Leftist
23.10.2003, 14:09:53
Якщо когось цікавить Central European University, можу щось підказати
ironmax
23.10.2003, 15:57:55
Ну, до тебе я вже звертався... але виникло ще питання -- чи важка англійська на вступному тесті. І як правильно заповнювати аплікаційну форму - на компі чи від руки?
Leftist
23.10.2003, 21:06:44
Англійська кому як. TOEFL складається з Listening, Structure (граматика) і Reading. Після того треба написати есе за 45 хвилин, воно не оцінюється при вступі, але якщо ти вступив, то по ньому визначають чи потрібно тобі ходити на Language Improvement у вересні. У комп'ютерній лінгафонці можна по ньому потренуватися.
Аплікаційну форму якщо відсилаєш через фонд Відродження, то треба роздрукувати і рукою, а якщо сам, то можна і он-лайн, а потім відіслати документи. Але надійніше і дешевше через Відродження.
Anneken
27.10.2003, 18:40:59
На які показники, параметри, особисті якості вони реально звертають увагу, а на які формально?
І як там із оплатою? Одразу забити чи можна поборотися?
Leftist
27.10.2003, 19:47:19
Набір важливих параметрів сильно залежить від факультета. Якщо полазати по їх сайтам, то можна зібрати певну інформацію про те, чого вони хочуть. Але загалом найважливіше це: попередня академічна успішність, наукова робота (статті, конференції), чітке усвідомлення навіщо ти туди вступаєш і що там будеш робити.
Повну стипендію дадуть наврядчи, скоріше за все дадуть часткову, тобто ти нічого не платитимеш, але й тобі нічого не платитимуть.
klio
28.10.2003, 11:22:38
Shanovny Leftyste, ty student CEU poperednih rokiv, chy 2003-2004?
Leftist
28.10.2003, 16:16:33
А ти теж в CEU зараз? Може я тебе знаю?
genius
28.10.2003, 18:10:07
Так наскільки я знаю, зараз ніби Відродження цим не займається; треба самостійно всю фігню відправляти :-(
А повідай, шановний Лефтісте, як там із можливостями роботи паралельно із здобуванням центральноєвропейської освіти? Тобто реально є така можливість?
Leftist
28.10.2003, 20:02:32
В минулому році Відродження ще допомагало. Перевірте точно, чи займається воно цим зараз.
Працювати можна тільки один симестр, тобто поки не виженуть, бо суміщати роботу і навчання тут просто нереально. Тим більше знайти роботу не знаючи угорської теж дуже малоймовірно.
gadiuka
31.10.2003, 13:40:21
Шановний Лефтісте!
Скажіть, будь ласка, наскільки "вартість життя" (студентський споживчий кошик) в Будапешті відрізняється від київського. Бо якщо ж дають тільки гуртожиток, а їстоньки...
klio
31.10.2003, 16:23:40
Pryvit usim

