Для багатьох питання які дисципліни слухати, які сертифікатні програми та майнери брати стає актуальним та досить складним для вирішення на перших курсах.
Майнер -то друга спеціальність, яка дає не менші знання, аніж перша, чи то просто запис у дипломі "прослухала дисципліни з курсу...." із повним обмеженням у часі та великим навантаженням?
Як ви ставитесь до майнерів?
Leftist
30.11.2003, 02:36:12
Ну, по-перше, в державному дипломі нічого про майнор не пишеться. Просто твої майнорські курси будуть перелічені серед усіх курсів, що ти прослухала. Запис є в могилянському дипломі, який нікому не потрібний. За майнор нам у цьому році дали всього лише якесь свідоцтво на картонці, яке, я боюсь, що великої сили немає. В принципі, це напевно може додати шансів якщо збираєшся вступати на магістерку з майнорської спеціальності. Якщо збираєшся на магістерку за кордон, то може клерки, що виросли в культурі довіри і повірять тій бомажці
Що реально мені дав майнор з політології? Знання він дав це точно. Причому корисні, незважаючи на те, що політологією я займатися не збираюся. Обов’язкові курси для майнора виявилися дуже класними (Кисельов, Гарань, Павленко). Парадоксально, але найбільше чим я зобов’язаний майнору, це тим, що Кисельов дав базу і створив мотивацію для ... соціології, чого ”свої” викладачі не могли зробити (бо просто не дуже і хотіли). Багато в чому завдяки ньому я є тим, чим є зараз зі своїми інтересами, бажаннями, потребами... Ну, так сталося. З іншого боку, про вибіркові предмети я такого сказати не можу. Хоча за три шарових предмета у дуже напряжному другому триместрі третього курсу я напевно кафедрі політології вдячний. На спецсемінар по партіям Кисельова потрібно було лише з’являтися на пари і написати роботу, по Етнополітиці Мейса можна було навіть не з’являтися на пари, а здати будь-який реферат і прийти на іспит, а на Якушика можна було взагалі не з’являтися, без перебільшення взагалі. Хоча потім був ”Аналіз, прогноз...” Яблонського. Цей курс я щиро ненавидів, бо він зовсім нецікавий, мені абсолютно непотрібний та ще й дико напряжний, ледь не на кожний тиждень треба було щось писати.
Ще майнор розв’язав проблему вибору предметів. Це тіпа ”втеча від свободи”. Ще він створив маленьку субкультуру соціологів, що беруть майнор з політології, які помітно відрізнялися від інших соціологів. Ну і останнє це ще більше знайомств, більше зв’язків як зі студентами, так і з викладачами, які потенційно можуть бути дуже корисними.
Отак-от...
Дякую за таку інфу.

