Просю. голосуйте й галасуйте.
Bigmama
29.11.2003, 12:42:16
Ось уже, Проголосували і галасуємо 8)
TARoZ
29.11.2003, 13:18:40
Освіта в Україні як птиця-хвенікс: перероджується у щось інше, краще.
А всі такі оптимісти, я бачу.............
А чому такі настрої?.......
Може Могилянка нам занадто сильно викривлює сприйняття реальності........
Ось уже, Проголосували і галасуємо 8)
нда... :-k :doubt: щось поганенько чути... :-s
Me
ну може оптимісти в пешу чергу.. там здається 5 кейсів всього...
а чому викривлює? це ж теж еммм - реальність... :wink:
Не нам стверджувати, чи це реальність, чи ні. Але по-моєму видно, що ми "мєдлєнно ідьом ко дну"
naamah
1.12.2003, 11:48:34
А як щодо варіанту що її не було насправді ніколи - науки-то? Одне глюкаве псилобіциново-ладанне мракобісся...
Leftist
1.12.2003, 12:08:18
А може хтось аргументи якісь наведе? Особливо оптимісти, які вважають, що ми ще не на дні
krisa
1.12.2003, 12:26:43
А може хтось аргументи якісь наведе? Особливо оптимісти, які вважають, що ми ще не на дні
Оптимисты - это те, кто считают, что мы уже на дне. И хуже біть не может - а значит впереди только подъем. Мы конечно талантливы - и можем опустится ниже дна, но тогда по крайней мере бурение у нас будет на высшем уровне.
А если серьезно - то ОС, не считаю приведенные варианты ответов исчерпывающими данную тему. Посему не голосую. У тебя здесь только негативна шкала. А где позитив?
Например: "Да мы их всех через 10 лет!!!!!...",
Leftist
1.12.2003, 15:31:57
Нет, есть еще вариант лежать на дне. А лежать на дне мы можем сколько угодно.
krisa
1.12.2003, 15:36:55
писсимист одно слово!
оптимист бы сказал, что после долгого лежания на дне - мы воспарим, взовьемся и того "всех сделаем"
Leftist
1.12.2003, 15:49:28
писсимист одно слово!
Да, я такой
krisa
1.12.2003, 15:51:39
писсимист одно слово!
Да, я такой

ну что ж...
но согласись что позитивная шкала была б полезна как раз для отделения писсимистов от оптимистов
Leftist
1.12.2003, 15:54:07
Согласен, хотя "час плинний" - наверное можно и оптимистически трактовать. А это голосование - это было не скорее не вопрос, а выражение собственного мнения.
krisa
1.12.2003, 16:06:04
Согласен, хотя \"час плинний\" - наверное можно и оптимистически трактовать. А это голосование - это было не скорее не вопрос, а выражение собственного мнения.
час плинный можно трактовать как угодно - посему не очень хороший вариант.
ну да... и что? цель же какая-то у него была? типа там - подтвердить/опровергнуть собственное мнение
genius
1.12.2003, 17:50:03
цікаво спостерігати за тим, як соціологи реагують на інтернет-голосування: коли вони бачать значок "%", одразу включається мощнєйший набутий умовний рефлекс, і починаються дискусії не по темі, а про валідність, надійність, репрезентативність і вибірку. :-)
krisa
1.12.2003, 18:04:43
цікаво спостерігати за тим, як соціологи реагують на інтернет-голосування: коли вони бачать значок \"%\", одразу включається мощнєйший набутий умовний рефлекс, і починаються дискусії не по темі, а про валідність, надійність, репрезентативність і вибірку. :-)
да ну? почему ж дискуссия то не по теме - а если мне хочется иметь возможность выбора позитивного решения? И, кстати, это просто объяснения неголосования. А все посты были по теме
ото вам зразу про мету розкажи... ну, скажем так, цікавила кількість тих, хто зможе "визначитись" і аргументувати.. до речі. і саме по питанню загинання...
вообшем, це дослідження більше з "якісних" :roll: правда модерування хромаєт...
цель же какая-то у него была? типа там - подтвердить/опровергнуть собственное мнение
ні, тільки зібрати.
мдаа, винахідливий ти, я бачу...
Leftist
3.12.2003, 01:45:03
Ну, це переваги песимістичної позиції.
