8 кредитів, входять до кредитів вибіркових дисциплін чи ні? Оскільки в "ріднесенькому" деканаті студенти-екологи чують одне, а філологи - зовсім інше. Тому й невідомо: чи ходити лаятись до "вельмишановної" Тетяни Ротовської, чи платити за перебір кредитів, чи викорисовувати досвід усіляких терористів, щоб нарешті розібратися у ситуації?
opossum
25.03.2004, 13:15:37
Народ! Всім привіт!
Продовжуємо тему вибору в Могилі (чи Могилянці?).
[i]Які стратегії запису на дисципліни використовують ВАШІ улюблені, рідні кафедри?
Ходять чутки, що
1) Кафедра екології намагається бути демократичною - вони спробували вибити у Моренця право на запис 15 осіб замість 90% списку. АЛЕ поки є неузгодженість в діях декана магістерки та його підлеглих НЕ МОЖНА стверджувати про вдалість цього заходу.
2) кафедри культурології та філології дає перелік дисциплін рівно настільки, щоб отримати диплом (якщо це не так, то виправте)
3) кафедра біології не виказує своїх секретів, вона дуже-дуже потаємна.
4) інші стратегії запропонуйте САМІ
Було би добре, якщо хтось з адміністрації пояснить в чому наша проблема?
TARoZ
25.03.2004, 21:18:09
Ось і у мене сьодня подломчік вийшов... Курс "риторики" зняли через недостатню кількість бажаючих її слухати... Ледь згоря не записався на соціологію статі. :wink:
CKLEASHCH
25.03.2004, 22:01:41
Ось і у мене сьодня подломчік вийшов... Курс \"риторики\" зняли через недостатню кількість бажаючих її слухати... Ледь згоря не записався на соціологію статі. :wink:
- дарма чувак ... я от жалію що не записався. А ще можеш записатися на психологію сімї - рульовий курс - я зараз слухаю (нічого не вчу - а за всі семінари більше максимуму)
TARoZ
25.03.2004, 22:05:26
дарма чувак ... я от жалію що не записався. А ще можеш записатися на психологію сімї - рульовий курс - я зараз слухаю (нічого не вчу - а за всі семінари більше максимуму)
Може воно й так, але вже пізно щось міняти... Нічо, у мене ще буде можливість вибирати! 8)
ПС Кльовий курс - Основи ділового спілкування 1, 2. Жаль, що у мене по балам вже не виходило туди втулитись...
софія
26.03.2004, 00:00:37
УСІ НА КІНОМИСТЕЦТВО! КУЛЬТУРНО ЗРОСТАТИ І ПОБЛИЖЧЕ ЗНАЙОМИТИСЯ З РОДИНОЮ БРЮХОВЕЦЬКОГО!
Anonymous
26.03.2004, 09:45:07
Та що це ви про всяку гуманітарщину!!!!
Хочете вчитися ЗАПИСУЙТЕСЬ на "[b][size=18]Екологічну генетику". Викладає чудовий викладач Антонюк Максим Зиновійович - класний спеціаліст!
А "[b]Екологія моря" пана Дикого!
MadDog
27.03.2004, 01:15:24
[quote]Та що це ви про всяку гуманітарщину!!!!
Хочете вчитися ЗАПИСУЙТЕСЬ на "[b][size=18]Екологічну генетику". Викладає чудовий викладач Антонюк Максим Зиновійович - класний спеціаліст!
А "[b]Екологія моря
О-о-о! Пральна! Підтримую!!! Я зараз слухаю обидві дисципліни - дуже подобається! Антонюк - Професіонал з великої літери! Ну, про Дикого взагалі мовчу :wink: (пошепки скажу - швидко беріть Екологію моря, бо то так само супер)
Щиро ваш
MadDog
Anonymous
27.03.2004, 14:04:24
СУПЕР:
бух облік
місцеве самоврядування
підприємницьке та інвестиційне
інформаційне
це можна брати на будь-якому курсі???
чи можна взяти щось із вищеперерахованого на тижні дозапису в вересні?
НЕ РАДИМО:
правнича термінологію
ріторіка
адмін юстиція
правове регулювання державної служби
чого???