Просто багатьох вже питала, з одного боку хочеться, тим більш коли є така можливість, а з іншого - це постійне обмеженя. Треба буде слухати лише курси з манеру, і нічого більше, що подобається із інших.
Leftist
30.11.2003, 12:29:49
Не знаю, напевно просто треба взяти програмку майнора, подивитись які курси треба бути слухати і добре розпитати про ті курси і якщо виявиться, що треба буде слухати фігню, то напевно краще не брати. Може я помиляюсь, але здається поняття майнору міносвітою не визнано. Тому це більше понти. "Додаткова спеціальність" звучить майже як "друга вища освіта".
OliaX
30.11.2003, 22:17:06
Єдине, що погано - список майнерів осить обмежений. Я, наприклад, не можу прослухати майнерівське право = холча б дуже хотіла.
і ще : does is cost so much?
Leftist
30.11.2003, 22:33:41
Єдине, що погано - список майнерів осить обмежений. Я, наприклад, не можу прослухати майнерівське право = холча б дуже хотіла.
Ну ти ж можеш просто записуватись на правничі курси, які тебе цікавлять. Я чесно не знаю яку юридичну силу має та бомажка, яка гордо називається \"сертифікатом про прослуховування курсів з додаткової спеціальності у повному обсязі\". Чи \"юридична сила\" це не те слово?...
і ще : does is cost so much?
Ну, прослухати на п'ять кредитів більше мінімума. І ще додаткова курсова. Хоча я не сильно переробляючи здав свою з соціології. Але тоді треба писати її так, щоб вона торкалася майнора.
Taras
1.12.2003, 22:07:54
Так, з майнорами важко було... Я хотів взяти економіку, але саме того року, як у мене виникло таке бажання, його закрили :-(
А зараз думаєш, чи отримувати другу освіту, хоча, як кажуть, мені стільки не треба ;-) - а от економічний майнор для юриста-цивіліста мабуть найкращий варіант (хоча математики там забагато було, але це можна пережити - не обовязково ж бути відмінником :-) )
Taras
1.12.2003, 23:52:03
Можливо, відсутність правничого майнора пояснюється тим, що для отримання права роботи по базовим правничим спеціальностям (судді, адвоката, прокурора) необхідна лише “повна” юридична освіта, і тому “неповна” начебто ні для кого не має користі і не протрібна. А може просто наш факультет не хоче напрягатися, тим більше майнорова система навряд чи вписується до Міносвітівських стандартів…
Але якщо дуже хочеться, то дещо можна зробити. Пам’ятаю, як рік чи два тому на “тижні запису” у нас наробив невелчкий кіпіш один історик, який хотів записатися на Історію держави і права (йому Шмарьову дуже рекомендували ;-) ). А вона – обов’язкова, а не вибіркова – навіть для правників, не кажучи вже про “інших”. Але, наскільки я пам’ятаю, його таки записали. І це при тому, що у нас, наприклад, була незрозуміла система, за якої “вибіркові” курси були приписані до конкретних років навчання і ти не мав права їх вибрати, якщо вони були не на “твоєму” році ;-(
Я думаю, досить прослухати два-три-чотири базових курси, щоби “в’їхати” у правничий світогляд, а все інше можна спокійно добрати самостійно. Ці базові курси можуть залежати від того, який напрям права цікавить людину. Наприклад, для політологів це можуть бути курси з державного/публічного/конституційного права + філософія/теорія права; для економістів – цивільне/приватне право; когось може зацікавити “кримінально-адміністративний” блок… Це приблизні варіанти, хто реально зацікавиться може звернутися до наших студентів (бажано не менше 3-го курсу) – вони, думаю, видадуть повний розклад з коментарями.
При цьому варто мати на увазі, що правнича освіта в Могилянці (та й взагалі в Україні) досить затеоретизована і часто для отримання дещиці реально потрібних знань доведеться переробити купу різної нудотини і тягомотини. Або бути готовим до того, що теорія не відповідає дійсності (чи навпаки? :-)…
werevolf
2.12.2003, 14:54:51
Ще він створив маленьку субкультуру соціологів, що беруть майнор з політології, які помітно відрізнялися від інших соціологів
Щось підозріло схоже у кількох теперішніх політологів-4 з соціологією. Правда, з дійсно вартісних курсів я би відзначив лише ленінську ММСДу - повний ММСДєц (в харошому смислі