А чого модерування хромає? Зате в цей форум хтось взагалі писати почав. От шедоу на моєму місці взагалі переніс би цю тему у "Все, що навколо". Тому, що цей форум про науку в НаУКМА, а тема про науку в Україні! Почувствуйтє разніцу!
А чого модерування хромає? Зате в цей форум хтось взагалі писати почав. От шедоу на моєму місці взагалі переніс би цю тему у \"Все, що навколо\". Тому, що цей форум про науку в НаУКМА, а тема про науку в Україні! Почувствуйтє разніцу!
ну, модерування малось на увазі чисто якіснометодичне. тобто моє.
а НУКМА не в Україні? по-моєму все ж ближче до науки, ніж до навколишнього...
krisa
3.12.2003, 14:46:30
мдаа, винахідливий ти, я бачу...

ага, спциально вставила б вариант - лежу я влуже мне никто не нужен.
Исследуешь мнения форумально активных студентов и выпускников?
devil
9.12.2003, 04:13:40
Эх, когда же загнётся у вас наука, в академии??? Когда вы трипологию начнёте преподавать не как науку, а как действительно трипологию(это кодовое название гуманитария)? А нет, то наука загнётся очень быстро сначала в подобного рода организациях, потом в украине. Хотя, есть такие люди, которые на науку молятся, ведь это логика, и потому нет разницы в странахз, а поскольку они есть и в Украине, то наука в нас не ЗАГНЁТСЯ...
CKLEASHCH
19.12.2003, 14:45:26
пане devil - ви часом не з зоопарку???
Волохатий дітько
18.02.2004, 11:52:16
Віднесуся зараз не скільки до думок представлених в темі ... (зізнаюсь - е читав), а до самої теми.
наука в Україні загнулася з приходом совітів, коли знищили саме розуміння університету, як місце набуття універсального мислення, а не спеціального знання як в інститутах.
коли зліпили до купи наукові ступень з рівняим спеціалізації: спеціаліст, молодший спеціаліст з яких виростають як не диво кандидати наук =)))
натомість університетська освіта передбачає набуття тільки наукових ступенів - бакалавр, магістр, доктор філософії =))) і без совкових пріколів.
допоки ми не позбудемось більшості таких совковізмів (а їх ще багато окрім наведених мною) науки не буде
в Могилянці є пародія на науку, самої науки нема, бо всі викладачі, родом з спеціалістів!!!!
всьо... навчайтеся....
Chariot
6.03.2004, 16:45:36
Ну, проти влади мови не посперечаєшся - назви ступенів, то суперважливо звичайно, назвався кандидатом - то можеш уже нічого не вякати, бо вяк твій вийде чисто совєцький і ненауковий...
Але в даному випадку насамперед не наші викладачі, а міносвіти - совкова хрєнь. ну добре, скажімо, ще більш совкова.
ЧОмусь у році так у 1995 совка в академії поменше було, ніж зараз...
dobriy_sasha
29.03.2004, 08:42:38
Кого чим і як не влаштовує наука і освіта в Україні????
Мене - - можна саааать рукавадітєльствам, але, але, але....
Не зважаючи на всі "-мінуси", і всі наведені вами приклади, проти фактів (я їх не наведу) не попреш, і не всьо єщьо так пагано! (буває ше гірше..... хи-ги,

як завжди, "...добре шо в нас не найгірше"")
А взагалі, хоча наша освіта і наука гнилувата

, але погодьтесь що справа далеко не безнадійна!!! Особисто я так думаю.......
......маю таку надію!!
Авоська
31.03.2004, 12:08:23
Але і в Могилянці, і будь-де в Україні МОЖНА вчитися, якщо сильно захотіти. Звичайно, умови для цього не найкращі. Але рано чи пізно стануть кращими. Ми приречені на добру науку, якщо вона нам потрібна. Ага, і для того добродія, який вважає, що в Могилі гуманітарія - це тріпологія: а де він бачив гуманітарію без "тріпології"? З радістю подивлюся.
Anonymous
27.04.2004, 12:36:30
Освіта в Україні загнеться тоді, коли усіляки "новатори" вб'ють традиційну навчальну систему, захаращивши її танцями, піснями і залученням студентів до прибирання територій і написання купи бюрократичної документації до наукових робіт.
Ghost
27.04.2004, 12:58:05
Освіта в Україні загнеться тоді, коли усіляки \"новатори\" вб'ють традиційну навчальну систему, захаращивши її танцями, піснями і залученням студентів до прибирання територій і написання купи бюрократичної документації до наукових робіт.