:
Anonymous
27.03.2004, 14:20:44
Хочете вчитися ЗАПИСУЙТЕСЬ на "[b][size=18]
Екологічну генетику". Викладає чудовий викладач Антонюк Максим Зиновійович - класний спеціаліст!
А "[b]
Екологія моря

а смисл? Яка прикладна цінність цих курсів???
noddeat
28.03.2004, 14:36:38
А "[b]Екологія моря
А екологія - це вже не гуманітарна наука?
Дифгеометрія і гравітація з Опанасюком - рулез! Але це тільки для фізиків і інформатиків можна слухати.
Із гуманітарного...ну Język polski з Ришардом Тулєєм - непогано. Носій мови як-неяк і взагалі прикольна людина...
Hitch
28.03.2004, 22:58:04
О-о-о! Пральна! Підтримую!!! Я зараз слухаю обидві дисципліни - дуже подобається! Антонюк - Професіонал з великої літери! Ну, про Дикого взагалі мовчу :wink: (пошепки скажу - швидко беріть Екологію моря, бо то так само супер)
Щиро ваш
MadDog
До речі, генетика відбулась....

З запасом у 4-5 осіб 8)
opossum
29.03.2004, 08:16:04
Quod aliud subsidium? (Що ще залишається робити?)
Минулий тиждень - тиждень корекції вже пройшов. В останній день (п"ятниця) магістрам екологам повідомили, що жоден з їх курсів НЕ ВІДБУВСЯ.
Справа в тому, що у екологів відбувся поділ групи на два напрямки (близько 10 людей в кожному):
1) екологи-науковці, з біологічним нахилом
2) екологи-гуманітарії, менеджери та політики
Отже, перші обрали такі дисципліни як "Геохімія техногенезу", "Геоботаніка", "Природоохоронна діяльність", "Протирадіаційний захист", "Статистика". Напрямок (2) має свої вподобання - "Партнерство", "Міжнародне екологічне право", "Екологічний аудит", "Екологічна конфліктологія"
Все це гарні дисципліни, АЛЕ для свого студента. .
Народ! Alert! Майже весь курс не отримає дипломи!
Певна річ ЇХ зараз будуть вмовляти записатися на те, що ВОНИ бачити і слухати не хочуть. Думаю - СКОРЯТЬСЯ. Але ж це не діло!!!!
[i]Необхідна негайна реформа в екологічній освіті, особливо на магістерці.
P.S. Хіба на інших магістерках краща справа? Соціологи - вам так само погано як і екологам.
Anonymous
29.03.2004, 10:46:45
Минулого року, коли наші магістри-соціологи (тобто МИ) мали щастя обирати собі дисциплін.
Слід було з певної кількості дисциплін набрати певну кількість кредитів. Прикол полягав у тому, що нас мало (всього 18 од.). Відбувалася та дисципліна, на яку записалася половина і більше групи. Усі інші автоматично вписувалися у цей список і теж повинні були слухати цю дисципліну, хоча і не обирали її. Це викликало багато нарікань. Але, оскільки соціологи - народ толерантний і незлобливий, усі погодились з аргументом, що нас мало, і тому одна частина групи повинна погодитися з рішенням іншої і не сильно нарікати. Хоча у нас так само, як і в екологів, є люди з різними науковими вподобаннями.
Одна обрана нами дисципліна не відбулася через проблеми з викладачем. А тому на одній з пар пан Оссовський записав нас усіх на предмет пана Семашко ("Соціологія культури: модернізаційний аспект"), на який ніхто у здоровому глузді не записується. Це виглядало так: Оссовський пускає листочок для запису по рядах. Він пускає його до тих пір і стільки раз, поки там не з'являються усі прізвища студентів. Оскільки наш колектив не можна назвати КОЛЕКТИВОМ (а скоріше випадковим натовпом в одній аудиторії) :oops: , то Оссовському дуже класно вдалося нас "добровільно записати".
