Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
Задачка про близнюків
Могилянський форум > Про все > Атака мізків
1, 2
noddeat
задача класична, але, гадаю, більшість бонета про неї не чула. Прохання не гуглити.

отже, маємо двох близнюків, один працює журналістом в «Українській правді», а другий — космонавт. Одного разу другий вилетів до Альфи Центавра (найближча зірка, відстань від нас — 4 світлових роки) зі швидкістю 150 тис. км/с тобто 0.5 швидкості світла. Відповідно, на подорож йому піде 8 років «туди» та 8 років «назад», загалом 16 років.

Питання:
Скільки років буде кожному близнюку після повернення, якщо на початку подорожі обидва мали по 30 років?

UPDATE:
змінив назву теми, тепер гуглити буде складніше

UPDATE2: опублікований короткий лікнеп з СТО, що допоможе нефізикам у розв’язку задачі. Читати тут:
http://www.bo.net.ua/forum/index.php?s=&sh...ndpost&p=615607

UPDATE3: розв’язок задачі зараз на цьому етапі: http://www.bo.net.ua/forum/index.php?s=&sh...ndpost&p=618709
Всі зусилля спрямовані на те, щоб дізнатися, хто буде молодший, а хто старший, і чому.
webwarrior
Так це відома задачка.

Тому, що залишився на Землі, буде 46 років.
Космонавту - 42 (якщо я правильно пам’ятаю формулу).
noddeat
(webwarrior @ 14.11.2007, 22:08:42) *
Так це відома задачка.

Тому, що залишився на Землі, буде 46 років.
Космонавту - 42 (якщо я правильно пам’ятаю формулу).

задачка відома, але вона не зводиться до того, щоб підставити цифри у формулу, інакше б я не опублікував її в «атаці мізків». Тому прохання публікувати хід думок з обґрунтуванням. Напиши звідки ти взяв ці цифри, а я тебе спитаю, а чому не навпаки? biggrin.gif

формули гуглити можна і треба, не можна гуглити відповідь на цю задачку (хоча все одно з саме такими цифрами не знайдете, напевно)
pathfinder
(NodDeat @ 14.11.2007, 22:59:30) *
задача класична, але, гадаю, більшість бонета про неї не чула. Прохання не гуглити.

отже, маємо двох близнюків, один працює журналістом в «Українській правді», а другий — космонавт. Одного разу другий вилетів до Альфи Центавра (найближча зірка, відстань від нас — 4 світлових роки) зі швидкістю 150 тис. км/с тобто 0.5 швидкості світла. Відповідно, на подорож йому піде 8 років «туди» та 8 років «назад», загалом 16 років.

Питання:Скільки років буде кожному близнюку після повернення, якщо на початку подорожі обидва мали по 30 років?

UPDATE: змінив назву теми, тепер гуглити буде складніше

Тому, що космонавт по паспорту буде 46, тому його не пустять назад в Україну - бо він в цей паспорт не вклеїв нову фотку.
А журналісту за ці 16 років хтось точно відріже голову і залишить в найближчому лісочку. УП - небезпечне місце роботи smile.gif
noddeat
не офф-топити nono.gif Ми міряємо не паспортом, а годинниками, бо паспорт «показує» час Землі лише. У кожного близнюка є ноут з годинником і календарем. При вильоті вони були синхронізовані, що покаже ноут кожного при прибутті (вважатимемо, що працювали вони без збоїв)?

жодному громадянину України не може бути відмовлено у в’їзді в Україну smile_genius.gif
Так що впустять без питань
good bear
тобто виходить, є різниця між фізичним віком і біологічним? біологічно їм обом буде 46, бо мине один відрізок часу
noddeat
(good bear @ 15.11.2007, 10:04:24) *
тобто виходить, є різниця між фізичним віком і біологічним? біологічно їм обом буде 46, бо мине один відрізок часу

не заплутуй людей nono.gif
фізичний вік і біологічний вік — це одне і теж. Вік «за паспортом» — вік за часом планети Земля. Цей вік має сенс лише для тих, хто знаходиться на Землі (тобто після повернення космонавта). не мине один відрізок часу, в цьому й задачка полягає. Якщо до п’ятниці ніхто нічого не напише, напишу перший «hint».
good bear
тоді тому чуваку, що літав, має бути 30 років)))) бо він полетів в напрямі від Землі, а потім до Землі biggrin.gif (ну насправді я не знаю, треба подумати зосереджено і хоча б зрозуміти, формулу чого тут треба шукати post-1088-1104441237.gif )
Morlok
Якщо застосовувати формулу залежності часу від швидкості, то тому, що на Землі, буде 46, а тому що прилетів - 30 + 8*√3.
Але оскільки ця задачки не тільки стосвно формул, то виникає хоча б таке запитання:
Чому не 30 + 32/√3 і 46 відповідно? Тобто для першого подорож тривала усі 16 років, а на Землі біологічний час другого близнюка змінився на відповідну похибку...
webwarrior
(Alhimik @ 15.11.2007, 13:45:08) *
Якщо застосовувати формулу залежності часу від швидкості, то тому, що на Землі, буде 46, а тому що прилетів - 30 + 8*√3.
Але оскільки ця задачки не тільки стосвно формул, то виникає хоча б таке запитання:
Чому не 30 + 32/√3 і 46 відповідно? Тобто для першого подорож тривала усі 16 років, а на Землі біологічний час другого близнюка змінився на відповідну похибку...