). А так - ті самі Платон з Арістотелем вже чи не вдесяте. Так що розумні люди на це діло потихеньку забили, а набрали собі просто окремих цікавих курсів.
А от з політології я майнор точно не радив би брати. Не тому, що класних курсів нема. Просто ще гірше, ніж на соціології, співвідношення ”обов’язковий відстій/вибіркові пристойні курси/невинесені в майнор хороші (чудові) курси”
ironmax
2.12.2003, 15:30:43
Ну, у мене майнор по соціології зараз, хоча сам я політолог.
Я кажу, що на Погорілого можна було не ходити (цікавий дядько, але в курсі після кисельовських ІПВишок практично нічого нового не було). На ленінізм я ходив теж не дуже, але роботу написав на 96 балів. Взагалі курс Паніотто цінний тим, що дає певну методологічну базу і для політологів, у яких щось слабко подібне зявляється тільки на магістерці.
Також Павлік Кутуєв дає дуже непоганий матеріал для осмислення на політичній соціології, але його треба сприймати лише тим соціологам, які брали політологічний майнор - інакше хрєн поймьошь...Бо коли він починає розказувати про Волерстайна, неокоммунізм, посттранзитивне суспільство і таке інше, то у пересічного соціолога мозги плавляться..
Інтєллігібєльность, млін....
З приводу другої спеціальності, якщо я не помиляюся, у нас є можливість її отримати, якщо ще два роки навчатися. Це також стосується і права?
А взагалі реально з третього року навчання почати робити майнер, чи це вже запізно?
CKLEASHCH
24.12.2003, 01:36:40
Якраз треба починати. Ти принаймы на це будеш йти свыдомо. Бо я знаю багато , таких, хто брав на 2, а то й на 1, а потым жаліли.
elenica
10.01.2004, 13:03:08
мене цікавить особливість майнерів на магістеріумі. новостворенні програми наприклад - психологія, педагогіка. багатообіцяючі назви, курси ніби також названі прикольно, але який буде результат - невідомо.
мене, чесно кажучи, вже розчарувала психологія - хоча не було ще жодної пари. як можна вивчити предмет - якщо лише 6 пар в семестрі?
dobriy_sasha
17.03.2004, 09:48:50
Скажіть хтось пліз,чи варто брати майнер??? Чи це не вилізе потім боком???

:

:

:
Взагалі поділіться досвідом!!!

Паз-я-я-я-ялуста!!
Barabashka
17.03.2004, 12:19:38
не вилізе
cherry coke
18.03.2004, 20:40:05
подтверждаю. Это вылезет ещё одной строчкой в дипломе.
Millicenta
17.05.2005, 14:50:07
Чи варто їх брати людям з інших факультетів (екологам - політологію, чи економістам - біологію?
Draco
19.05.2005, 20:34:04
Я думаю, что следует. Конечно, эколог может взять второй специяльностью биологию, а после этого стать действительно крутым профи в своей области. Кроме того сферы, затрагиваемые этими двумя науками, тесно переплетаются.
Но, к примеру, экономист может взять себе маинором экологию. Как следствие, он может в будущем работать по любой из данных специальностей (что больше по душе прийдется). А если на работе не пригодится, так общий кругозор расширит и кроссворды профессионально разгадывать будет.
Думаю, це корисно. Я от збираюся з філософії майнер брати, для душі, хоча сама - еколог.
mansur
28.11.2005, 17:42:45
я спочатку взяв декілька курсів з історії, потім Мітя Тихолаз сказав, що бере майнор з культури, то я подуамав, що можна ще написати курсову і взяти декілька курсів - і в мене вийде майнор.
майнор отримав... просто для задоволення, більше нічого не дає...
єдине неприємно було на захисті курсової, коли Яковенко двічі питала навіщо мені, іформатику, історія...
я й сам не знаю, просто подбалось слухати лекції, особливо Кірсенка. ходив навіть більше ніж на свої...
такі от справи
щось навіть в голові залишилось
та й багатьох людей та викладачів з гуманітарного знаю. а це приємно трохи
mansur
28.11.2005, 17:51:16
легше значно з майнорами, коли гуманітарний з гуманітарного...
а 5 років назад, коли не було поділу між спеціальностями, багато хто хотів бути політологом, слухали дисципліни, коли поділили, тол вийшло, що до майнора недалеко залишалось.
noddeat
28.11.2005, 19:18:09
майнори, млін. майнорів зараз немає (вибору). от років 8 тому, коли ще мене тут не було, оце був вибір майнорів. А потім набрали багато студаків, викладачам стало забагато навантаження, а нових не набирали, і позакривали найпопулярніші майнори - економіка, інформатика.
Ballistic
28.11.2005, 19:51:11
Стоящий майнор по политологии, судя по предметам. Хотя, я его не взял, потому что почти все предметы обязательные, на выбор там один или два. Вот на пиаре (сертификат) 3 обязательных предмета, а дальше - выбирай штук 6-7 из где-то 15 -