Якщо новаторам вдасться і з ВАК розібратися, припинити існування цього нікому не потрібного совєтського інституту/структури, то тоді наука має шанс на реінкарнацію, але з Ваківськими вимогами їй одна дорога, у світи, де їй буде краще
noddeat
4.12.2004, 16:31:55
(Leftist @ 5.11.2003, 22:42:20)
Шось у цьому є. Тільки я після третього. Це не я тормоз, це у нас структура бакалаврської програми така.
а я зараз на 4 курсі і вважаю, що навчання тільки почалося. тому прошу не узагальнювати.
Наукових шкіл немає і не буде, тому що фінансування науки в університетах державою вже не передбачається, а по-друге в нас, наприклад, більшість викладачів працюють за сумісництвом, і їм нема приколу чи стимулу тут щось робити.
Leftist
4.12.2004, 23:46:21
Наукових шкіл немає і не буде, тому що фінансування науки в університетах державою вже не передбачається, а по-друге в нас, наприклад, більшість викладачів працюють за сумісництвом, і їм нема приколу чи стимулу тут щось робити.
В Україні нормально наукою займатись неможливо. Вдень заробляєш ресерчерством на життя. Ввечері відписуєш бюрократичні формальності. І це аспірантура?
Тікати звідси треба...
noddeat
5.12.2004, 19:23:07
(Leftist @ 5.12.2004, 00:46:21)
В Україні нормально наукою займатись неможливо. Вдень заробляєш ресерчерством на життя. Ввечері відписуєш бюрократичні формальності. І це аспірантура?
Тікати звідси треба...
Які такі формальності ? Так, там простіше, бо не треба дисер писати, і PHD видається за результатами публікацій + доповідь якусь там робиш, здається. Але з іншого боку - дисер - корисна штука для себе, узагальнює все, що ти наробив за певний час.
По-друге, не впевнений, що в інших країнах немає бюрократії. Один мій знайомий з Італії приїхав до нас на місяць працювати. показує один раз 4 аркуші, які він довго відправляв факсом.
-Ти знаєш, скіко коштують ці аркуші?
- Ні
- 800 євро. Тобто 200 євро - 1 аркуш. І їх не гребе, що я зараз в іншій країні, і що найголовніше, це ніхто не буде читати, але якщо я щомісяця це не буду подавати, то мені не будуть платити зарплатню.
В Україні можливо займатися наукою, якщо не ліньки самому собі фінансування шукати. Мені ліньки
Leftist
5.12.2004, 22:17:28
Так, там простіше, бо не треба дисер писати, і PHD видається за результатами публікацій + доповідь якусь там робиш, здається. Але з іншого боку - дисер - корисна штука для себе, узагальнює все, що ти наробив за певний час.
Як не треба??? Може в якомусь університеті і не треба, але точно не всюди, і, я гадаю, що навіть і не в більшості місць.
А може це специфіка природничих наук? З соціальних точно треба і причому покруче, ніж те, що у нас називається ”кандидатською дисертацією”.
По-друге, не впевнений, що в інших країнах немає бюрократії.
Є, але поменше. От наприклад з приводу тих же самих публікацій наш ВАК визначив скільки відсотків статті має відводитись на обгрунтування методології, на ще щось, на ще щось... І тільки такі статті враховуються при захисті дисертації.
І взагалі, весь час зі вступу до аспірантури я тим і займаюсь, що бігаю з папірцями. Нострифікація диплома, документи на вступ, отримати трудову на роботі, звільнитися з роботи, принести трудову в аспірантуру, щоб нараховували стипендію на 150 гривень більше, поновитися на роботі за сумісництвом, кожні два тижні якісь дурні завдання з англійської, у такому форматі який ніколи в житті не знадобиться, затевердження теми на кафедрі, потім на Вченій Раді, написати аспірантський план (одразу на 3 роки!!!)... В CEU, наприклад, такого немає, наскільки я знаю зі спілкування з ПіейчДішниками...
В Україні можливо займатися наукою, якщо не ліньки самому собі фінансування шукати.
Ага, ну от і збільшиш собі об’єм бюрократичних відписок. А потім ще будуть проблеми з отриманням гранту. 13% податку не хочеться же сплачувати?