Чому не навпаки?
А тому, що ми в якості системи відліку вибираємо Землю.
Якби ми вибрали у якості системи відліку космічний корабель, і вважали б що Земля від нас віддаляється зі швидкісю 150 000 км/год. , то це була б зовсім інша швидкість (для спостерігача із Землі).

Я зрозуміло висловлююсь?
noddeat
Чому не навпаки?
А тому, що ми в якості системи відліку вибираємо Землю.
Якби ми вибрали у якості системи відліку космічний корабель, і вважали б що Земля від нас віддаляється зі швидкісю 150 000 км/год. , то це була б зовсім інша швидкість (для спостерігача із Землі).

Я зрозуміло висловлююсь?

тоді виникає питання, а чому ми вибрали саме Землю у якості системи відліку. Так, в умові задачі корабель рухається зі швидкістю ±0.5с відносно Землі, однак це не значить, що не можна все порахувати в системі відліку кораб*я. Згідно з теорією відносності (та й ньотонівською механікою теж) всі системи відліку рівноправні. Отже:
— відносно Землі корабель рухається спершу –0.5с, потім +0.5с
— відносно кораб*я, Земля і альфа-Центавра віддаляються/наближаються зі швидкістю ±0.5с
— відносно альфи-центавра корабель рухається +0.5с, потім –0.5

в усіх випадках можна юзати ту формулу, та отримуємо різний результат. шозанах??

Дописано о 15 годині 50 хвилин 08 секунд
то це була б зовсім інша швидкість (для спостерігача із Землі).

з чого б це інша? ти в потязі сидиш, повз тебе «їдуть» дерева. Якщо знаєш відстань між деревами, то легко зможеш порахувати швидкість потягу. Не виходячи з нього.

Дописано о 15 годині 57 хвилин 20 секунд
(good bear @ 15.11.2007, 12:02:38) *
тоді тому чуваку, що літав, має бути 30 років)))) бо він полетів в напрямі від Землі, а потім до Землі biggrin.gif (ну насправді я не знаю, треба подумати зосереджено і хоча б зрозуміти, формулу чого тут треба шукати post-1088-1104441237.gif )

задача також передбачає, що ти зможеш сказати, скільки кожному буде років у кожній точці подорожі. Для спрощення я обрав кінцеву точку, однак з твоєї тези випливає, що коспонавт на певному етапі подорожі подорожує в минуле. Однак, це хибне твердження. формули будуть завтра увечері. Однак задача НЕ Є підставленням циферок у формулу. можете обійтися без формул взагалі, тільки треба обґрунтувати, хто з них буде старший, а хто — молодший (чи обидва матимуть той самий вік??).
webwarrior
Я ж кажу, залежно від того яку систему відліку ми вибрали, швидкість кораб*я буде різною (адже шв. світла с однакова для всіх систем відліку). Тому й результат буде різним.
А Земля є системою відліку за умовою (наскільки я зрозумів).
noddeat
А Земля є системою відліку за умовою (наскільки я зрозумів).

ні. де в умові про систему відліку сказано? Земля є нерухомою за умовою, тому в якій би ти системі не рахував, швидкість віддалення і наближення кораб*я до Землі є незмінною — 0.5с .

про потяг я не просто так написав. в реальному житті ніхто не задає «систем відліку». Не може такого бути, щоб у чергового по станції одна швидкість вийшла, а в тебе — інша. Відповідно, якби кожен з тих близнюків захотів порахувати зі своєї дзвіниці час подорожі, розрахунки мають збігтися.
BAHO
Хинт это ускорение и замедление )

Мгновенный сброс скорости до нуля невозможен, и во время разгона/торможения система отсчёта корабля будет неинерциальной и течение времени в ней не будет описываться классической релятивистской формулой.
noddeat
(BAHO @ 15.11.2007, 15:04:12) *
Хинт это ускорение и замедление )

Мгновенный сброс скорости до нуля невозможен, и во время разгона/торможения система отсчёта кораб*я будет неинерциальной и течение времени в ней не будет описываться классической релятивистской формулой.

і скільки часу триває той розгон. ну кілька хвилин там чи годин. це ніщо порівняно з роками. тепло, але не гаряче. і ще треба все пояснити на пальцях.
Tekkrr
Це відомий парадокс, для його розуміння треба добре знати і усвідомлювати нюанси спеціальної теорії відносності. При прискоренні і гальмуванні, система буде неінерціальною, на це варто звернути увагу, але повну відповідь Вам гуманітарії не напишуть. А ми поки що молекулярку вчимо. smile.gif
noddeat
(Tekkrr @ 15.11.2007, 20:49:03) *
Це відомий парадокс, для його розуміння треба добре знати і усвідомлювати нюанси спеціальної теорії відносності. При прискоренні і гальмуванні, система буде неінерціальною, на це варто звернути увагу, але повну відповідь Вам гуманітарії не напишуть. А ми поки що молекулярку вчимо. smile.gif

по-перше, пропоную обійтися без термінів. якщо писати словами «система координат, що рухається з постійною швидкістю» та «система координат, що рухається з прискоренням», то ти уникнеш такої тавтології як «При прискоренні і гальмуванні, система буде неінерціальною». Поки ніхто не написав повного розв’язку, задача актуальна.

