Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
Коли загнеться наука й заодно освіта в Україні?
Могилянський форум > Могилянка та могилянці > Наука
1, 2
oc
Просю. голосуйте й галасуйте.
Bigmama
Ось уже, Проголосували і галасуємо 8)
TARoZ
Освіта в Україні як птиця-хвенікс: перероджується у щось інше, краще.
Me
А всі такі оптимісти, я бачу.............
А чому такі настрої?.......
Може Могилянка нам занадто сильно викривлює сприйняття реальності........
oc
Ось уже, Проголосували і галасуємо 8)

нда... :-k :doubt: щось поганенько чути... :-s

Me
ну може оптимісти в пешу чергу.. там здається 5 кейсів всього...
а чому викривлює? це ж теж еммм - реальність... :wink:
RA
Не нам стверджувати, чи це реальність, чи ні. Але по-моєму видно, що ми "мєдлєнно ідьом ко дну" cry.gif
naamah
А як щодо варіанту що її не було насправді ніколи - науки-то? Одне глюкаве псилобіциново-ладанне мракобісся...
Leftist
А може хтось аргументи якісь наведе? Особливо оптимісти, які вважають, що ми ще не на дні
krisa
А може хтось аргументи якісь наведе? Особливо оптимісти, які вважають, що ми ще не на дні

Оптимисты - это те, кто считают, что мы уже на дне. И хуже біть не может - а значит впереди только подъем. Мы конечно талантливы - и можем опустится ниже дна, но тогда по крайней мере бурение у нас будет на высшем уровне.
А если серьезно - то ОС, не считаю приведенные варианты ответов исчерпывающими данную тему. Посему не голосую. У тебя здесь только негативна шкала. А где позитив?
Например: "Да мы их всех через 10 лет!!!!!...",
Leftist
Нет, есть еще вариант лежать на дне. А лежать на дне мы можем сколько угодно.
krisa

писсимист одно слово!

оптимист бы сказал, что после долгого лежания на дне - мы воспарим, взовьемся и того "всех сделаем"
Leftist
писсимист одно слово!

Да, я такой biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
krisa
писсимист одно слово!

Да, я такой biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

ну что ж...
но согласись что позитивная шкала была б полезна как раз для отделения писсимистов от оптимистов
Leftist
Согласен, хотя "час плинний" - наверное можно и оптимистически трактовать. А это голосование - это было не скорее не вопрос, а выражение собственного мнения.
krisa
Согласен, хотя \"час плинний\" - наверное можно и оптимистически трактовать. А это голосование - это было не скорее не вопрос, а выражение собственного мнения.

час плинный можно трактовать как угодно - посему не очень хороший вариант.

ну да... и что? цель же какая-то у него была? типа там - подтвердить/опровергнуть собственное мнение
genius
цікаво спостерігати за тим, як соціологи реагують на інтернет-голосування: коли вони бачать значок "%", одразу включається мощнєйший набутий умовний рефлекс, і починаються дискусії не по темі, а про валідність, надійність, репрезентативність і вибірку. :-)
krisa
цікаво спостерігати за тим, як соціологи реагують на інтернет-голосування: коли вони бачать значок \"%\", одразу включається мощнєйший набутий умовний рефлекс, і починаються дискусії не по темі, а про валідність, надійність, репрезентативність і вибірку. :-)

да ну? почему ж дискуссия то не по теме - а если мне хочется иметь возможность выбора позитивного решения? И, кстати, это просто объяснения неголосования. А все посты были по теме
oc
ото вам зразу про мету розкажи... ну, скажем так, цікавила кількість тих, хто зможе "визначитись" і аргументувати.. до речі. і саме по питанню загинання...
вообшем, це дослідження більше з "якісних" :roll: правда модерування хромаєт...
oc
  цель же какая-то у него была? типа там - подтвердить/опровергнуть собственное мнение

ні, тільки зібрати.
oc

мдаа, винахідливий ти, я бачу... ai.gif
Leftist
Ну, це переваги песимістичної позиції.

