Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
CEU
Могилянський форум > Могилянка та могилянці > Наука
1, 2
Leftist
Якщо когось цікавить Central European University, можу щось підказати
ironmax
Ну, до тебе я вже звертався... але виникло ще питання -- чи важка англійська на вступному тесті. І як правильно заповнювати аплікаційну форму - на компі чи від руки?
Leftist
Англійська кому як. TOEFL складається з Listening, Structure (граматика) і Reading. Після того треба написати есе за 45 хвилин, воно не оцінюється при вступі, але якщо ти вступив, то по ньому визначають чи потрібно тобі ходити на Language Improvement у вересні. У комп'ютерній лінгафонці можна по ньому потренуватися.

Аплікаційну форму якщо відсилаєш через фонд Відродження, то треба роздрукувати і рукою, а якщо сам, то можна і он-лайн, а потім відіслати документи. Але надійніше і дешевше через Відродження.
Anneken
На які показники, параметри, особисті якості вони реально звертають увагу, а на які формально?
І як там із оплатою? Одразу забити чи можна поборотися?
Leftist
Набір важливих параметрів сильно залежить від факультета. Якщо полазати по їх сайтам, то можна зібрати певну інформацію про те, чого вони хочуть. Але загалом найважливіше це: попередня академічна успішність, наукова робота (статті, конференції), чітке усвідомлення навіщо ти туди вступаєш і що там будеш робити.

Повну стипендію дадуть наврядчи, скоріше за все дадуть часткову, тобто ти нічого не платитимеш, але й тобі нічого не платитимуть.
klio
Shanovny Leftyste, ty student CEU poperednih rokiv, chy 2003-2004?
Leftist
А ти теж в CEU зараз? Може я тебе знаю? biggrin.gif
genius
Так наскільки я знаю, зараз ніби Відродження цим не займається; треба самостійно всю фігню відправляти :-(
А повідай, шановний Лефтісте, як там із можливостями роботи паралельно із здобуванням центральноєвропейської освіти? Тобто реально є така можливість?
Leftist
В минулому році Відродження ще допомагало. Перевірте точно, чи займається воно цим зараз.

Працювати можна тільки один симестр, тобто поки не виженуть, бо суміщати роботу і навчання тут просто нереально. Тим більше знайти роботу не знаючи угорської теж дуже малоймовірно.
gadiuka
Шановний Лефтісте!
Скажіть, будь ласка, наскільки "вартість життя" (студентський споживчий кошик) в Будапешті відрізняється від київського. Бо якщо ж дають тільки гуртожиток, а їстоньки...
klio
Pryvit usim smile.gif Hochu dodaty paru replik schodo navchannya v CEU yak ludyna, yaka ne lyshe tudy vstupyla, ale vzhe davno i uspishno oderzhala tam MA. CEU - vuz dosyt' spezyfichny, i spezyfika tam mae yak pozytyvny, tak i negatyvny rysy. Negatyvni pochynaut' buty zrozumili blyzhche do kinzia pershogo semestru, abo prostishe kazhuchy - blyzhche do sesii:)) Sered bezumovnyh plusiv - material'ne zabezpechennya (vkluchno z prozhyvannyam, harchuvannyam ta proizdom u mis'komu transporti), vykladaz'ky sklad, stavlennya yakogo do studennstva zovsim NE harakteryzuet'sia boltom zabytym u stinu, organizaziya spilkuvannya mizh administrazieu i studentamy, zreshtou, garne misto, v yakomu talanyt' navchatysia. Scho treba maty na uvazi: CEU - ze vlasne vuz, v yakomu treba VCHYTYSIA. Prychomu "vchytysia" zovsim ne v tomu znachenni, yake v to vkladae Mogylianka. Osobysto ya, koly vstupyla tudy, zrozumila, scho v akademii lyshe byla bajdyky. Schob ne buty goloslivmou - oprazuvannya 200-300 storinok anglomovnogo textu kozhnogo tyzhnia - ze normal'na rich. Yakscho ty z yakyhos' prychyn (hvoriv, ne vstyg, ne zmig) oprazuvaty vsi materialy - prosto ne mozhesh normal'no braty uchast' v seminari. Pid kinez' semestru do ziogo schastya dodaut'sia papers 10-15 pages na kozhen kurs. Sche odne: bazhano maty vzhe gotovi materialy na final thesis, bo vchytysia i odnochasno robyty doslidzhennya dosyt' skladno. Ekonomistam varto maty na uvazi sche j take - protyagom 2h rokiv 20-30% studentiv vidrahovuut' - ze statystyka. Ne hochu, schob z ziogo mogo dopysu sklalosia vrazhennya, scho ya e CEU-nenavysnyzia. Zovsim navpaky - CEU dae dosyt' bagato, prosto okrim benefits, treba buty moral'no gotovym sche j do pevnyh trudnoschiv, pro yaki v reklamnyh bukletah, yak pravylo ne govoryat'. smile.gif