Дописано о 22 годині 03 хвилин 28 секунд
як я вже й писав, розганяється і гальмує корабель нехтовно малий час, і тому можемо знехтувати тим фактом, що йому треба розганятися і гальмувати біля Землі. Хіба що хтось доведе, як цей факт може вплинути на вік близнюків.
Hairy
QUOTE(NodDeat @ 15.11.2007, 22:03:28) *
можемо знехтувати тим фактом, що йому треба розганятися і гальмувати біля Землі. Хіба що хтось доведе, як цей факт може вплинути на вік близнюків.

Ускорение при повороте вокруг альфы центравра тоже не в счёт?
noddeat
(Hairy @ 15.11.2007, 21:15:23) *
(NodDeat @ 15.11.2007, 22:03:28) *
можемо знехтувати тим фактом, що йому треба розганятися і гальмувати біля Землі. Хіба що хтось доведе, як цей факт може вплинути на вік близнюків.

Ускорение при повороте вокруг альфы центравра тоже не в счёт?

факт зміни знаку швидкості на протилежний важко іґнорувати, однак вважаємо, що розворот відбувається дуже швидко, і час гальмування/розгону малий (зрештою, так і є).

Однак, якщо дивитися з ілюмінатора, то це Земля робить розворот.

думок висловлено багато, однак тре їх сполучити докупи.
NоdDеаt
Підказка: щоб дійти правильного висновку слід врахувати наступне:

Вихідною величиною для визначення віку близнюків слугує розмір викривлення простору станів за час досягнення горизонту подій.

Він визначається виходячи зі швидкості поглинання беззворотнього випромінювання, за наявності структурних змін тонусу стінки матки. Наприклад, на одну людину, рекомендується площа колектора від 1,0 до 1,5 м2. Цей результат отримується з розрахунку витрат 50 л води з температурою 60 °С на добу на людину.
good bear
чуваку, що лишився на Землі однозначно буде 46, тому з часом проблеми у того, що літав.

"Сам Ейнштейн відзначав, що при потужних силах гравітації відбувається вповільнення перебігу часу й викривлення простору."

значить, чувак-льотчик має бути молодшим

Не следует придавать абсолютного значения понятию одновременности. Два события, одновременные при наблюдении из одной координатной системы, уже не воспринимаются как одновременные при рассмотрении из системы, движущейся относительно данной системы.

(Эйнштейн А. К электродинамике движущихся тел // Собрание научных трудов в 4-х тт. Т. 1. М. 1965. С. 13).

п.с. гарна у Ейнштейна теорія, шкода тільки, що вона не така революційна, як спочатку всім здавалося: ну то й що, що час - відносність? повернутися у своє минуле і змінити його все одно неможливо. sad.gif неможна відмінити геноцид чи війну, голод чи катастрофу... а говорячи про незворотність минулого, ми в першу чергу говоримо про своє життя.
noddeat
чуваку, що лишився на Землі однозначно буде 46, тому з часом проблеми у того, що літав.

які проблеми? І звідки випливає, що космонавт повернеться саме за 16 років? Це хоч і написано в умові задачі, але пораховано воно з міркувань того, що 8 світлових років він подолає за 16 років. Однак чи так насправді є? Може він раніше або пізніше повернеться?

"Сам Ейнштейн відзначав, що при потужних силах гравітації відбувається вповільнення перебігу часу й викривлення простору."

У цій задачі ніякої ґравітації немає. Вийшов космонавт за межі сонячної системи, і летить собі вільно. По-друге, ми Айнштайну на слово вірити не будемо, і розберемось у всьому самі.

значить, чувак-льотчик має бути молодшим

ні, не значить. Якби дійсно ґравітаційні ефекти мали місце, то вони абсолютно симетричні. Тобто Земля діє на людину з тією ж силою, з якою людина діє на Землю. То звідки б мала взятись така асиметрія з часом? Але, як я казав, ґравітації немає, а короткочасною дією поля Землі та Сонця нехтуємо.

Не следует придавать абсолютного значения понятию одновременности. Два события, одновременные при наблюдении из одной координатной системы, уже не воспринимаются как одновременные при рассмотрении из системы, движущейся относительно данной системы.

тепло. Корабель і Земля можуть обмінюватись радіозв’язком, до речі, і цей факт можна теж використати.

п.с. гарна у Ейнштейна теорія, шкода тільки, що вона не така революційна, як спочатку всім здавалося: ну то й що, що час - відносність? повернутися у своє минуле і змінити його все одно неможливо. sad.gif неможна відмінити геноцид чи війну, голод чи катастрофу... а говорячи про незворотність минулого, ми в першу чергу говоримо про своє життя.