А чого модерування хромає? Зате в цей форум хтось взагалі писати почав. От шедоу на моєму місці взагалі переніс би цю тему у "Все, що навколо". Тому, що цей форум про науку в НаУКМА, а тема про науку в Україні! Почувствуйтє разніцу!
oc

А чого модерування хромає? Зате в цей форум хтось взагалі писати почав. От шедоу на моєму місці взагалі переніс би цю тему у \"Все, що навколо\". Тому, що цей форум про науку в НаУКМА, а тема про науку в Україні! Почувствуйтє разніцу!

ну, модерування малось на увазі чисто якіснометодичне. тобто моє.

а НУКМА не в Україні? по-моєму все ж ближче до науки, ніж до навколишнього...
krisa

мдаа, винахідливий ти, я бачу... ai.gif

ага, спциально вставила б вариант - лежу я влуже мне никто не нужен.
Исследуешь мнения форумально активных студентов и выпускников?
devil
Эх, когда же загнётся у вас наука, в академии??? Когда вы трипологию начнёте преподавать не как науку, а как действительно трипологию(это кодовое название гуманитария)? А нет, то наука загнётся очень быстро сначала в подобного рода организациях, потом в украине. Хотя, есть такие люди, которые на науку молятся, ведь это логика, и потому нет разницы в странахз, а поскольку они есть и в Украине, то наука в нас не ЗАГНЁТСЯ...
CKLEASHCH
пане devil - ви часом не з зоопарку???
Волохатий дітько
Віднесуся зараз не скільки до думок представлених в темі ... (зізнаюсь - е читав), а до самої теми.

наука в Україні загнулася з приходом совітів, коли знищили саме розуміння університету, як місце набуття універсального мислення, а не спеціального знання як в інститутах.

коли зліпили до купи наукові ступень з рівняим спеціалізації: спеціаліст, молодший спеціаліст з яких виростають як не диво кандидати наук =)))

натомість університетська освіта передбачає набуття тільки наукових ступенів - бакалавр, магістр, доктор філософії =))) і без совкових пріколів.

допоки ми не позбудемось більшості таких совковізмів (а їх ще багато окрім наведених мною) науки не буде

в Могилянці є пародія на науку, самої науки нема, бо всі викладачі, родом з спеціалістів!!!!

всьо... навчайтеся....
Chariot
Ну, проти влади мови не посперечаєшся - назви ступенів, то суперважливо звичайно, назвався кандидатом - то можеш уже нічого не вякати, бо вяк твій вийде чисто совєцький і ненауковий...

Але в даному випадку насамперед не наші викладачі, а міносвіти - совкова хрєнь. ну добре, скажімо, ще більш совкова.

ЧОмусь у році так у 1995 совка в академії поменше було, ніж зараз...
dobriy_sasha
Кого чим і як не влаштовує наука і освіта в Україні????

Мене - - можна саааать рукавадітєльствам, але, але, але....

Не зважаючи на всі "-мінуси", і всі наведені вами приклади, проти фактів (я їх не наведу) не попреш, і не всьо єщьо так пагано! (буває ше гірше..... хи-ги, smile.gif як завжди, "...добре шо в нас не найгірше"")
А взагалі, хоча наша освіта і наука гнилувата sad.gif , але погодьтесь що справа далеко не безнадійна!!! Особисто я так думаю.......
......маю таку надію!!
Авоська
Але і в Могилянці, і будь-де в Україні МОЖНА вчитися, якщо сильно захотіти. Звичайно, умови для цього не найкращі. Але рано чи пізно стануть кращими. Ми приречені на добру науку, якщо вона нам потрібна. Ага, і для того добродія, який вважає, що в Могилі гуманітарія - це тріпологія: а де він бачив гуманітарію без "тріпології"? З радістю подивлюся.
Anonymous
Освіта в Україні загнеться тоді, коли усіляки "новатори" вб'ють традиційну навчальну систему, захаращивши її танцями, піснями і залученням студентів до прибирання територій і написання купи бюрократичної документації до наукових робіт.
Ghost
Освіта в Україні загнеться тоді, коли усіляки \"новатори\" вб'ють традиційну навчальну систему, захаращивши її танцями, піснями і залученням студентів до прибирання територій і написання купи бюрократичної документації до наукових робіт.

