Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
База могилянських рефератів
Могилянський форум > Могилянка та могилянці > Наука
SL
Є ідея створити на "Бонеті" базу рефератів, для вільного користування. Якщо хтось бажає поділитися своїм доробком - пишіть на bonet@ukr.net. Також, якщо є ідеї стосовно курсів, з яких реферат потрібен в першу чергу, структури та ін. - пишіть, будь-ласка, в цю тему.
maxon
а навіщо? для освітніх потреб реферати не найкраща література. Тоді для того, щоб студенти плагіатили? Але ж реферати будуть могиляньські й уже "засвічені".

Іноді звичайно ж можна почерпнути щось у нестандартних студентських роботах, але тоді треба хоч мінімально рецензувати їх - матимуть цінність, на мою думку, лише ті, що написані студентами зі своїх профільнх предметів.
А якщо на меті стоїть полегшити життя студентами, то навпаки потрідбні БЖД та інша обов"язкова гуманітарщина.
Tetiana
усе правильно, треба ще окремо по кожній тематиці вводити редактора-волонтера, який тямиться на темах і може відокремити зерла від плевєл.
і окрема "гілка" у базі - інше типу БЖД, інші "загальноосвітні" припарки.

а вводити базу треба, хоч якась розрада тим, хто написав щось "нестандарне", а воно вяляється (валялося) на кафедрі :roll:

до речі, може непогано надихнути на створення свого шедевру, якщо є час і надхнення над ним паритися.
KaHaPiC
Базу наших рефератов можно потом поменять на базу шевы. или продать за пиво, а на деньги вырученные от продажи замутить празднеичек.
SL
Звичайно, небезпека плагіаторства є... але обов"язковою умовою буде надання інформації - коли і якому викладачеві реферат був зданий. Ну і є курси, де реферати всі катають as default - типу БЖД і охорони праці.
А для студентів Шевченка та ін. ці реферати будуть просто скарб неоціненний... не одну наукову працю можна на їх основі замутити.
KaHaPiC
Вот мое последнее творение: Аккумуляторы Сдавался на кафедру химии Бабич Н.Н. Оценки не знаю.
SL
Н-да, цікавий реферат, особливо для мене, філософа і журналіста biggrin.gif
але якби таких кілька сотень зібрати, та з різних тем і курсів - тоді це було б щось!
Anneken
KaHaPiC
Мені картінка сподобалася "Будова нікель-металгідридної батарейки DuraCell" smile.gif[/b]
KaHaPiC
ну чё вы к нему придираетесь. реферат на восемь страниц студента первого курса :-) как мог так и написал.
это же не курсовая
Anneken
Та ну... я серйозно. SL, я думаю, теж.
KaHaPiC
элементарно, ватсон!
достаточно поговорить состаффом юзика. 40-50% рефератов печатаются там :-)
SL
Авторські права - це святе, обов"язково потрібна буде згода автора та посилання, якому викладачеві і коли цей реферат був зданий :!:
KaHaPiC
Авторские права защищаются в том случае, если кто-то скажет, что у него есть авторские права - а без этого вся эта писанина не более чем матюки на стенах в подъезде.
Вообще-то меня как всегда неправильно поняли. ширше смотрите :-)
ведь можно повесить рядом с кампутером табличку: сдав свой реферат в нашу базу - вносишь посильный вклад в розбудову могилянки :-)

предупреждаю, если кто-то скажет, что в моем варианте плаката есть орфографические ошибки - я обижусь и решу, что у кого-то отсутствует фантазия.
SL
Ну, ми в Бонеті так і зробимо...
Kunia
Хто хоче, най продає
хто хоче, хай у нього купує
для інших - дописати на плакаті "Здаючи реферат - здавай під Gnu Public Licence'
RA
А по-моєму, це взагалі нікому не потрібно, невже це так важко, написати реферат? Фантазія іссякла? Це ж корисно - писати реферати!!
maxon
А по-моєму, це взагалі нікому не потрібно, невже це так важко, написати реферат? Фантазія іссякла? Це ж корисно - писати реферати!!