Hochu dodaty paru replik schodo navchannya v CEU yak ludyna, yaka ne lyshe tudy vstupyla, ale vzhe davno i uspishno oderzhala tam MA. CEU - vuz dosyt' spezyfichny, i spezyfika tam mae yak pozytyvny, tak i negatyvny rysy. Negatyvni pochynaut' buty zrozumili blyzhche do kinzia pershogo semestru, abo prostishe kazhuchy - blyzhche do sesii:)) Sered bezumovnyh plusiv - material'ne zabezpechennya (vkluchno z prozhyvannyam, harchuvannyam ta proizdom u mis'komu transporti), vykladaz'ky sklad, stavlennya yakogo do studennstva zovsim NE harakteryzuet'sia boltom zabytym u stinu, organizaziya spilkuvannya mizh administrazieu i studentamy, zreshtou, garne misto, v yakomu talanyt' navchatysia. Scho treba maty na uvazi: CEU - ze vlasne vuz, v yakomu treba VCHYTYSIA. Prychomu "vchytysia" zovsim ne v tomu znachenni, yake v to vkladae Mogylianka. Osobysto ya, koly vstupyla tudy, zrozumila, scho v akademii lyshe byla bajdyky. Schob ne buty goloslivmou - oprazuvannya 200-300 storinok anglomovnogo textu kozhnogo tyzhnia - ze normal'na rich. Yakscho ty z yakyhos' prychyn (hvoriv, ne vstyg, ne zmig) oprazuvaty vsi materialy - prosto ne mozhesh normal'no braty uchast' v seminari. Pid kinez' semestru do ziogo schastya dodaut'sia papers 10-15 pages na kozhen kurs. Sche odne: bazhano maty vzhe gotovi materialy na final thesis, bo vchytysia i odnochasno robyty doslidzhennya dosyt' skladno. Ekonomistam varto maty na uvazi sche j take - protyagom 2h rokiv 20-30% studentiv vidrahovuut' - ze statystyka. Ne hochu, schob z ziogo mogo dopysu sklalosia vrazhennya, scho ya e CEU-nenavysnyzia. Zovsim navpaky - CEU dae dosyt' bagato, prosto okrim benefits, treba buty moral'no gotovym sche j do pevnyh trudnoschiv, pro yaki v reklamnyh bukletah, yak pravylo ne govoryat'.
Zavzhdy yours,
Klio.
2 Leftist: plz, prokomentuj, chy oderzhav Ty moe povidomlennya, bo pyshu z Pol'schi i ne pevna, scho tut systema prazue tak, yak treba.
quebecois
31.10.2003, 18:11:50
Prychomu \"vchytysia\" zovsim ne v tomu znachenni, yake v to vkladae Mogylianka. Osobysto ya, koly vstupyla tudy, zrozumila, scho v akademii lyshe byla bajdyky.
Мда, я теж так вважаю, хоч я в СЕЮ не вчився, але там тіпа західний стандарт, в Могилі блін так легко було, а тут викладачі такі, що просто так оціночку не поставять і треба пахати!!! Для мене перший семестр теж був нелегким.
І ще цікаво, що за три роки жоден викладач не пропустив лекцію. В Могилі я памятаю деяких викладачів - дньом с огньом не знайдеш
Leftist
31.10.2003, 18:24:09
Скажіть, будь ласка, наскільки \"вартість життя\" (студентський споживчий кошик) в Будапешті відрізняється від київського. Бо якщо ж дають тільки гуртожиток, а їстоньки...
Це все залежить від того яку тобі дадуть стипендію. Якщо хоча б часткову, то буде і їстоньки. Небагато, але вкластися можна. А якщо не дадуть стипендію, то по-моєму, це вже не для українців, бо треба буде платити і за проживання, і за проїзд, ну і за їжу само собою. Точні ціни можна знайти на сайті www.ceu.hu, і там далі prospective students.
Schob ne buty goloslivmou - oprazuvannya 200-300 storinok anglomovnogo textu kozhnogo tyzhnia - ze normal'na rich.
Це ще можна сказати небагато соціологи і міжнародники мусять прочитати іноді до 500 ст. І непідготовка до семінарів це ще фігня, вони тут не дуже багато важать. Просто потім іспити бувають

В мене зараз справді єдина розвага - мейли, форум і поїсти. На все інше дуже рідко коли випадає час.
Кліо, нічого не отримав. А може ти ще і соціолог, якщо з Польщі?
Leftist
1.11.2003, 01:32:42
А стосунки з викладачами, справді, набагато ближчі і рівноправніші. Коли до них приходиш, то тобі раді щось розказати, а не думають до якої б книжки тебе відіслати.
Leftist
1.11.2003, 01:38:02
Sche odne: bazhano maty vzhe gotovi materialy na final thesis, bo vchytysia i odnochasno robyty doslidzhennya dosyt' skladno.
Істину глаголєш. Бо реально стоїть дилема: або забити на пейпери, або на диплом.

Або правою ногою через ліве плече прив'язувати теми пейперів до теми диплому. З якою ще не визначився, блін!
2 Leftist:
Ni, do soziologii ya ne mau vidnoshennya.. Pol'sha ze tak - vil'ny research v im'ya majbutnioi dysertazii:)
Povidomlennya bulo pro te scho ya aktyvno shukau ludynu z CEU, yakou mozhna peredaty dekil'ka statej odnomu profesoru v tomu zh CEU v rajoni Novogo roku. Yakscho mozhesh dopomogty, plz, ozvysia po e-mailu, schob ne zaharaschuvaty tut forum pryvatnymy povidomlennyamy.
Dmytro
18.11.2003, 22:58:06
Leftist
Привіт! А як тебе занесло аж туди? Це ти там магістра будеш отримувати?
Leftist
19.11.2003, 23:33:28
А як тебе занесло аж туди?
Ой, занесло, і вже не знаю чи це добре. Виженуть мене звідси скоро, я так відчуваю.
Це ти там магістра будеш отримувати?
А про це вже легенди ходять?