Кому це — «всім»? «Всім» спершу здавалося, що Айнштайн написав, вибачте, повну х...ню. Однак експерименти переконали у зворотньому. А «машини часу» в цій теорії нема і не було, бо час не є рівноцінним простору. Якщо цікаво — качай Кауфмана «Космические рубежы теории относительности» — популярна й цікава книжка.
good bear
NodDeat, окей, окей, я ніхрєна в цьому не шарю))))
noddeat
i
Повідомлення:

Міні-лікнеп зі спеціальної теорії відносності
by Noddeat
Disclaimer:
Поширюється на засадах GNU Free Documentation License. Ви можете вільно поширювати, копіювати та модифікувати цю інформацію, срати на неї з Говерли та запропонувати мені вкрутити її до дупи.

Для розв’язку задачі нам треба знати основні постулати цієї теорії та перетворення Лоренца, про які напишу нижче.

Засада 1. Всі фізичні процеси відбуваються однаково в усіх інерційних системах відліку. Тобто блондинки в космосі і на Землі залишаються блондинками, алкоголь — алкоголем, а какашки виходять «ковбасками».

Засада 2. Швидкість передавання взаємодії/інформації, руху чогось є скінченою. Максимальна можлива швидкість є швидкістю світла у вакуумі c=299 з копійками тис. км/с (зазначено про вакуум, бо не у вакуумі світло повільніше рухається).

З цих двох засад випливає, зокрема, що в усіх системах відліку швидкість світла є однаковою і дорівнює c.

Про швидкості

Якщо два фотони наближаються один до одного, яка їх швидкість наближення? Якщо вірити старому дядьку Галілею, то має бути V = c + c = 2c. Однак це заборонено теорією відносності, тому Галілей курить ґанджу в Афінах. Швидкість наближення фотонів теж буде c, хоча наш досвід (наприклад, з двома потягами, що рухаються назустріч) стверджує протилежне.

Не буду довго розпинатися, але з оцих двох засад можна вивести, що швидкості додаються в такий спосіб: якщо якийсь об’єкт рухається зі швидкістю w у якійсь системі відліку W, і існує інша система відліку V, яка рухається зі швидкістю V щодо системи W, то спостерігач у системі V буде бачити таку швидкість цього об’єкту у своїй системі:

v = (w + V)/(1+wV/c^2)

У випадку з фотонами, якщо V — система відліку першого фотона, то в цій системі він нерухомий (уявімо «дядьку», що нерухомо сидить на фотоні), тобто V = 0, натомість другий фотон буде рухатися у цій системі зі швидкістю w=c,
v = 0 + c / (1 + 0/c) = c

Отже, ця формула є «правильною». Якщо wv << c2 (тобто швидкості, до яких ми звикли — там потяга), то маємо стару формулу Галілея, нехтуючи членом wV/c^2 ~ 0:
v = w + V
Така формула є коректною для потягів, але її не можна юзати для фотонів та в цій задачі — надто велика швидкість у кораб*я.

Цю тєлєґу про швидкості я написав просто так, бо в нас Земля та Альфа-Центавра нерухомі й заморочуватися щодо зміни швидкостей не треба.

Перетворення Лоренца
Це формули перетворення координат і часу при зміні системи відліку. Отже, ми знаємо координати якогось об’єкту (x,y,z, t) в системі відліку А і хочемо знайти, якими будуть ці координати в системі відліку А’, яка рухається зі швидкістю V щодо системи А. Що сказав би Галілей? Для простоти, нехай А’ рухається вздовж осі х відносно А, тоді б
x = x’ + V, y= y’, z=z’, t=t’

Однак, такі перетворення заборонені засадами теорії відносності. Я не буду писати, чому (тому що інтервал не зберігається) і виводити довго, лише напишу, що в теорії відносності ці формули виглядають ось так:
x = x’ + Vt /корінь(1-V^2/c^2)
y= y’
z = z’
t = t’ + (V/c^2) x’ /корінь(1-V^2/c^2)

Аналогічно, для малих швидкостей v << C знаменник перетворюється в одиницю, і маємо старого дядька Галілея.

Однак нас цікавить не часова координата, а часові проміжки, чи дійсно з часом щось відбувається чи це все лажа? Відбувається!

Візьмемо останню формулу, та два часові проміжки t1 і t2 (наприклад, це може бути початок вильоту та прибуття назад). Як перетворюються вони в іншій системі відліку? Ось так (вважаємо для спрощення, що x2=x1=x, тобто повернувся туди, звідки вилетів):
t1 = t1’ + (V/c^2)x’/корінь(1-v^2/c^2)
t2 = t2’ + (V/c^2)x’/корінь(1-v^2/c^2)

Віднімаємо
t2–t1 = Δt = Δt’/корінь(1-v^2/c^2)
або
Δt’ = Δt*корінь(1-v^2/c^2)
оскільки v <= c, то корінь <=1, звідки випливає, що інтервал часу між подіями у нерухомій системі відліку є більшим! Час дійсно скорочується при русі зі швидкістю, що порівняна зі швидкістю світла! що цікаво, для v=c маємо Δt’ = 0, тобто час «зупиняється». Але розчарую, безсмертя цим не досягти, бо насправді зі швидкістю світла можуть рухатися лише фотони — кванти світла, корабель, май би він таку кінетичну енергію, розлетівся би нахер на атоми (я не впевпений, чи навіть при 0.5с може рухатися корабель, але то таке, у задачі не розглядаємо).