яка користь у написанні рефераті? навчитися користуватися письмовими джерелами і бібліотекою? - для цього достатньо написати 2-3 роботи на найпершому курсі чи ще у школі. Дізнатися щось нове? а новіщо це щось нове переписувати/сканувати з книжок у свою "пісульку", витрачаючи свій час, папір, єлектроенергію та інші невідновні ресурси матінки Землі? аналізувати і викладати власні думки? реферати як раз цьому і не вчать, позиції автора там мінімум.
Есеї, статті, авторські роботи - ось, де є рохумова робота автора, і що розвиває студента, а от їх як раз в університеті вимагається мінімум. І добре, якщо викладач ще дозволяює написати щось нестандартне.

А ще буває (і дость часто), що тобі взагалі усі ці реферати, оцінки, заліки, тощо до одного місця, бо все одно ніяких навичок потрібних при роботі навіть за спеціальністю вони не дають і освіта перетворюється лише на чекання дипломи.
RA
Шось ви мене так нафіг (вибачте) розкритикували, я реферати писать люблю, це цікаво, я багато читаю, щоб щось створити, і навіть продукую власні думки. Щодо першого курсу - то реферати там були х%%ві, зараз і почитати соромно.
maxon
RA, я не тебе особисто критикую і зовсім не хочу нікого образити.

просто висловлюю свою думку, що реферати як тип студентської роботи у такому вигляді, які вони є зараз - це у 90% випадків безглузде паперопаскудження. томучасто є корсиним взяти вже готовий реферат, щоб не витрачати часу. Бо на власне навчання у сучасного студента досить мало часу. Хоча, звичайно ж, самостійна робота краще стимулює мозкову діяльність, але ж неможливо одночасно виконувати декілька самостійних робіт.

це моя власне думка, і, недивлячись на дещо різкий стиль висловлень, я її нікому не нав"язую.
Tetiana
Шановне товариство,
Ідея, яка зможе допомогти людям вирішувати кожному свої проблеми, є доброю, тому, думаю, від неї відмовлятися непотрібно.
Інше питання як грамотно її реалізувати.

По-перше, визначитися кому і навіщо будуть потрібні ці умовно кажучи реферати (бо це можуть бути також і есе, курсові, дипломні тощо)? На мій погляд (людини, яка завжди писала реферати сама і до того ще намагалася висловлювати свої думки шляхом творчого опрацювання джерел), така база потрібна і тим, хто не бажає сам готувати реферат, і тим хто хоче готувати його самостійно, але бажає ознайомитися із літературою чи міркуваннями інших для підвищення свого завжди низького, порівняно із кимось, рівня. Додаткові аргументи потім, якщо це комусь буде цікаво.

По-друге, визначитися як комплектувати цю базу, щоб вона була цікава не лише тим, хто бажає швидко "щось передрати", але і іншим. Погоджуюся, що для цього потрібно у максимально можливій кількості місць залишати "повідомлення, таблички, оголошення, пропозиції" надсилати свої витвори різного рівня якості (бо кожен може помилятися в оцінюванні свого твору). Але, щоб про цю пропозицію не лише знали, але й хотіли нею скористатися, варто подбати про стимули. Ось тут хотілося би почути ваші творчі пропозиції.
Безумовно, справді нетривіальні речі бажано винагороджувати матеріально. Але хто буде суддями у цьому складному процесі?
Щодо інших, то їх немайнові авторські права є лише у тій частині, де це не є повним відтворенням тексту іншого автора. Про майнові права тут, очевидно, не йтиметься.

По-третє, визначитися як редагувати і вести базу: хто, з якою метою, якими засобами і до якої межі?

Можливі місця скоплення рефератів, крім вже запропонованого юзіка, це кафедри :roll: та гуртожитки.
RA
В гуртожитках база вже існує, там усі знають що в кого є. А на кафедрах - по-моєму - це нелогічно. question.gif
maxon
Мда... дискусія заблукала до Глухого Кута, де на неї чатував страшний Нанівець...

Хотілося б почути від автора теми на якому етапі зараз перебуває формування колєкції, яким чином і коли пердбачається відкрити пубічний доступ.