Якщо новаторам вдасться і з ВАК розібратися, припинити існування цього нікому не потрібного совєтського інституту/структури, то тоді наука має шанс на реінкарнацію, але з Ваківськими вимогами їй одна дорога, у світи, де їй буде краще sad.gif
noddeat
(Leftist @ 5.11.2003, 22:42:20)
Шось у цьому є. Тільки я після третього. Це не я тормоз, це у нас структура бакалаврської програми така.
*

а я зараз на 4 курсі і вважаю, що навчання тільки почалося. тому прошу не узагальнювати.

Наукових шкіл немає і не буде, тому що фінансування науки в університетах державою вже не передбачається, а по-друге в нас, наприклад, більшість викладачів працюють за сумісництвом, і їм нема приколу чи стимулу тут щось робити.
Leftist
Наукових шкіл немає і не буде, тому що фінансування науки в університетах державою вже не передбачається, а по-друге в нас, наприклад, більшість викладачів працюють за сумісництвом, і їм нема приколу чи стимулу тут щось робити.

В Україні нормально наукою займатись неможливо. Вдень заробляєш ресерчерством на життя. Ввечері відписуєш бюрократичні формальності. І це аспірантура?

Тікати звідси треба...
noddeat
(Leftist @ 5.12.2004, 00:46:21)
В Україні нормально наукою займатись неможливо. Вдень заробляєш ресерчерством на життя. Ввечері відписуєш бюрократичні формальності. І це аспірантура?

Тікати звідси треба...
*

Які такі формальності ? Так, там простіше, бо не треба дисер писати, і PHD видається за результатами публікацій + доповідь якусь там робиш, здається. Але з іншого боку - дисер - корисна штука для себе, узагальнює все, що ти наробив за певний час.

По-друге, не впевнений, що в інших країнах немає бюрократії. Один мій знайомий з Італії приїхав до нас на місяць працювати. показує один раз 4 аркуші, які він довго відправляв факсом.
-Ти знаєш, скіко коштують ці аркуші?
- Ні
- 800 євро. Тобто 200 євро - 1 аркуш. І їх не гребе, що я зараз в іншій країні, і що найголовніше, це ніхто не буде читати, але якщо я щомісяця це не буду подавати, то мені не будуть платити зарплатню.

В Україні можливо займатися наукою, якщо не ліньки самому собі фінансування шукати. Мені ліньки sad.gif
Leftist
Так, там простіше, бо не треба дисер писати, і PHD видається за результатами публікацій + доповідь якусь там робиш, здається. Але з іншого боку - дисер - корисна штука для себе, узагальнює все, що ти наробив за певний час.

Як не треба??? Може в якомусь університеті і не треба, але точно не всюди, і, я гадаю, що навіть і не в більшості місць.

А може це специфіка природничих наук? З соціальних точно треба і причому покруче, ніж те, що у нас називається ”кандидатською дисертацією”.

По-друге, не впевнений, що в інших країнах немає бюрократії.

Є, але поменше. От наприклад з приводу тих же самих публікацій наш ВАК визначив скільки відсотків статті має відводитись на обгрунтування методології, на ще щось, на ще щось... І тільки такі статті враховуються при захисті дисертації.

І взагалі, весь час зі вступу до аспірантури я тим і займаюсь, що бігаю з папірцями. Нострифікація диплома, документи на вступ, отримати трудову на роботі, звільнитися з роботи, принести трудову в аспірантуру, щоб нараховували стипендію на 150 гривень більше, поновитися на роботі за сумісництвом, кожні два тижні якісь дурні завдання з англійської, у такому форматі який ніколи в житті не знадобиться, затевердження теми на кафедрі, потім на Вченій Раді, написати аспірантський план (одразу на 3 роки!!!)... В CEU, наприклад, такого немає, наскільки я знаю зі спілкування з ПіейчДішниками...

В Україні можливо займатися наукою, якщо не ліньки самому собі фінансування шукати.