Якщо повезе, то отримаю
Dmytro
21.11.2003, 21:05:46
Leftist
Легенд не чув. Просто запитав чи магістра отримуєш, раптом другу вищу.
Leftist
21.11.2003, 21:22:56
Так бакалаврата тут немає взагалі. Тільки магістерка і докторантура
Anneken
22.12.2003, 11:55:40
Лефтісте, іще пару питань.
В якій формі (обсяг етц.) вони хочуть бачити reserach proposal? Тобто що означають ці два слова, я-то розумію, але який кінцевий вигляд воно мусить мати?
І ще вони хочуть official letter comfirming final year student status. Теж - в якій формі, як пояснити деканату, що вони мають написати? І по ідеї, в транскрипті вони ж мають писати, що 4-й курс...
Leftist
22.12.2003, 12:43:42
Зайди на сайт www.ceu.hu і там на admissions, ну і там розберешся. Для кожного департаменту виписані свої конкретні вимоги і довжина research proposal там точно має бути. Довідку про четвертий курс треба замовляти у ВМС
ironmax
29.01.2004, 14:27:54
А на співбесіді про що питають? Не про володіння другою іноземною мовою часом?
Leftist
29.01.2004, 14:45:38
Мене такого не питали. Я, власне, ніякою другою іноземною не володію.
А питання можуть сильно відрізнятися в залежності від департаменту. Те, що може бути спільне - це чому збираєтеся вступати на цей департамент, чому саме в СІЮ. Що ви збираєтесь робити через п'ять років. Тут дуже важливо сказати, що збираєшся повернутись в Україну

Мене ще запитували хто мій улюблений класичний соціолог і як його теорії можна прикласти до сьогодення, хто мій улюблений сучасний соціолог і аналогічно чому. В кінці там було таке питання на аналіз "чи зросла соціальна нерівність у вашій країні і чому саме?". По ходу діла вона ще аналізувала мене с психологічного боку: "ви напевно перфекціоніст? - Я не знаю, що це таке - ну.... - а, ну, можливо", "ви любите грати в шахи? - ну я взагалі дуже слабо граю - Дивно, але в школі ви любили математику? - ну, так, я вчився в мат. класі - і займалися програмуванням? - а як ви догадалися?"
Самий прикол був на питанні "хто з філософів, письменників, соціологів найбільше вплинув на ваш світогляд і життєві цінності"
- Brothers Strugatsky
- Who?
- They are Russian writers of science fiction
- Science fiction?!
- You know, I began read pholosophers only 4 years ago and they could not influence my worldview so much
- How old was you?
- Fifteen
- A, OK
ironmax
4.03.2004, 18:14:34
2Лефтіст: гм, а що з TOEFLом робити? Я на днях в лінгафонці тренувався, граматика і читання ніби нормально, а от слухання... :evil: з цим у мене завал буде, хоча... хто його зна... Як ти думаєш, за 5 публікацій, 2 доповіді на конференціях і 2 роки роботи експертом в ШПА можуть скостити недобір балів? Чи таке в принципі у них виключено?
Ото і підійшов наш судний день 6 березня. Чи багато з ваших тоді тест провалило???
Блін, так не хочеться іти знов на магістерку до Кисельова, чесно... І не тому, що він такий поганий викладач сам по собі, а тому що курси та за деякими винятками, неякісні... (Ти не можеш там в Будапештів за мене замовити слівце?

)
Leftist
4.03.2004, 20:34:59
з цим у мене завал буде, хоча... хто його зна... Як ти думаєш, за 5 публікацій, 2 доповіді на конференціях і 2 роки роботи експертом в ШПА можуть скостити недобір балів?
Думаю, це малоймовірно. Вони можуть на ці речі дивитися вже тільки після інтерв'ю.

Ти тільки не переживай, я ж нічого точно не знаю. До речі, я теж думав, що слухання завалю, а набрав 630.
Ото і підійшов наш судний день 6 березня. Чи багато з ваших тоді тест провалило???
Не знаю. Здається, небагато.
Leftist
6.03.2004, 14:35:41
Ну так what are your impressions?
ironmax
6.03.2004, 14:46:21
Хух, відстрілялися... Наших на одну політологію прийшло 6 чоловік, а на соціологію - 4. Слухання було достатньо важким, як на мене, мені не залишалося іншого шляху, ніж списувати... Зате граматика і читання, якщо там не було ніякого подвоху, були непристойно легкими (не дарма весь останній тиждень в лнігафонці просидів).... Ну там ще був тест на райтінг абілітіс, ну я там трішки не встиг -- хіба за 45 хвилин встигнеш щось нормально написати на інгліші... Дехто ще здавав право і стародавні мови...
Буду сподіватися, що мене таки запросять на співбесіду в квітні...
Leftist
6.03.2004, 14:50:29
Якщо списував у правильної людини, то напевно запросять

Вітаю
ironmax
6.03.2004, 16:35:40
Отож я й кажу -- у колєги, що подавався на IRES і на політологію. Я подавався на політологію і на соціологію, але там забув зробити копії рекомендаційних листів і тому зразу з соціології відсіяли мене... єдина надія на наш з Серьогою спільний ТОЕФЛ.