Поэтому я выбрал пиар, а не майнор по политологии.
Draco
28.11.2005, 21:09:24
Я все мечтаю о майноре по экологии. Хотя, может, к концу года я как раз передумаю...
Leftist
28.11.2005, 21:15:15
і позакривали найпопулярніші майнори - економіка, інформатика.
Економіку ще в 2000 році закрили. А про майнор з інформатики я навіть і не чув.
Neskie
21.10.2006, 21:49:40
На першому курсі мріяла про майнер з політології.
Нічого позитивного про цю річ від інших не почула, і дисципліни, які входять в майнер, далеко не найбільш з усіх політологічних подобаються. Тому передумала.
А майнер з економіки - справді безглуздо. Далеко не кожен з усіх охочих опанує це на потрібному рівні.
Авоська
20.02.2007, 19:57:09
я от зараз дослуховую і, дасть бог, таки дослухаю майнор з політології.
що я можу сказати:
у плані знання - нуль або дуже близько до того.
тут дається або те саме, що і у гуманітаріїв, тільки значно поверхневіше і примітивніше, або просто якісь несистематизовані масиви інформації, яка могла б бути цікавою і корисною, але погано розуміється і імхо погано викладається.
люди принципово мало працюють, мало вчаться. в основному - просто тріпають язиком.
звичайно, є і винятки з обох сторін, але я їх застала дуже мало.
а головний плюс - ненапряжно:
середньостатистичний гуманітарій вигрібає майнор вже за рахунок того, що навчився на рідному факультеті.
вирок: рекомендую лише якщо впадло слухати предмети сврєї спеціальності і факультету.
а от в межах одного, зокрема гуманітарного факультету, я думаю, майнори - це замєчатєльно.
Сталкер
20.02.2007, 22:07:50
Я осилил сертификат по религиеведению и почти осилил майнор по истории, но это уже был перебор. Мне кажется, что дополнительная специальность не помешает, и в плане общего развития тоже.
Draco
21.02.2007, 19:55:31
А как проходит запись на сертификатную программу?
Еріх
31.03.2007, 02:26:29
(avb @ 24.12.2003, 01:09:10)

А взагалі реально з третього року навчання почати робити майнер, чи це вже запізно?
Я взяв майнор з історії (сам я політолог) з третього року. Думав, що не зможу подолати. Але враховуючи, що на 4-му курсі у політологів навантаження в середньому десь 10 годин, то тепер майже впевнений - тьфу-тьфу - що успішно його (майнор) закінчу.
До речі, цікаво, що у мене не було в цьому році жодної накладки.
А історія мене дуже пре! Навіть більше, ніж політологія. Я й до неї більше готуюся, бо не хочу опозоритися перед розумними істориками. До того ж історія буде корисною для політолога...
До речі, а реально майнор щось дає в житті (крім знань)? Ну тіпа чи можна його представити як другу вищу?
Fastoff
25.09.2007, 21:02:32
майнер беруть за бажанням...і це до речі, шанс змінити спеціальність. Здаєш майнер, а потім в магістратуру на ту спеціальність)))
VOODOO CHILD
25.09.2007, 21:09:58
о! а є майнор чи сертифікатка з правознавства?
Boruviter
25.09.2007, 22:32:46
Є міжнародний захист прав людини...
VOODOO CHILD
26.09.2007, 14:39:31
(Boruviter @ 25.09.2007, 23:32:46)

і як воно тобі?
Cooper
26.09.2007, 15:13:03
эм... может это уже 100 раз спрашивали... но объясните плз мне... что такое майнор?