чи це все лише плани?
SL
Етап поки-що через сесію та ін. ніякий. як і раніше, скринька для надсилання рефератів - bonet@ukr.net
Welcome
Особлива подяка Канарісу а також окремим людям з команди "Бонету", які люб"язно надали свої шедеври smile.gif
Stas
Есеї, статті, авторські роботи - ось, де є рохумова робота автора, і що розвиває студента, а от їх як раз в університеті вимагається мінімум. І добре, якщо викладач ще дозволяює написати щось нестандартне. 

Погоджуюся. Ідеї створити щось таке вже кілька років, але втілення, насправді, не таке вже й недосяжне. Ось як її бачу я.
Призначення. Їх може бути безліч: 1) використати якісь ідеї у своїй роботі (курсовій, дипломні, ін.), 2) знайти бібліографію з певної теми, 3) показати себе, зрештою, скатати реферат.
Щодо останньої, мені здається, це не дуже реально, адже рефератів не буде багато, а на "Бонет" дуже активно заходить і Адміністрація, і викладачі. Але якщо комусь треба, наприклад, відпрацювання за пропущений семінар, то 2-3 сторінки нашкребти з чийогось реферату - думаю вийде.
Структура . Подвійна рубрикація: 1) за галузями (хімія, міжнародна політика, культура і т.п.), 2) за жанрами (реферат, курсова, наукова стаття, монографія і т.п.). Можна також і за авторами.
Ресурси. Головне, як завжди, почати. Зібрати кілька десятків рефератів, курсових та дипломів, щоб було з чого починати дуже легко - хоча б редакції "Бонета" та відвідувачів форуму. Після того, як цей етап буде подолано, і народ побачить, що щось все-таки є, можна думати про подальші дії. До того ж сам лише "Бонет" - оголошення на першій сторінці, у форумах - з його майже 200 відвідувачами на день, даватиме постійне надходження.
Авторські права. Усі тексти розміщуються, звісно, з дозволу автора. Крім того, можна передбачити скачування тільки зареєстрованими відвідувачами. А ще - публікування анотацій робіт - наприклад, диплому або статті - тими, хто не хоче, щоб їх плагітували.
Заохочення. На багатьох сайтах практикується голосування. Багатьом, особливо, на першому другому-курсі буде приємно знати, що він найкращий. Та це багатьому, у принципі, приємно. Крім того, можна залучати до обговорення викладачів. Ще - щодо "показати себе": проект рекламуватиметься, у тому числі - серед серйозних людей. Тож не виключено, що автора помітять серйозні науковці і, хтозна, навіть запропонують надрукувати десь текст або запропонують роботу. На "Бонеті" такі речі вже траплялися.

На якій стадії проект зараз? Власне, на самому початку. Є кілька людей, які мають ідеї, близько десятка власних текстів та купу контактів. Але ми одночасно займаємося на "Бонеті" ще багатьма справами. Крім того, хотілося б знати: наскільки ця ідея цікава й потрібна?
Якщо знайдеться людина, яка схоче цим зайнятися (або кілька людей) - вона матиме цікаву справу й повну нашу допомогу.
vector
Люди, есть встречное предложение - создать большую и красивую базу материала работы+домашки+ курсачи+ всевозможная документация на тему... В принципе изначально планировалось как для Фин но я думаю можно и более глобально...
В случае заинтересованности и поддержки могу написать какой-нить движок под это дело + попробывать пробить на dcss место и сделать людский доступ
smile.gif) Жду ваших предложенийsmile.gif)
Tetiana
Нє, ну я тєряюсь.
Поки Бонет тільки планує щось подібне робити, запрошує студентів до комплектування бази даних, виявляється Студентська профспілка уже про все подбала, чергувати в СНТ збирається, студентські роботи чекати...
Що ви про це думаєте?
Andriy
охочих до студентських рефератів завжди було багато. треба, щоб хтось взяв справу в свої руки. наприклад, бонет.
от якщо пан вектор напише нам "двіжок", то це буде добре. lol.gif
хоча прошу всіх звернути увагу на те, що планується використати постнюк, тому бажано щоб все було зумісно.
http://drafts.bo.net.ua/index.php
Rocky
-n 2.5 /shadow
.