Волохатий дітько
6.12.2004, 11:49:20
(NotDead @ 4.12.2004, 16:31:55)
а я зараз на 4 курсі і вважаю, що навчання тільки почалося. тому прошу не узагальнювати.
Наукових шкіл немає і не буде, тому що
фінансування науки в університетах державою вже не передбачається, а по-друге в нас, наприклад, більшість викладачів працюють за сумісництвом, і їм нема приколу чи стимулу тут щось робити.
більшість провідних Европейських університетів також не фінансується державою, або фінансується на якусь (переважно меншу) частину. ТАм просто навчання платне... Єдине тільки що Німеччина тут ”отлічілась”...
так що не в державі проблема... тобто в державі але не в її фінансуванні університетів =))
Leftist
6.12.2004, 13:05:24
Ну, насправді, у США фактично теж держава, але через більш складну схему. Є так звані федеральні стипендії, на які можуть претендувати американські громадяни. Дають їх звісно не всім, але в результаті виходить приблизно те саме, що й у нас, бо умови вступу м’які. А далі, хто заслуговує отримує стипендію, хто не заслуговує платить сам або шукає якісь фонди. Власне як і у нас: не зміг вступити на бюджет - ідеш на контракт.
tatarin_art
6.12.2004, 20:13:29
А я чомусь думаю що майже уся освіта лежить у глибокій калюжі і лише на поверхні стирчать невеличкі острівця (як КМА наприклад

)
Бо іноді бував в інших універах комерційних, там такі студенти не обезображені інтелектом, що й моторошно стає

, можливо я помиляюсь, можливо це я так натрапив. Але як мені розповідали знайомі, поза межами крупних міст Вищу освіту майже неможливо здобути, а копаючи вугілля та саджаючи зерно ми навряд станемо провідною державою у світі
ironmax
6.12.2004, 20:24:50
Знаєш, Лефтісте, я з приводу дисертацій і ВАКу недавно розмовляв з Квітом. Ну і С.М. сказав, що ВАк треба скасувати, хоча багато дисертацій, які захищаються на Заході (США, Канада),на ступінь РНД - гірші, ніж наші кандидатські. Не знаю, чому так складається, але якщо не ВАК, то хто буде визначати приблизний науковий рівень наших дисертацій ? Університети є різні, і між дисертацією Могилянки і МАУП, наприклад, буде дуже велика різниця...
Leftist
7.12.2004, 00:36:46
Університети є різні, і між дисертацією Могилянки і МАУП, наприклад, буде дуже велика різниця...
Ну так це все швидко всім буде відомо, чого вартий кандидатський ступінь отриманий в Могилянці, в чого - в МАУПі. Так воно там і працює.
А ВАК можна й не скасовувати, просто умови треба нормальні ставити. Бо ті умови, що зараз існують тільки консервують провінціалізм української ”науки”. Наприклад, публікація в ”Наукових записках НаУКМА” визнається ВАКом, а, наприклад, в American Journal of Sociology не визнається. Чи не маразм?
noddeat
7.12.2004, 21:02:14
Це, мабуть, Ваш соціологічний ВАК такий маразматичний.
В нас не тільки визнається публікація в міжнародних журналах, а й отримавши PhD за кордоном, його можна тут захистити як кандидат наук.
Окрім того, незважаючи на вимоги ВАК, рівень дисертацій і зараз дуже різний в різних універах, десь за дисер тре 2000 баксів викласти і безкоштовно його не захистиш тощо...
2 tatarin_art
Аж ніяк. Студенти-фізики Шеви шарять більше, ніж наші фізики, бо в них ширша програма і немає ”гуманітарних” кредитів етс, але в результаті наші досягають більшого (з тих, хто займається наукою), бо їдуть за кордон і там, по суті здобувають ґрунтовну освіту.
Leftist
7.12.2004, 22:27:33
Це, мабуть, Ваш соціологічний ВАК такий маразматичний.
Так ВАК він один, наскільки я розумію. Тільки різні умови ставить для різних наук. Що в принципі правильно, але на практиці виходить маразм.
Окрім того, незважаючи на вимоги ВАК, рівень дисертацій і зараз дуже різний в різних універах, десь за дисер тре 2000 баксів викласти і безкоштовно його не захистиш тощо...