это просто еще доп. курсы? чем название "майнор" отличается от просто "дополнительный курс"? О_о
Boruviter
26.09.2007, 23:18:34
(Трип Фонтейн @ 26.09.2007, 15:39:31)

(Boruviter @ 25.09.2007, 23:32:46)

і як воно тобі?
Прикольно, єдина проблема що я не правник, і трохи відстаю в термінології, ітп. А так, ніби нормально. (ну якби ще не скажені накладки, і легші семінари

)
Van Baboshyn
27.09.2007, 00:08:34
(Arden @ 26.09.2007, 16:13:03)

эм... может это уже 100 раз спрашивали... но объясните плз мне... что такое майнор?

это просто еще доп. курсы? чем название "майнор" отличается от просто "дополнительный курс"? О_о
Майнор - додаткова спеціальність. її записують в диплом. Потрібно прослухати певний "комплект" курсів.
Бубу
28.09.2007, 21:12:13
Таке питання: якщо я не отримую диплом Могилянки, а лише державного зразка, у мене буде якийсь папірець, який свідчитиме про те, що я прослухала сертифікатну програму? Чи тільки перераховані курси? Оце б не хотілося 3 роки в туду
Wilde niebeski
28.09.2007, 23:07:11
Таке питання: якщо я не отримую диплом Могилянки, а лише державного зразка, у мене буде якийсь папірець, який свідчитиме про те, що я прослухала сертифікатну програму? Чи тільки перераховані курси? Оце б не хотілося 3 роки в туду
сертифікат візьмеш на кафедрі, де брала сертифікатну програму, коли прослухаєш усі необхідні для того курси...
А майнор записується у диплом, як додаткова спеціальність... нууу, теж за умови, що все прослухаєш і здаш...
Van Baboshyn
28.09.2007, 23:09:22
От питаннячко... Подивився б у свій державний, але він далеко. А у фірмовому записано "спец. - біологія, вчитель біології"
Wolfin
26.12.2007, 20:55:28
Насколько я понимаю, в Могилянке получить второе высшее образование в обычном понимании этого слова (тоесть "корочку") нереально, и мне курса с 3 придется идти в какой-то отстойный, но ненапряжный вуз?????????
dreamer)
26.12.2007, 21:44:25
(Wolfin @ 26.12.2007, 20:55:28)

Насколько я понимаю, в Могилянке получить второе высшее образование в обычном понимании этого слова (тоесть "корочку") нереально, и мне курса с 3 придется идти в какой-то отстойный, но ненапряжный вуз?????????
нахуя?
практично всі могилянці працюють на за спеціальністю, крім правників, економістів, айтішніків. це зайвий гєморой.
Короче,расклад такой - говорю за всех химиков,которые взяли майнор - епт,это было самое стремное,шо мы могли сделать!никаких,нах,майноров!загнетесь..
2 курсовые,щимят,шо мама не горюй
луше набрать себе выборочных и не париться
Ганнібал
26.12.2007, 23:35:05
(Kos @ 26.12.2007, 22:47:19)

Короче,расклад такой - говорю за всех химиков,которые взяли майнор - епт,это было самое стремное,шо мы могли сделать!никаких,нах,майноров!загнетесь..
Тю, ти шо, брав собі майнор?
Я одразу зрозумів, що це повна же...
І замість піару (який брали всі кому не ліньки) взяв пару додаткових істор.дисциплін
Wolfin
27.12.2007, 00:05:27
(dreamer) @ 26.12.2007, 21:44:25)

нахуя?
практично всі могилянці працюють на за спеціальністю, крім правників, економістів, айтішніків. це зайвий гєморой.
млять, я как раз правнычка! и поскольку я девушка (коих, как говорят авторитетные для меня люди, на работу берут только после всяких мущинок, даже хероватых), то к выпуску хочу иметь полный боевой комплект: два ВО и два иностранных на уровне, достаточном для того, чтоб связать в кучу пару слов. И пох, что мне это в жизни не пригодится. Если я уже замахнулась на такую "непопулярную" профессию, надо надо как-то совершенствоваться
...ибо нех*й ©
dreamer)
27.12.2007, 00:25:10
(Wolfin @ 27.12.2007, 00:05:27)