Наступного року Семашка слухали усі. Хоча бідна людина (через усю нашу неповагу до його лекцій і його поведінки) ніяк не могла зрозуміти, чому ми, що
ДОБРОВІЛЬНО ЗАПИСАЛИСЯ, настільки сильно ігноруємо його працю. В результаті: 4 незаліки на останньому курсі і багато конфліктів.
Звичайно, право вибору предметів дається для того, щоб опанувати свою спеціальність і задовольнити всі свої наукові вподобання. Але воно так само дається для того, щоб студенти були вмотивовані навчатись з власної внутрішньої потреби у цьому. А це значно полегшує роботу передусім викладача.
Студентське право вибору предметів корисне не лише для студентів, але й для викладачів.
Millicenta
13.06.2004, 16:20:45
Люди, тут є хтось з ФЕН? Які порадити брати професійно-орієнтовні, щоб не попасти в халепу?
Millicenta
13.06.2004, 16:25:56
Кльовий курс - Основи ділового спілкування 1, 2.
Яка кафедра читає?
LuckyStrike
15.03.2005, 22:07:41
Хтось знає щось про курс із загадковою назвою ”Сакральна географія та феномен паломництва”?
RudeBoy
17.03.2005, 12:36:14
А скільки взагалі треба брати, щоб потім не напряжно було. А то у мене вже штук 6 набралось
Ocean
17.03.2005, 23:56:31
Привіт! Хто що порадить взяти з професійно-орієнтованих дисциплін на 2й курс? і ще таке: дуже вже хочеться взяти ”вступ до політ. журналістики” та ”політ.аналітику”, але їх читають відповідно на 4му та 3му курсах...якось воно зрештою невигідно семінарити з 3м та 4м курсами на 2му...
Anneken
18.03.2005, 00:07:26
(Ладомир @ 17.03.2005, 12:36:14)
А скільки взагалі треба брати, щоб потім не напряжно було. А то у мене вже штук 6 набралось
Спитай в деканаті, на скільки кредитів можна, і поділи більш-менш рівномірно на всі роки.
tatarin_art
20.03.2005, 19:44:20
(Millicenta @ 13.06.2004, 17:20:45)
Люди, тут є хтось з ФЕН? Які порадити брати професійно-орієнтовні, щоб не попасти в халепу?

Ситуація взагалі унікальна. В ідеалі це вибіркові, в реалі відмовлятись не можна. Але тоді не залишається на вільний вибір нічого. Вдалось дійти компромісу та взяти з 5 запропонованих лише три. Але це вийшло у перевантаження дурних розмірів у двох триместрах. Що саме цікаво усі роздруківки, довідники, викладачі, студенти та методисти дають протилежну інформацію. Щож 25 число покаже хто був правий
Корвин
31.03.2005, 01:21:13
Народ! Дуже наболіле питання! Сертифікатки на магістерці, що коштують 8 кредитів, входять до кредитів вибіркових дисциплін чи ні? Оскільки в ”ріднесенькому” деканаті студенти-екологи чують одне, а філологи - зовсім інше. Тому й невідомо: чи ходити лаятись до ”вельмишановної” Тетяни Ротовської, чи платити за перебір кредитів, чи викорисовувати досвід усіляких терористів, щоб нарешті розібратися у ситуації?
На магістерці сертифікатні програми рачуються окремо.
Набираєте профорієнтовані, а потім - в індивідуальному порядку записуютсья на сертифікатні. Охочих багато, а місць мало
Тож раджу приходити в день запису заздалегідь.
2 Ладомир:
На бакалавраті була норма 30 годин на тиждень.
Дуже розумна норма для тих, хто цінує власне психічне здоров`я
Єдино що, вибіркові курси мають погану звичку перекриватися,
тому варто брати про запас
Корвин
31.03.2005, 01:25:50
2 Гест про запис на магістерці:
А коли це минулого року Оссовський проводив запис?
Наскільки я знаю, сучасні соціологи 2-го курсу маг. записувалися самі.
І обрали, що хотіли.
І все одно потім були незадоволені сюрпризами від молодих викладачів
(а їх там аж троє!).
Draco
11.03.2007, 21:31:37
Сколько всего кредитов нужно набрать за выборочные дисциплины? И сколько за выборочные проф. ориент. дисциплины?