Літературка:
1. Ландафшиц «Теория поля», т. 2 випуску «Теоретическая физика». Скачати можна на sci-lib.com
2. Ўїкіпедія — вїльна енциклопедія: http://en.wikipedia.org/wiki/Special_relativity

Тепер ми маємо майже все для розв’язку задачі. Отже, якщо нерухомою системою вважати Землю, то на Землі пройде 16 років, і постарішає той близнюк до 46 років. За останньою формулою, корабель подолає шлях за Δt’ = Δt*корінь(1-v^2/c^2) = 16 років * корінь(1–(0.5с)^2/c^2) ~ 44 роки (43.85...)
Цю відповідь дали вебворріор і алхімік. Соррі, якщо ще когось забув.

Однак! Якщо нерухомою системою відліку вважати корабель, а рухомою — Землю (у попередніх постах я доводив, що це можемо зробити), то вийде навпаки — 46 років пройде у кораблі, а 44 — на Землі.

А як щодо Альфи Центавра? Інформацію з Землі про те, що корабель вилетів, вона отримає через 4 роки, і так само інформацію про те, що корабель прилетів, дійде до Альфи Центавра через 4 роки. Однак чим ближче до неї підлітатеми корабель, тим швидше вона зможе дізнаватися про його положення. Врешті решт корабель дістанеться Альфи-Центавра. А потім розвернеться і полетить назад.

Далі думайте самі.

PS зі швидкостями я міг вас надурити, завжди плутаюся, яка швидкість що означає. Хто знайде помилку — пишіть.

good bear
Цю тєлєґу про швидкості я написав просто так, бо в нас Земля та Альфа-Центавра нерухомі й заморочуватися щодо зміни швидкостей не треба.

ну ти молодець, а я читала і намагалася в неї в’їхати post-1088-1104441237.gif

Земля та Альфа-Центавра нерухомі

blink.gif
Morlok
Земля та Альфа-Центавра нерухомі

То, мабуть, як завжди, ми знехтували рухом даних об’єктів, оскільки їхня швидкість значно менша, ніж у кораб*я.

Це я собі подумав... Якщо нема жодної гарантії, що корабель витримає такі швидкості, то де гарантії, що людина витримає?
Адже, як відомо, швидкість впливає не тільки на час, а й на лінійні виміри і на, так би мовити, систему "маса-енергія" тіла (у шкільному курсі фізики - просто на масу). І навіть якщо людина якимось неймовірним чином залишиться живою, то як підуть біологічні процеси у її зменшеному тілі, що водночас, набрало більшу масу? Адже ми говоримо про біологічний вік людини, чи не так?
І ще: якщо у нас розгін (і поворот біля Альфи-Центаври) відбувається достатньо швидко для того, щоб ним знехтувати, то це неодмінно має відбуватись за надзвичайних прискорень, які людське тіло просто не зможе витримати... А отже близнюкові, що прибуде з Альфи, буде трохи більше ніж 30 років - мертві не старіють... post-1088-1104441237.gif
noddeat
То, мабуть, як завжди, ми знехтували рухом даних об’єктів, оскільки їхня швидкість значно менша, ніж у кораб*я.

так і є. Рослини теж рухаються, але рухаються вони надто повільно, тому ми їх вважаємо нерухомими.

Це я собі подумав... Якщо нема жодної гарантії, що корабель витримає такі швидкості, то де гарантії, що людина витримає?
Адже, як відомо, швидкість впливає не тільки на час, а й на лінійні виміри і на, так би мовити, систему "маса-енергія" тіла (у шкільному курсі фізики - просто на масу). І навіть якщо людина якимось неймовірним чином залишиться живою, то як підуть біологічні процеси у її зменшеному тілі, що водночас, набрало більшу масу? Адже ми говоримо про біологічний вік людини, чи не так?
І ще: якщо у нас розгін (і поворот біля Альфи-Центаври) відбувається достатньо швидко для того, щоб ним знехтувати, то це неодмінно має відбуватись за надзвичайних прискорень, які людське тіло просто не зможе витримати... А отже близнюкові, що прибуде з Альфи, буде трохи більше ніж 30 років - мертві не старіють...

ну можна й далі дофантазувати, що якщо на такій швидкості у корабель потрапить бодай маленький камінець (а від того у космосі не дітися), то це обернеться катастрофою. Ну про прискорення теж свята правда. Щодо біологічних процесів, я нещодавно читав цікаву книжку Айзека Азімова, де люди ніби придумали, як зменшити людину до розміра молекули. Щоб при цьому не почали діяти квантові ефекти, сталу Планка теж (локально) зменшували, і, здається, теж сталу c змінювали, і тоді всі біологічні процеси не змінювалися.