Ага, ну от і збільшиш собі об’єм бюрократичних відписок. А потім ще будуть проблеми з отриманням гранту. 13% податку не хочеться же сплачувати?
Волохатий дітько
(NotDead @ 4.12.2004, 16:31:55)
а я зараз на 4 курсі і вважаю, що навчання тільки почалося. тому прошу не узагальнювати.

*

більшість провідних Европейських університетів також не фінансується державою, або фінансується на якусь (переважно меншу) частину. ТАм просто навчання платне... Єдине тільки що Німеччина тут ”отлічілась”...

так що не в державі проблема... тобто в державі але не в її фінансуванні університетів =))
Leftist
Ну, насправді, у США фактично теж держава, але через більш складну схему. Є так звані федеральні стипендії, на які можуть претендувати американські громадяни. Дають їх звісно не всім, але в результаті виходить приблизно те саме, що й у нас, бо умови вступу м’які. А далі, хто заслуговує отримує стипендію, хто не заслуговує платить сам або шукає якісь фонди. Власне як і у нас: не зміг вступити на бюджет - ідеш на контракт.
tatarin_art
А я чомусь думаю що майже уся освіта лежить у глибокій калюжі і лише на поверхні стирчать невеличкі острівця (як КМА наприклад smile.gif )
Бо іноді бував в інших універах комерційних, там такі студенти не обезображені інтелектом, що й моторошно стає mad_ani.gif , можливо я помиляюсь, можливо це я так натрапив. Але як мені розповідали знайомі, поза межами крупних міст Вищу освіту майже неможливо здобути, а копаючи вугілля та саджаючи зерно ми навряд станемо провідною державою у світі ohmy.gif
ironmax
Знаєш, Лефтісте, я з приводу дисертацій і ВАКу недавно розмовляв з Квітом. Ну і С.М. сказав, що ВАк треба скасувати, хоча багато дисертацій, які захищаються на Заході (США, Канада),на ступінь РНД - гірші, ніж наші кандидатські. Не знаю, чому так складається, але якщо не ВАК, то хто буде визначати приблизний науковий рівень наших дисертацій ? Університети є різні, і між дисертацією Могилянки і МАУП, наприклад, буде дуже велика різниця...
Leftist
Університети є різні, і між дисертацією Могилянки і МАУП, наприклад, буде дуже велика різниця...

Ну так це все швидко всім буде відомо, чого вартий кандидатський ступінь отриманий в Могилянці, в чого - в МАУПі. Так воно там і працює.

А ВАК можна й не скасовувати, просто умови треба нормальні ставити. Бо ті умови, що зараз існують тільки консервують провінціалізм української ”науки”. Наприклад, публікація в ”Наукових записках НаУКМА” визнається ВАКом, а, наприклад, в American Journal of Sociology не визнається. Чи не маразм?
noddeat
Це, мабуть, Ваш соціологічний ВАК такий маразматичний.
В нас не тільки визнається публікація в міжнародних журналах, а й отримавши PhD за кордоном, його можна тут захистити як кандидат наук.

Окрім того, незважаючи на вимоги ВАК, рівень дисертацій і зараз дуже різний в різних універах, десь за дисер тре 2000 баксів викласти і безкоштовно його не захистиш тощо...

2 tatarin_art

Аж ніяк. Студенти-фізики Шеви шарять більше, ніж наші фізики, бо в них ширша програма і немає ”гуманітарних” кредитів етс, але в результаті наші досягають більшого (з тих, хто займається наукою), бо їдуть за кордон і там, по суті здобувають ґрунтовну освіту.
Leftist
Це, мабуть, Ваш соціологічний ВАК такий маразматичний.

Так ВАК він один, наскільки я розумію. Тільки різні умови ставить для різних наук. Що в принципі правильно, але на практиці виходить маразм.

Окрім того, незважаючи на вимоги ВАК, рівень дисертацій і зараз дуже різний в різних універах, десь за дисер тре 2000 баксів викласти і безкоштовно його не захистиш тощо...