Правда потім нас розсадили і над граматикою я стьобався вже сам...
RostP
10.03.2004, 19:22:35
Айронмаксе, не переживайте за TOEFL- його з могилянців практично всі проходять... Я ж теж навчався у CEU (1997-1998) - і знаю, що з тесту з англійської рідко хто вилітає.
Щоправда, бали потім важать, якщо комісії треба зробити вибір між абітурієнтами приблизно одного рівня - ну і на такі речі, як різновид стипендії... :wink:
А на співбесіді треба бути дуже уважним - Leftist не дасть збрехати. Мене, пам'ятаю, питали поспіль про такі "пов'язані" між собою речі, як теоретики анархізму, особливості американської конституції порівняно з європейськими, політичну ситуацію в Україні і мій досвід роботи.
Щось порадити "загалом" важко, бо стиль співбесіди залежить від екзаменатора. Але головне: не відповідайте банально, не стидайтесь показати свій рівень... І ще: приходьте вчасно. Моє інтерв'ю почалося з цікавої фрази екзаменатора: "Ви перший сьогодні, хто не запізнився"...
Хоча взагалі, по-моєму, воно того варте. Хоча з Leftist'ом згоден щодо вражень від навчання, багато з почутого і прочитаного не раз ставало мені в пригоді.
ironmax
10.03.2004, 19:46:14
Отож, Рост, можна буде тоді трохи попонтуватися... :wink: Про ШПУ розказати і т.д. Тоді єдиний конкурент у мене в цьому аспекті - Аня П.
А так, доведеться перечитати купу енциклопедичних довідників з західнної політології (а заодно і пригадати дещо з курсу Лісового)... Ну що ж, буду старатися туди потрапити... На співбесіду...
Leftist
10.03.2004, 21:55:11
Для політологів може бути корисно показати, що вони знають про потужне застосування rational choice theory in political science, а також що вони щось знають про кількісні методи та статистичний аналіз. Принаймні вся програма вашого департаменту на цьому побудована
postman31
11.03.2004, 16:32:30
Якщо когось цікавить Central European University, можу щось підказати
нє, я ото думаю, а буває так шоб можна було поступить, скажімо в лідс, або ше кудась, західніше СІЮ, тока так шоб грошей не платить, або так шоб платить не було так напряжно?
_____
вот я такой. Хочу масла, і з медом, і ложками
Leftist
11.03.2004, 16:51:46
Можна. Тільки після CEU це легше
Anonymous
16.03.2004, 22:30:15
для тих 6 політологів, що потрапили в другий тур!!
дуже раджу перечитати весь сайт департаментубвизначитись с темою майбутнього "ресьорчу", прикинути хто з департаменту підійшов би вам як супервайзер і чому цю темі найкраше писати в СІЮ

) тобто як навчання в СІЮвіл контрібют вашому дипломую я знаю що це важко і не визначено.. але мати принаймні схему!! тоді ви зможете неправити розмову з інтервьюером в потрібному вам руслію до ресі як шо буде відоме імя інтервьюера можемо підкинути інфу( про репутацію, сфери інтресів. особливості спілкування і т.д.)
я рівень дискурсу залежить від особистості. не бійтесь, будьте впевненими і ще раз подумайте чому саме СІЮ а не рідна могилянка
а то дядечко Сорос останніми роками урізає фонди.. хоча з іншого боку Будапешт - суперове місто... особливо навесні!!
ПС не подумайте не безкорисно стараюсь

) мені потрубен хтось до кого можна буде приїхати на вікенд в гості
Anonymous
16.03.2004, 22:33:31
sorry for mistakes
ironmax
22.03.2004, 11:32:23
Чорт!!!!!!!!!!!!!
Я 30 балів не добрав до мінімуму.... Видно, або не у того, у кого треба, списував, або там із граматикою був подвох... Аж жити не хочеться, твою мать... :evil: І до Кисельова іти не хочеться на магістерку, і все таке...А я так хотів туди, в ЦЄУ... доведеться вже на наступний рік.
Лефтіст, а ти не знаєш, за яких умов вони можуть взяти людину в обхід тесту - там треба чи то супердиплом, чи то ще щось...
Leftist
22.03.2004, 21:48:04
А ти їм дзвонив чи прийшов лист про відмову? Якщо лист, то це вже всьо.
Buka
22.03.2004, 22:46:55
Зовсім всьо? Навіть на наступний рік не допоможе? Просто цікаво.
ironmax
22.03.2004, 22:47:50
А ти їм дзвонив чи прийшов лист про відмову? Якщо лист, то це вже всьо.