При швидкості 0.5с зміна розмірів незначна — всього на 20% зменшаться всі розміри кораб*я і космонавта.
Morlok
(NodDeat @ 18.11.2007, 20:17:00) *
ну можна й далі дофантазувати, що якщо на такій швидкості у корабель потрапить бодай маленький камінець (а від того у космосі не дітися), то це обернеться катастрофою. Ну про прискорення теж свята правда. Щодо біологічних процесів, я нещодавно читав цікаву книжку Айзека Азімова, де люди ніби придумали, як зменшити людину до розміра молекули. Щоб при цьому не почали діяти квантові ефекти, сталу Планка теж (локально) зменшували, і, здається, теж сталу c змінювали, і тоді всі біологічні процеси не змінювалися.

При швидкості 0.5с зміна розмірів незначна — всього на 20% зменшаться всі розміри кораб*я і космонавта.

Ну все-таки потрапляння камінчика - подія йомвірнісна, а то все - невідворотні
А як книжечка називається?
noddeat

Fantastic Voyage: Destination Brain. Рекомендую. Сюжет спочатку дещо нудний, зате потім стає дуже цікаво.
http://homeenglish.ru/Asimov%20--%20Fantas...tion--brain.rar
Morlok
(NodDeat @ 18.11.2007, 21:44:44) *
Fantastic Voyage: Destination Brain. Рекомендую. Сюжет спочатку дещо нудний, зате потім стає дуже цікаво.
http://homeenglish.ru/Asimov%20--%20Fantas...tion--brain.rar

Дякую, уже в черзі на прочитання.
Keymone
щось на кшталт "ми побудували сферичну модель коня у вакуумі"

повного і точного розвязку очевидно не дадуть ніякі фізики а до неповного і неточного ті ж фізики будуть придиратися...
noddeat
(Keymone @ 19.11.2007, 12:52:58) *
щось на кшталт "ми побудували сферичну модель коня у вакуумі"

повного і точного розвязку очевидно не дадуть ніякі фізики а до неповного і неточного ті ж фізики будуть придиратися...

не треба філософствувати nono.gif в реальному житті ви наливаєте каву до філіжанки чи сідаєте до трамваю, і не переймаєтеся, яка в філіжанки чи трамваю форма. То чого ви хочете, щоб фізики при вирішенні своїх задач переймалися? ви не повірите, але в даному випадку представлення коня у формі сфери дає абсолютно повний і точний розв’язок.
pathfinder
(NodDeat @ 18.11.2007, 02:20:11) *

Однак! Якщо нерухомою системою відліку вважати корабель, а рухомою — Землю (у попередніх постах я доводив, що це можемо зробити), то вийде навпаки — 46 років пройде у кораблі, а 44 — на Землі.

Соррі за ламерське питання, дик а шо ноути, які постійно були при близнюках, будуть показувати?
noddeat
(pathfinder @ 19.11.2007, 14:38:29) *
(NodDeat @ 18.11.2007, 02:20:11) *

Соррі за ламерське питання, дик а шо ноути, які постійно були при близнюках, будуть показувати?

дик в цьому і полягає задачка. Розв’яжеш — дізнаєшся biggrin.gif
Все, що треба для розв’язку, вже є в цій темі.
pathfinder
(NodDeat @ 19.11.2007, 15:40:48) *
дик в цьому і полягає задачка. Розв’яжеш — дізнаєшся biggrin.gif
Все, що треба для розв’язку, вже є в цій темі.

Ну то я так панімаю, це треба якусь систему, де і корабель і земля будуть рухомими. Чи я неправ? huh.gif
noddeat
ускладнювати задачу — не найкращий спосіб її розв’язати. придумай будь-який об’єкт, там комету чи астероїд, і буде тобі система, де Земля і корабель рухаються.
Keymone
відповідь дуже проста:

якшо не враховувати рух альфа центаври, рух землі, рух всіх інших тіл навколо системи близнюків, прискорення летючого близнюка і якщо припустити що теорія відносності правильна то летючий близнюк буде мати рівно 46 років а на землі за той час пройде значно більше років. рахувати за формулою.. в чому проблема не розумію?

я запропоную контрзадачку:

перший близнюк залишається на землі а другий летить до альфацентаври з рівномірним прискоренням так, що на половині відстані досягає швидкості 0.5с і починає тормозити зупиняючись біля альфа центаври. тоді аналогічним чином добирається до землі.

скільки часу відрахують на свомїх годинниках летючий і нелетючий близнюки від моменту старту до завершення польоту?
noddeat
якшо не враховувати рух альфа центаври, рух землі, рух всіх інших тіл навколо системи близнюків, прискорення летючого близнюка і якщо припустити що теорія відносності правильна то летючий близнюк буде мати рівно 46 років а на землі за той час пройде значно більше років. рахувати за формулою.. в чому проблема не розумію?

цікавий варіант, тільки:
1. чому летючий матиме 46 років?
2. чому той, що на Землі, буде старший, а не навпаки?
утім, перечитайте всю тему, щоб не дублюватись.

