Чому не навпаки?
А тому, що ми в якості системи відліку вибираємо Землю.
Якби ми вибрали у якості системи відліку космічний корабель, і вважали б що Земля від нас віддаляється зі швидкісю 150 000 км/год. , то це була б зовсім інша швидкість (для спостерігача із Землі).
Я зрозуміло висловлююсь?
тоді виникає питання, а чому ми вибрали саме Землю у якості системи відліку. Так, в умові задачі корабель рухається зі швидкістю ±0.5с відносно Землі, однак це не значить, що не можна все порахувати в системі відліку кораб*я. Згідно з теорією відносності (та й ньотонівською механікою теж) всі системи відліку рівноправні. Отже:
— відносно Землі корабель рухається спершу –0.5с, потім +0.5с
— відносно кораб*я, Земля і альфа-Центавра віддаляються/наближаються зі швидкістю ±0.5с
— відносно альфи-центавра корабель рухається +0.5с, потім –0.5
в усіх випадках можна юзати ту формулу, та отримуємо різний результат. шозанах??
Дописано о 15 годині 50 хвилин 08 секундто це була б зовсім інша швидкість (для спостерігача із Землі).
з чого б це інша? ти в потязі сидиш, повз тебе «їдуть» дерева. Якщо знаєш відстань між деревами, то легко зможеш порахувати швидкість потягу. Не виходячи з нього.
Дописано о 15 годині 57 хвилин 20 секунд(good bear @ 15.11.2007, 12:02:38)

тоді тому чуваку, що літав, має бути 30 років)))) бо він полетів в напрямі
від Землі, а потім
до Землі

(ну насправді я не знаю, треба подумати зосереджено і хоча б зрозуміти, формулу
чого тут треба шукати

)
задача також передбачає, що ти зможеш сказати, скільки кожному буде років у кожній точці подорожі. Для спрощення я обрав кінцеву точку, однак з твоєї тези випливає, що коспонавт на певному етапі подорожі подорожує в минуле. Однак, це хибне твердження. формули будуть завтра увечері. Однак задача НЕ Є підставленням циферок у формулу. можете обійтися без формул взагалі, тільки треба обґрунтувати, хто з них буде старший, а хто — молодший (чи обидва матимуть той самий вік??).