Zavzhdy yours,
Klio.

2 Leftist: plz, prokomentuj, chy oderzhav Ty moe povidomlennya, bo pyshu z Pol'schi i ne pevna, scho tut systema prazue tak, yak treba.
quebecois
Prychomu \"vchytysia\" zovsim ne v tomu znachenni, yake v to vkladae Mogylianka. Osobysto ya, koly vstupyla tudy, zrozumila, scho v akademii lyshe byla bajdyky.

Мда, я теж так вважаю, хоч я в СЕЮ не вчився, але там тіпа західний стандарт, в Могилі блін так легко було, а тут викладачі такі, що просто так оціночку не поставять і треба пахати!!! Для мене перший семестр теж був нелегким.

І ще цікаво, що за три роки жоден викладач не пропустив лекцію. В Могилі я памятаю деяких викладачів - дньом с огньом не знайдеш ai.gif
Leftist
Скажіть, будь ласка, наскільки \"вартість життя\" (студентський споживчий кошик) в Будапешті відрізняється від київського. Бо якщо ж дають тільки гуртожиток, а їстоньки...

Це все залежить від того яку тобі дадуть стипендію. Якщо хоча б часткову, то буде і їстоньки. Небагато, але вкластися можна. А якщо не дадуть стипендію, то по-моєму, це вже не для українців, бо треба буде платити і за проживання, і за проїзд, ну і за їжу само собою. Точні ціни можна знайти на сайті www.ceu.hu, і там далі prospective students.

Schob ne buty goloslivmou - oprazuvannya 200-300 storinok anglomovnogo textu kozhnogo tyzhnia - ze normal'na rich.

Це ще можна сказати небагато соціологи і міжнародники мусять прочитати іноді до 500 ст. І непідготовка до семінарів це ще фігня, вони тут не дуже багато важать. Просто потім іспити бувають sad.gif В мене зараз справді єдина розвага - мейли, форум і поїсти. На все інше дуже рідко коли випадає час.

Кліо, нічого не отримав. А може ти ще і соціолог, якщо з Польщі? smile.gif
Leftist
А стосунки з викладачами, справді, набагато ближчі і рівноправніші. Коли до них приходиш, то тобі раді щось розказати, а не думають до якої б книжки тебе відіслати.
Leftist
Sche odne: bazhano maty vzhe gotovi materialy na final thesis, bo vchytysia i odnochasno robyty doslidzhennya dosyt' skladno.

Істину глаголєш. Бо реально стоїть дилема: або забити на пейпери, або на диплом. sad.gif Або правою ногою через ліве плече прив'язувати теми пейперів до теми диплому. З якою ще не визначився, блін!
klio
2 Leftist:

Ni, do soziologii ya ne mau vidnoshennya.. Pol'sha ze tak - vil'ny research v im'ya majbutnioi dysertazii:)

Povidomlennya bulo pro te scho ya aktyvno shukau ludynu z CEU, yakou mozhna peredaty dekil'ka statej odnomu profesoru v tomu zh CEU v rajoni Novogo roku. Yakscho mozhesh dopomogty, plz, ozvysia po e-mailu, schob ne zaharaschuvaty tut forum pryvatnymy povidomlennyamy.
Dmytro
Leftist
Привіт! А як тебе занесло аж туди? Це ти там магістра будеш отримувати?
Leftist
А як тебе занесло аж туди?

Ой, занесло, і вже не знаю чи це добре. Виженуть мене звідси скоро, я так відчуваю. question.gif

Це ти там магістра будеш отримувати?