Дописано о 15 годині 56 хвилин 50 секунд
я запропоную контрзадачку:

хороша задачка, але давайте спершу розв’яжемо цю, значно простішу.
Keymone
ну якшо пояснювати просто то виходить так:

нехай кожен з близьнюків пересилатиме один одному сигнали через рівні проміжки часу

за спостереженнями близнюка на ракеті він половину часу буде отримувати сповільнені сигнали(більший відрізок часу) а половину пришвидшені(менший відрізок часу)

за спостереженнями землянина він буде отримувати сповільнені сигнали значно довше а пришвидшені значно коротше.
sekatern
А що буде з розмірами? по якій формулі вони зменшаться? і за рахунок чого? радіус атомів поплющить, чи як?
noddeat
(sekatern @ 21.11.2007, 17:34:53) *
А що буде з розмірами? по якій формулі вони зменшаться? і за рахунок чого? радіус атомів поплющить, чи як?

У Лікнепі (див. лінк у першому пості) є формула для координати. Розмір це l=x1-x2 (для спрощення, розглядаємо одновимірний випадок, бо для y i z все те саме буде). При перетворенні до l’ = x1’-x2’ при t=t’ отримаємо, що

l = l’/корінь(1–V^2/c^2), або
l’ = l корінь(1–V^2/c^2)

тобто та сама фігня, що і з часом — чим більша швидкість, тим менші розміри. Відповідно при V=c маємо l’ = 0, об’єкт по суті зникає. Отака цікава фігня.

Дописано о 18 годині 58 хвилин 53 секунд
(Keymone @ 21.11.2007, 09:50:44) *
ну якшо пояснювати просто то виходить так:

нехай кожен з близьнюків пересилатиме один одному сигнали через рівні проміжки часу

за спостереженнями близнюка на ракеті він половину часу буде отримувати сповільнені сигнали(більший відрізок часу) а половину пришвидшені(менший відрізок часу)

за спостереженнями землянина він буде отримувати сповільнені сигнали значно довше а пришвидшені значно коротше.

«половину часу» — це ви дуже приблизно написали (і неправильно), але в цілому думка слушна. Дійсно, якщо корабель дійшов Альфи Центавра, то інформація про це досягне Землі через 4 роки, а от про прибуття Земля дізнається відразу. Тобто, дійсно, сигнали Земля—корабель будуть отримуватися нерівномірно. Але як це використати для розв’язку задачі?
Keymone
тобто що означає як це використати? це і є розвязок... задача поставлена так нібито близьнюки в рівних умовах але оскільки той що летить буде в неінерційній системі то ми не можемо застосовувати до нього висновки теорії відносності. розвязок правильний для обох братів але що відбувається в летючого під час прискорення(набирання швидкості, сповільнення, розворот, набирання, сповільнення) - я не знаю бо теорія відносності цього не описує =)

мені так здається...
noddeat
але оскільки той що летить буде в неінерційній системі то ми не можемо застосовувати до нього висновки теорії відносності.

це питання вже обговорювалось вище. По-перше, в «неінерційній» системі він буде нехтовно малий час, під час розгону і розвороту. 99% часу подорожі близнюк летить з постійною швидкістю 0.5c. По-друге, в умові задачі нічого немає про теорію відносності. Якщо ви вважаєте, що її не можна застосовувати, застосуйте іншу теорію.

ви використали формулу
t = t’ корінь (1-V^2/c^2)
і сказали, що t = повний_шлях/швидкість = 8 св. років/0.5 шв. світла = 16 років
Затим підставили в формулу вище і отримали t’ = 13 з копійками років.

однак, де в цих формулах написано, що t — це час Землі, а t’ — час космонавта, а не навпаки? Ось на це питання поки що ніхто не дав чіткої відповіді. Якщо ви заговорили за неінерційну систему, то в цих формулах десь має прискорення з’явитися, то де воно?

i
Повідомлення:

станом на зараз відомо, що одному близнюку буде 46 років, а іншому — 43 з гаком. Залишилось з’ясувати, кому скільки й чому
Keymone
ніде воно не повинно зявитися.

релятивістські ефекти не визначені для неінерційних систем відліку.

якщо близнюк розганявся нехтовно малий час то він розганявся з далеко не нехтовним прискоренням.

саме системи не є симетричними і якщо ми можемо повністю описати рух космонавта з точки зору землянина то як спостерігав космонавт ми навіть припустити не вміємо бо це не передбачено жодною теорією.

я наприклад можу крутитися в кріслі і стверджувати що насправді я не рухаюся а це ви крутитеся навколо мене по колу радіусом 500 кілометрів з швидкістю 1500 кілометрів за секунду - хіба мав би я робити якісь релятивістськи висновки відносно вас?
noddeat
я наприклад можу крутитися в кріслі і стверджувати що насправді я не рухаюся а це ви крутитеся навколо мене по колу радіусом 500 кілометрів з швидкістю 1500 кілометрів за секунду - хіба мав би я робити якісь релятивістськи висновки відносно вас?