Отож бо й воно
tatarin_art
(NotDead @ 7.12.2004, 22:02:14)
2 tatarin_art

Аж ніяк. Студенти-фізики Шеви шарять більше, ніж наші фізики, бо в них ширша програма і немає ”гуманітарних” кредитів етс, але в результаті наші досягають більшого (з тих, хто займається наукою), бо їдуть за кордон і там, по суті здобувають ґрунтовну освіту.
*

Я не кажу що КМА взагалі єдиний нормальний універ! Шева теж рулить бо знаю звідти і студентів прикольних, та й шевченківські викладачі в нас викладають. Я акцентував увагу на тому що деякі комерційні універи продають корочку про вищу освіту, а не дають реальні знання. Там не буває напрягів, не трясешся над стипендією тощо, там навряд суміщатимуть страйк та заліковий тиждень, там нікуди не поспішають жити.
noddeat
Я акцентував увагу на тому що деякі комерційні універи продають корочку про вищу освіту, а не дають реальні знання. Там не буває напрягів, не трясешся над стипендією тощо, там навряд суміщатимуть страйк та заліковий тиждень, там нікуди не поспішають жити.

От це явище якраз спостерігається і в державних вишах і в комерційних. Якість підготовкі спеціалістів залежить від викладачів, які або зацікавлені ”рубати капусту” (у держвишах - на хабарях, у комерційних - на офіц. зарплатні) зі студентів, або готувати спеціалістів.

Зараз адміністрація КМА намагається сумістити обидві речі
+ ввести платне навчання, але більшість наших викладачів зацікавлені у спеціалістах. Подивимось...
tatarin_art
quoteNotDead
Цілком згоден.
А платне навчання в нас і зараз є. КМА хоче змінити співвідношеня бюджету/контракту. Але якщо подивитись навіть бюджет в КМА не зовсім безкоштовний. Погодся, перед вступом дуже бажано походити на підготовчі, да і саме тестування не 2 гривні коштує. А під час навчання ще й відпрацювання ohmy.gif Хоча я ”за” відпрацювання - воно як тренування перед роботою поза КМА.
РС: індивідуальні заняття проводять усі вчителі, вони теж люди smile.gif
Chickadema
(tatarin_art @ 8.12.2004, 21:03:17)
Я не кажу що КМА взагалі  нормальний універ! 
*

не знаю чому всі так хвалять могилянку!! ми навіть не входимо до сотні кращих європейських університьетів!! а пора би вже!! не здається??
і я взагалі не знаю чи правда то, що могилянцям легко влаштовуватись на роботу??

є побажання Могилі: покращуйте ситуацію з мовами!! бо,, якщо чесно, то ситуація слабенька!! я набагато краще знала мову до вступу в могилянку!! а випускникам могилянки обов”язково ж захочеться працювати на іжнародній арені!! покращіть будь ласка німецьку!! хочу її нормально вивчити!!

дякую за увагу!!
Broon
Могила їх не влаштовує...
А що ви персонально зробили, щоб покращити ситуацію?
В Європу їм хочеться... Ми в Україні один із найкращих ВНЗ, але до Європи нам іще рости і рости.
Хочеш нормально знати мову - наймай викладача, іди на курси, викладач тобі дає літературу -твій обов*язок як студента вчитися самому, а не чекати, поки розжують і в рота покладуть.
Підіть в універ повчіться, а потім скажете, де краще освіта.
А з роботою - особисто мені після стова ”Могилянка” ще не відмовляли.
Leftist
А що ви персонально зробили, щоб покращити ситуацію?

Наприклад, повернувся сюди.
Broon
нє, ну так об вас і вопросов нєт. Це тут фреші деякі бухтять. Я особисто щаслива була, як порося, коли сюди вступила, і на універ плювала з висококї вежі в прямому смислі слова
tatarin_art
(Chickadema @ 10.12.2004, 16:46:36)
не знаю чому всі так хвалять могилянку!! ми навіть не входимо до сотні кращих європейських університьетів!! а пора би вже!! не здається??
*

Ми маємо бути щасливі що в нас є КМА!!! Бо на наї гонять що вона погана? - покажіть мені аналог в Україні. Так, це перше, а по-друге закордонні універи які входять до сотні наліпших коштують :sm_upset: , інакше не скажеш, там один рік як три гарні іномарки + контракт у Шеві та КМА одночасно!
.