А про це вже легенди ходять? biggrin.gif Якщо повезе, то отримаю
Dmytro
Leftist
Легенд не чув. Просто запитав чи магістра отримуєш, раптом другу вищу.
Leftist
Так бакалаврата тут немає взагалі. Тільки магістерка і докторантура
Anneken
Лефтісте, іще пару питань.
В якій формі (обсяг етц.) вони хочуть бачити reserach proposal? Тобто що означають ці два слова, я-то розумію, але який кінцевий вигляд воно мусить мати?
І ще вони хочуть official letter comfirming final year student status. Теж - в якій формі, як пояснити деканату, що вони мають написати? І по ідеї, в транскрипті вони ж мають писати, що 4-й курс...
Leftist
Зайди на сайт www.ceu.hu і там на admissions, ну і там розберешся. Для кожного департаменту виписані свої конкретні вимоги і довжина research proposal там точно має бути. Довідку про четвертий курс треба замовляти у ВМС
ironmax
А на співбесіді про що питають? Не про володіння другою іноземною мовою часом?
Leftist
Мене такого не питали. Я, власне, ніякою другою іноземною не володію. smile.gif

А питання можуть сильно відрізнятися в залежності від департаменту. Те, що може бути спільне - це чому збираєтеся вступати на цей департамент, чому саме в СІЮ. Що ви збираєтесь робити через п'ять років. Тут дуже важливо сказати, що збираєшся повернутись в Україну smile.gif Мене ще запитували хто мій улюблений класичний соціолог і як його теорії можна прикласти до сьогодення, хто мій улюблений сучасний соціолог і аналогічно чому. В кінці там було таке питання на аналіз "чи зросла соціальна нерівність у вашій країні і чому саме?". По ходу діла вона ще аналізувала мене с психологічного боку: "ви напевно перфекціоніст? - Я не знаю, що це таке - ну.... - а, ну, можливо", "ви любите грати в шахи? - ну я взагалі дуже слабо граю - Дивно, але в школі ви любили математику? - ну, так, я вчився в мат. класі - і займалися програмуванням? - а як ви догадалися?"

Самий прикол був на питанні "хто з філософів, письменників, соціологів найбільше вплинув на ваш світогляд і життєві цінності"
- Brothers Strugatsky
- Who?
- They are Russian writers of science fiction
- Science fiction?!
- You know, I began read pholosophers only 4 years ago and they could not influence my worldview so much
- How old was you?
- Fifteen
- A, OK

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
ironmax
2Лефтіст: гм, а що з TOEFLом робити? Я на днях в лінгафонці тренувався, граматика і читання ніби нормально, а от слухання... :evil: з цим у мене завал буде, хоча... хто його зна... Як ти думаєш, за 5 публікацій, 2 доповіді на конференціях і 2 роки роботи експертом в ШПА можуть скостити недобір балів? Чи таке в принципі у них виключено?
Ото і підійшов наш судний день 6 березня. Чи багато з ваших тоді тест провалило???
Блін, так не хочеться іти знов на магістерку до Кисельова, чесно... І не тому, що він такий поганий викладач сам по собі, а тому що курси та за деякими винятками, неякісні... (Ти не можеш там в Будапештів за мене замовити слівце? lol.gif )
Leftist
з цим у мене завал буде, хоча... хто його зна... Як ти думаєш, за 5 публікацій, 2 доповіді на конференціях і 2 роки роботи експертом в ШПА можуть скостити недобір балів?

Думаю, це малоймовірно. Вони можуть на ці речі дивитися вже тільки після інтерв'ю. sad.gif Ти тільки не переживай, я ж нічого точно не знаю. До речі, я теж думав, що слухання завалю, а набрав 630.

Ото і підійшов наш судний день 6 березня. Чи багато з ваших тоді тест провалило???