нахуя?
млять, я как раз правнычка! и поскольку я девушка (коих, как говорят авторитетные для меня люди, на работу берут только после всяких мущинок, даже хероватых), то к выпуску хочу иметь полный боевой комплект: два ВО и два иностранных на уровне, достаточном для того, чтоб связать в кучу пару слов. И пох, что мне это в жизни не пригодится. Если я уже замахнулась на такую "непопулярную" профессию, надо надо как-то совершенствоваться
...ибо нех*й ©
тю, хто це тебе перелякав ?
насправді все набагато простіше. Хто тобі сказав, що ТРЕБА 2 освіти і ОБОВЯЗКОВО спати зі всякими підарасами?
Треба просто бути на роботі ВІДПОВІДАЛЬНИМ і ДОБРЕ РОЗБИРАТИСЯ В ДІЛІ. В мене дуже хороша знайома закінчила (тільки одне) право в могилі: зараз дуже добре зароб*яє. просто вона толкова і старанна.
юристів багато - але толкових, повір, мало.
Hairy
27.12.2007, 00:40:31
QUOTE(Kos @ 26.12.2007, 22:47:19)

на нашем курсе четверо брали, трое дошли до финиша. полёт нормальный. все трое живы. особенно белыми людьми чувствовали себя на биохимии

.
Wolfin
27.12.2007, 00:52:28
(dreamer) @ 27.12.2007, 00:25:10)

нахуя?
...ибо нех*й ©
насправді все набагато простіше. Хто тобі сказав, що ТРЕБА 2 освіти і ОБОВЯЗКОВО спати зі всякими підарасами?
Треба просто бути на роботі ВІДПОВІДАЛЬНИМ і ДОБРЕ РОЗБИРАТИСЯ В ДІЛІ. В мене дуже хороша знайома закінчила (тільки одне) право в могилі: зараз дуже добре зароб*яє. просто вона толкова і старанна.
та прикол в том, что для того, чтоб зарекомендовать себя старательной всякгой там хорошей, надо сначала устроиться
а неплохо - понятие субьективное...мне знакомая тоже говорила, что "хорошо", а потом, когда я не постеснялась спросить через недельку, сколько точно, - услышала 2 тысячи

и не подумайте, что зеленых. а она уже 4 года работала на тот момент(((
и профессия преподши в каком-нибудь говновузе меня не прельщает.
короче, это Ж
а в глазах работодателей почему-то корочка говновуза, купленная подешевке без посещения занятий, почему-то имеет вес, а потом и кровью заработанная "запись в дипломе"...Сомнение берет ,что это кому-то надо
dreamer)
27.12.2007, 11:28:31
(Wolfin @ 27.12.2007, 00:52:28)

(dreamer) @ 27.12.2007, 00:25:10)

нахуя?
...ибо нех*й ©
та прикол в том, что для того, чтоб зарекомендовать себя старательной всякгой там хорошей, надо сначала устроиться
а неплохо - понятие субьективное...мне знакомая тоже говорила, что "хорошо", а потом, когда я не постеснялась спросить через недельку, сколько точно, - услышала 2 тысячи

и не подумайте, что зеленых. а она уже 4 года работала на тот момент(((
и профессия преподши в каком-нибудь говновузе меня не прельщает.
короче, это Ж
а в глазах работодателей почему-то корочка говновуза, купленная подешевке без посещения занятий, почему-то имеет вес, а потом и кровью заработанная "запись в дипломе"...Сомнение берет ,что это кому-то надо

тю, в мене із досвідом 4 років, та ж знайома зароб*яє те саме, тільки в ує. це все задежть від людини, від її якостей.