Отож бо й воно
tatarin_art
8.12.2004, 20:03:17
(NotDead @ 7.12.2004, 22:02:14)
2 tatarin_art
Аж ніяк. Студенти-фізики Шеви шарять більше, ніж наші фізики, бо в них ширша програма і немає ”гуманітарних” кредитів етс, але в результаті наші досягають більшого (з тих, хто займається наукою), бо їдуть за кордон і там, по суті здобувають ґрунтовну освіту.
Я не кажу що КМА взагалі єдиний нормальний універ! Шева теж рулить бо знаю звідти і студентів прикольних, та й шевченківські викладачі в нас викладають. Я акцентував увагу на тому що деякі комерційні універи продають корочку про вищу освіту, а не дають реальні знання. Там не буває напрягів, не трясешся над стипендією тощо, там навряд суміщатимуть страйк та заліковий тиждень, там нікуди не поспішають жити.
noddeat
8.12.2004, 22:01:28
Я акцентував увагу на тому що деякі комерційні універи продають корочку про вищу освіту, а не дають реальні знання. Там не буває напрягів, не трясешся над стипендією тощо, там навряд суміщатимуть страйк та заліковий тиждень, там нікуди не поспішають жити.
От це явище якраз спостерігається і в державних вишах і в комерційних. Якість підготовкі спеціалістів залежить від викладачів, які або зацікавлені ”рубати капусту” (у держвишах - на хабарях, у комерційних - на офіц. зарплатні) зі студентів, або готувати спеціалістів.
Зараз адміністрація КМА намагається сумістити обидві речі
+ ввести платне навчання, але більшість наших викладачів зацікавлені у спеціалістах. Подивимось...
tatarin_art
8.12.2004, 22:58:34
quoteNotDead
Цілком згоден.
А платне навчання в нас і зараз є. КМА хоче змінити співвідношеня бюджету/контракту. Але якщо подивитись навіть бюджет в КМА не зовсім безкоштовний. Погодся, перед вступом дуже бажано походити на підготовчі, да і саме тестування не 2 гривні коштує. А під час навчання ще й відпрацювання

Хоча я ”за” відпрацювання - воно як тренування перед роботою поза КМА.
РС: індивідуальні заняття проводять усі вчителі, вони теж люди
Chickadema
10.12.2004, 15:46:36
(tatarin_art @ 8.12.2004, 21:03:17)
Я не кажу що КМА взагалі нормальний універ!
не знаю чому всі так хвалять могилянку!! ми навіть не входимо до сотні кращих європейських університьетів!! а пора би вже!! не здається??
і я взагалі не знаю чи правда то, що могилянцям легко влаштовуватись на роботу??
є побажання Могилі: покращуйте ситуацію з мовами!! бо,, якщо чесно, то ситуація слабенька!! я набагато краще знала мову до вступу в могилянку!! а випускникам могилянки обов”язково ж захочеться працювати на іжнародній арені!! покращіть будь ласка німецьку!! хочу її нормально вивчити!!
дякую за увагу!!
Broon
10.12.2004, 17:26:38
Могила їх не влаштовує...
А що ви персонально зробили, щоб покращити ситуацію?
В Європу їм хочеться... Ми в Україні один із найкращих ВНЗ, але до Європи нам іще рости і рости.
Хочеш нормально знати мову - наймай викладача, іди на курси, викладач тобі дає літературу -твій обов*язок як студента вчитися самому, а не чекати, поки розжують і в рота покладуть.
Підіть в універ повчіться, а потім скажете, де краще освіта.
А з роботою - особисто мені після стова ”Могилянка” ще не відмовляли.
Leftist
10.12.2004, 17:33:09
А що ви персонально зробили, щоб покращити ситуацію?
Наприклад, повернувся сюди.
Broon
10.12.2004, 17:40:02
нє, ну так об вас і вопросов нєт. Це тут фреші деякі бухтять. Я особисто щаслива була, як порося, коли сюди вступила, і на універ плювала з висококї вежі в прямому смислі слова
tatarin_art
10.12.2004, 21:34:02
(Chickadema @ 10.12.2004, 16:46:36)
не знаю чому всі так хвалять могилянку!! ми навіть не входимо до сотні кращих європейських університьетів!! а пора би вже!! не здається??
Ми маємо бути щасливі що в нас є КМА!!! Бо на наї гонять що вона погана? - покажіть мені аналог в Україні. Так, це перше, а по-друге закордонні універи які входять до сотні наліпших коштують :sm_upset: , інакше не скажеш, там один рік як три гарні іномарки + контракт у Шеві та КМА одночасно!