Не знаю. Здається, небагато.
Leftist
Ну так what are your impressions?
ironmax
Хух, відстрілялися... Наших на одну політологію прийшло 6 чоловік, а на соціологію - 4. Слухання було достатньо важким, як на мене, мені не залишалося іншого шляху, ніж списувати... Зате граматика і читання, якщо там не було ніякого подвоху, були непристойно легкими (не дарма весь останній тиждень в лнігафонці просидів).... Ну там ще був тест на райтінг абілітіс, ну я там трішки не встиг -- хіба за 45 хвилин встигнеш щось нормально написати на інгліші... Дехто ще здавав право і стародавні мови...
Буду сподіватися, що мене таки запросять на співбесіду в квітні...
Leftist
Якщо списував у правильної людини, то напевно запросять lol.gif Вітаю
ironmax
Отож я й кажу -- у колєги, що подавався на IRES і на політологію. Я подавався на політологію і на соціологію, але там забув зробити копії рекомендаційних листів і тому зразу з соціології відсіяли мене... єдина надія на наш з Серьогою спільний ТОЕФЛ. lol.gif Правда потім нас розсадили і над граматикою я стьобався вже сам...
RostP
Айронмаксе, не переживайте за TOEFL- його з могилянців практично всі проходять... Я ж теж навчався у CEU (1997-1998) - і знаю, що з тесту з англійської рідко хто вилітає. smile.gif

Щоправда, бали потім важать, якщо комісії треба зробити вибір між абітурієнтами приблизно одного рівня - ну і на такі речі, як різновид стипендії... :wink:

А на співбесіді треба бути дуже уважним - Leftist не дасть збрехати. Мене, пам'ятаю, питали поспіль про такі "пов'язані" між собою речі, як теоретики анархізму, особливості американської конституції порівняно з європейськими, політичну ситуацію в Україні і мій досвід роботи.

Щось порадити "загалом" важко, бо стиль співбесіди залежить від екзаменатора. Але головне: не відповідайте банально, не стидайтесь показати свій рівень... І ще: приходьте вчасно. Моє інтерв'ю почалося з цікавої фрази екзаменатора: "Ви перший сьогодні, хто не запізнився"...

Хоча взагалі, по-моєму, воно того варте. Хоча з Leftist'ом згоден щодо вражень від навчання, багато з почутого і прочитаного не раз ставало мені в пригоді.
ironmax
Отож, Рост, можна буде тоді трохи попонтуватися... :wink: Про ШПУ розказати і т.д. Тоді єдиний конкурент у мене в цьому аспекті - Аня П.
А так, доведеться перечитати купу енциклопедичних довідників з західнної політології (а заодно і пригадати дещо з курсу Лісового)... Ну що ж, буду старатися туди потрапити... На співбесіду...
Leftist
Для політологів може бути корисно показати, що вони знають про потужне застосування rational choice theory in political science, а також що вони щось знають про кількісні методи та статистичний аналіз. Принаймні вся програма вашого департаменту на цьому побудована smile.gif
postman31
Якщо когось цікавить Central European University, можу щось підказати

нє, я ото думаю, а буває так шоб можна було поступить, скажімо в лідс, або ше кудась, західніше СІЮ, тока так шоб грошей не платить, або так шоб платить не було так напряжно?
_____
вот я такой. Хочу масла, і з медом, і ложками
Leftist
Можна. Тільки після CEU це легше
Anonymous
для тих 6 політологів, що потрапили в другий тур!!
дуже раджу перечитати весь сайт департаментубвизначитись с темою майбутнього "ресьорчу", прикинути хто з департаменту підійшов би вам як супервайзер і чому цю темі найкраше писати в СІЮ smile.gif) тобто як навчання в СІЮвіл контрібют вашому дипломую я знаю що це важко і не визначено.. але мати принаймні схему!! тоді ви зможете неправити розмову з інтервьюером в потрібному вам руслію до ресі як шо буде відоме імя інтервьюера можемо підкинути інфу( про репутацію, сфери інтресів. особливості спілкування і т.д.)
я рівень дискурсу залежить від особистості. не бійтесь, будьте впевненими і ще раз подумайте чому саме СІЮ а не рідна могилянка smile.gif
а то дядечко Сорос останніми роками урізає фонди.. хоча з іншого боку Будапешт - суперове місто... особливо навесні!!
ПС не подумайте не безкорисно стараюсь smile.gif) мені потрубен хтось до кого можна буде приїхати на вікенд в гості
Anonymous
sorry for mistakes wink.gif
ironmax
Чорт!!!!!!!!!!!!!
Я 30 балів не добрав до мінімуму.... Видно, або не у того, у кого треба, списував, або там із граматикою був подвох... Аж жити не хочеться, твою мать... :evil: І до Кисельова іти не хочеться на магістерку, і все таке...А я так хотів туди, в ЦЄУ... доведеться вже на наступний рік.
Лефтіст, а ти не знаєш, за яких умов вони можуть взяти людину в обхід тесту - там треба чи то супердиплом, чи то ще щось...
Leftist
А ти їм дзвонив чи прийшов лист про відмову? Якщо лист, то це вже всьо. sad.gif
Buka
Зовсім всьо? Навіть на наступний рік не допоможе? Просто цікаво.
ironmax
А ти їм дзвонив чи прийшов лист про відмову? Якщо лист, то це вже всьо.  sad.gif