Та дзвонив, блін... Отака от хєрня виходить... Хоча ще більша хєрня буває, коли б ти пройшов всі 3 етапи, а тебе не взяли - у нас в минулому році Ваня Прєсняков, здається, так обломався... А так, не знаю, що робити. :evil:
Leftist
22.03.2004, 23:34:50
Ну що ж, співчуваю

Маленький шанс, звісно, є, але, боюсь, що він дуже маленький.
А як інші? Не знаєш?
ironmax
23.03.2004, 13:15:10
А хіба там може бути якась помилка чи що? (Тіпа 527 замість 627 :twisted: ), якщо так, то не знаю.. Буду чекати офіційного листа..
Спробую ще на Фулбрайта податися, але там невідомо в який американський Мухосранськ тебе пошлють - тобто невизначеність повна. Не те що в CEU. Я вже 2 дні в шоці перебуваю...

:evil:
З наших точно пройшли Павлюченко і Голіченко, про інших відосостей поки иема.
Leftist
23.03.2004, 13:22:14
Ні, наврядчи може бути помилка. Хоча теж може бути

Справді outstanding application можуть запросити і на інтерв'ю. Тобто ТОЕФЛ автоматично нічого не означає. Навіть якщо перейшов ліміт, можуть відмовити.
Голіченко Оля? Радий за неї. І за Павлюченко теж, якщо вона мене пам'ятає.
ironmax
24.03.2004, 13:40:30
Цікаво, а хто там приймає рішення про допуск до співбесіди. (просто у мене виникла крамольна думка вмовити Гараня написати до Габора Тока (зав.каф. політології в CEU) листа про те, щоб мене допустили на співбесіду, незважаючи на недобір балів по ТОЕФЛ). Чи таке у них в принципі виключено? (Не хочу Олексія Васильовича підставляти, якщо таке не прокатить). :twisted: Я вже другий день ходжу як мішком прибитий... Отакий от шанс втратити... :evil:
А на програмі Фулбрайта, як мені вчора сказав Рост, сидять ще більші скнари, ніж дядечко Сорос - тому і шанси набагато менші.
Leftist
24.03.2004, 18:43:15
Чи таке у них в принципі виключено?
Не знаю. Справа в тому, що вони, здається, протягом усіх етапів рахують кумулятивний рейтинг і ТОЕФЛ складає відчутну його частину. Бо тут дуже рідко можна зустріти людину з ТОЕФЛом менше, ніж 600. Тобто тебе може й допустять на співбесіду, але шанси отримати місце все одно невеликі

Але якщо відчуваєш, що Гарань не були проти і не подумає про тебе нічого такого, то можна спробувати.
А приватні питання треба задавати приватними повідомленнями, тому й відредагував. (шопотом: третього, тссс)
ironmax
25.03.2004, 13:09:04
Мабуть і Гарань не встигне напмсати вчасно, бо вчора у них там вже була співбесіда, принаймні на IRES i політології, але рішення про відмову я ще не отримав. так що ще почекаю... Але шанси ще менші, ніж ти кажеш, бо щось вони дуже рано співбесіду почали проводити. :evil:
Leftist
25.03.2004, 16:33:55
Почекай уже були інтерв'ю? В минулому році вони були в середині квітня.
ironmax
25.03.2004, 16:42:37
Почекай уже були інтерв'ю? В минулому році вони були в середині квітня.
Ото ж бо...

Сволочі, ну навіщо так поспішати, йолкі - палкі? Щось вони навіть проти свого звичайного графіка пішли :evil:
Блін, а Гарань тільки в понеділок на роботі буде...
mantikora
26.03.2004, 19:14:08
[quote=\"ironmax\"][quote]Почекай уже були інтерв'ю? В минулому році вони були в середині квітня.[/quote]
Ото ж бо...

Сволочі, ну навіщо так поспішати, йолкі - палкі? Щось вони навіть проти свого звичайного графіка пішли :evil:
Блін, а Гарань тільки в понеділок на роботі буде...

[/quote
Поїзд вже від"їхав до Будапешту, навіщо так страждати через це - буди наступний