коли сидите у потязі на вокзалі, а з сусідньої колії рушив потяг, то, не повернувши голови, ви не зможете визначити, це ви їдете, чи той потяг. Навіть на нашій залізниці у мене часто були такі «ізмєни». а стосовно крісла, уявіть зворотню ситуацію: садять людину в крісло, і тут навколо неї стіни починають обертатися разом з усіма предметами в хаті (насправді!). Оскільки ця людина каталася на кріслі і таку штуку бачить перший раз, вона подумає, що це крісло крутиться, а не кімната! і поки ця людина не встане з крісла, вона не роздуплиться, що її дурять!

релятивістські ефекти не визначені для неінерційних систем відліку.

якщо близнюк розганявся нехтовно малий час то він розганявся з далеко не нехтовним прискоренням.

саме системи не є симетричними

системи не є симетричними, бо інакше б кожному космонавту було б одночасно 46 і 43 роки. Це парадокс би був покрутіше від кота Шрьодінґера. Тобто, є якесь правило, яке дозволяє обрати «головну» систему відліку. Яке правило?

і якщо ми можемо повністю описати рух космонавта з точки зору землянина то як спостерігав космонавт ми навіть припустити не вміємо бо це не передбачено жодною теорією.

знову питаю: чому? З чого б це не Земля прискорювалася, а космонавт? можна завжди придумати таку точку в космосі, спостерігач з якої не роздуплиться, хто рухається, Земля, чи космонавт. Він бачитиме лише, як вони один від одного віддаляються.
Keymone
ще раз кажу - вибирати за головну неінерційну систему координат не можна. це і є правило.

поясню так: якщо ми будемо розглядати все з точки зору летючого космонавта то процеси відбуватимуться аналогічно до землянина що і призвело б до вказаного вище парадоксу.

але *ЩО* відбувається з точки зору космонавта в час розгону / тормозу ми не знаємо і саме цей нехтовно малий час кардинально міняє ситуацію і призводить до непарадоксальних результатів.

щодо крісла то вестибулярний апарат чудово дасть про себе знати як і відчуття при розгоні для космонавта. але я не це мав на увазі, я казав що крутячись у кріслі ти можеш загнати наше чудове сонце в безмежне минуле тільки вважаючи що ти насправді не рухаєшся а рухається сонце навколо тебе з величезною швидкістю.

отже відповідь - системи не симетричні тому що одна з них не інерційна а описувати релятивістські ефекти можна лише в інерційній. тому за головну виберемо систему землянина.
noddeat
отже відповідь - системи не симетричні тому що одна з них не інерційна а описувати релятивістські ефекти можна лише в інерційній. тому за головну виберемо систему землянина.

ок, з цим згідний. розгрібуся трохи зі справами та напишу свої міркування.
noddeat
коротше, вихід є!

Спіонерив розв’язок з вікіпедії+доповнив своїми думками:

i
Повідомлення:

1. Закладаємо, що час (як за земним часом, так і за часом кораб*я) подорожі «туди» дорівнює часу подорожі «назад». Оскільки швидкість в обох випадках однаково, то було б дивно, якби було інакше.
2. За підрахунком з Землі корабель має пролетіти «туди і назад» за 16 років Землі, як і було зазначено у постах вище.
3. Космонавти, які летать у кораблі, будуть бачити, як Альфа-Центавра рухається до них, а самі вони нерухомі. Ми знаємо, що за підрахунками Землі відстань до неї — 4 світлових роки. Але альфа-центавра рухається зі швидкістю 0.5с, тому ця відстань скоротиться! (див. лікнеп). Скориставшись з формулою Лікнепа, космонавти підрахують, що вони пролетять відстань не 4 світлових роки, а меншу!
а саме:
Δl’ = Δl*корінь(1-v^2/c^2) = 4 св. роки*корінь (1-0.5^2) = 3.46 св. роки

Цієї формули в лікнепі нема, але її отримуємо як x1-x2 = Δl, де x1 і x2 — початкова і кінцева координати відрізку.

Таким чином, відстань туди-назад становить 3.46*2 = 6.92 роки замість восьми. Така сама фігня спостерігатиметься і з Землі, і з альфа-центаври. Тобто:
4. корабель проїде не 8 св. роки, а 6.92, і час можна порахувати як відстань поділити на швидкість, тобто
6.92 св. роки/0.5 шв. світла = 13.8 років

Відтак, той, що в космосі, постарішає на 13.8 років, а той, що на Землі — на 16 років.
У розв’язку жодного слова про інерціальність систем!

Дописано о 20 годині 20 хвилин 37 секунд
Є інший спосіб розумування, що полягає на посиланні кожним сигналів з кораб*я до Землі й навпаки, та аналізу отриманих графіків, його знайдете теж у вікіпедії:
http://en.wikipedia.org/wiki/Twin_paradox

Всім дякую за участь у розв’язку задачі!
sekatern
Цікаво, Вікіпедія пише, що є навіть експериментальне підтвердження цього парадоксу... якось ніяково... весь час вважав, що це все теоретична маячня, щоб було про шо знімати фантастичні фільми... і людина ніколи не зможе опинитися в таких умовах, ані 100% підтвердити теорію практично.
pathfinder
Соррі, якщо боян smile.gif

.