Та дзвонив, блін... Отака от хєрня виходить... Хоча ще більша хєрня буває, коли б ти пройшов всі 3 етапи, а тебе не взяли - у нас в минулому році Ваня Прєсняков, здається, так обломався... А так, не знаю, що робити. :evil:
Leftist
Ну що ж, співчуваю sad.gif Маленький шанс, звісно, є, але, боюсь, що він дуже маленький. sad.gif

А як інші? Не знаєш?
ironmax
А хіба там може бути якась помилка чи що? (Тіпа 527 замість 627 :twisted: ), якщо так, то не знаю.. Буду чекати офіційного листа..
Спробую ще на Фулбрайта податися, але там невідомо в який американський Мухосранськ тебе пошлють - тобто невизначеність повна. Не те що в CEU. Я вже 2 дні в шоці перебуваю... cry.gif :evil:

З наших точно пройшли Павлюченко і Голіченко, про інших відосостей поки иема.
Leftist
Ні, наврядчи може бути помилка. Хоча теж може бути smile.gif Справді outstanding application можуть запросити і на інтерв'ю. Тобто ТОЕФЛ автоматично нічого не означає. Навіть якщо перейшов ліміт, можуть відмовити.

Голіченко Оля? Радий за неї. І за Павлюченко теж, якщо вона мене пам'ятає. smile.gif
ironmax
Цікаво, а хто там приймає рішення про допуск до співбесіди. (просто у мене виникла крамольна думка вмовити Гараня написати до Габора Тока (зав.каф. політології в CEU) листа про те, щоб мене допустили на співбесіду, незважаючи на недобір балів по ТОЕФЛ). Чи таке у них в принципі виключено? (Не хочу Олексія Васильовича підставляти, якщо таке не прокатить). :twisted: Я вже другий день ходжу як мішком прибитий... Отакий от шанс втратити... :evil:
А на програмі Фулбрайта, як мені вчора сказав Рост, сидять ще більші скнари, ніж дядечко Сорос - тому і шанси набагато менші.
Leftist
Чи таке у них в принципі виключено?

Не знаю. Справа в тому, що вони, здається, протягом усіх етапів рахують кумулятивний рейтинг і ТОЕФЛ складає відчутну його частину. Бо тут дуже рідко можна зустріти людину з ТОЕФЛом менше, ніж 600. Тобто тебе може й допустять на співбесіду, але шанси отримати місце все одно невеликі sad.gif Але якщо відчуваєш, що Гарань не були проти і не подумає про тебе нічого такого, то можна спробувати.

А приватні питання треба задавати приватними повідомленнями, тому й відредагував. (шопотом: третього, тссс)
ironmax
Мабуть і Гарань не встигне напмсати вчасно, бо вчора у них там вже була співбесіда, принаймні на IRES i політології, але рішення про відмову я ще не отримав. так що ще почекаю... Але шанси ще менші, ніж ти кажеш, бо щось вони дуже рано співбесіду почали проводити. :evil: cry.gif
Leftist
Почекай уже були інтерв'ю? В минулому році вони були в середині квітня.
ironmax
Почекай уже були інтерв'ю? В минулому році вони були в середині квітня.

Ото ж бо... cry.gif Сволочі, ну навіщо так поспішати, йолкі - палкі? Щось вони навіть проти свого звичайного графіка пішли :evil:
Блін, а Гарань тільки в понеділок на роботі буде... cry.gif
mantikora
[quote=\"ironmax\"][quote]Почекай уже були інтерв'ю? В минулому році вони були в середині квітня.[/quote]
Ото ж бо... cry.gif Сволочі, ну навіщо так поспішати, йолкі - палкі? Щось вони навіть проти свого звичайного графіка пішли :evil:
Блін, а Гарань тільки в понеділок на роботі буде... cry.gif[/quote
Поїзд вже від"їхав до Будапешту, навіщо так страждати через це - буди наступний smile.gif
.