Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
Ідеальна операційна система. Яка вона?
Могилянський форум > Все, що нас цікавить > Комп’ютери і мережі
Medvedicca
Fender
а ты как думаешь?
noddeat
Теми, в назві яких присутнє слово «ідеальний», належить автоматично переносити до «Спілкування».
expialidociouz
(Medvedicca @ 5.01.2010, 11:45:34) *
Ідеальна операційна система - ідеальна.
Van Baboshyn
Ну ви жуки.
При створенні якогось продукту, напр. нашої газети, ми завжди "тримаємо" еталонний ідеальний образ. Це не гарантія що зробимо газету оптимально, але це мінімальна необхідна умова для створення такої газети - це дає напрям.
Немає ідеалу - немає напряму, це дає нам опортуністів і конформістів, по простому - лохів і тюфяків.
Інша річ що завжди треба уявляти - ідеальна для яких умов?
noddeat
(Van Baboshyn @ 5.01.2010, 14:17:23) *
Ну ви жуки.
При створенні якогось продукту, напр. нашої газети, ми завжди ”тримаємо” еталонний ідеальний образ. Це не гарантія що зробимо газету оптимально, але це мінімальна необхідна умова для створення такої газети - це дає напрям.
Немає ідеалу - немає напряму, це дає нам опортуністів і конформістів, по простому - лохів і тюфяків.
Інша річ що завжди треба уявляти - ідеальна для яких умов?

газета ≠ операційна система, ок?
по-перше, через те, що сам термін «операційна система» є доволі розмитим. більшість юзерів називає цим поняттям графічний інтерфейс (стільничне середовище).

поза тим, операційну систему не можна розглядати окремо від заліза, на якому вона працює, і від задач, які вона виконує. і взагалі, у випадку комп’ютерів меж вдосконалення не існує. я хочу, щоб операційна система заварювала мені еспресо, коли я прокинуся. у випадку газети фантазія не може аж так далеко заходити.

Van Baboshyn
КО: ОС для ПК.
noddeat
(Van Baboshyn @ 5.01.2010, 14:43:04) *

продовжуй, Капітане. які задачі виконує ПК?
Van Baboshyn
КО: ПК не заварює каву.

Дописано о 17 годині 46 хвилин 22 секунд
Чи може в тебе заварює? wink.gif
Cherubic
Van Baboshyn
Це не ПК НодДета wink.gif І взагалі не ПК, а ПК+кавоварка.
Malachite
ідеальна операційна система має бути не глючною!

я харашо сказала?
Sakhmetkare
(Malachite @ 5.01.2010, 17:23:54) *

я харашо сказала?

Правильно, не глючной, а жучной! Или даже Жучкой, чтоб тапки приносила.
noddeat
(Malachite @ 5.01.2010, 17:23:54) *

я харашо сказала?

FreeBSD — ідеальна операційна система. безглючна. тільки от шось її мало хто встановлює на ноутбуки. цікаво, чому?

Дописано о 19 годині 00 хвилин 53 секунд
(NodDeat @ 5.01.2010, 16:04:48) *
(Van Baboshyn @ 5.01.2010, 14:43:04) *
продовжуй, Капітане. які задачі виконує ПК?

(Van Baboshyn @ 5.01.2010, 16:46:22) *
КО: ПК не заварює каву.

Дописано о 17 годині 46 хвилин 22 секундЧи може в тебе заварює? wink.gif

це відповідь на питання «які задачі виконує ПК»? У Капітана бодун не пройшов?
Van Baboshyn
А які вам потрібно? rolleyes.gif

КО: Він виконує ті задачі, які хоче від нього юзер, в тому випадку якщо це дозволяє ОС, ПЗ, залізо і наявність мізків у юзера.
КО: Навіть ідеальна ОС не зварить каву без відповідного заліза. Це вже відпоситься до компетенції Ідеального Заліза. Ерго НодДет сплутав тепле з круглим.
У Капітана бодуна не було bye.gif
Cherubic
(Van Baboshyn @ 5.01.2010, 18:17:17) *

Ну, ваащето, это сервер со встроенной кофеваркой. wink.gif Имхо, идеальна ОС таки должна уметь делать кофе по дефолту. Конечно же мы подразумеваем, что для этого нужно соответствующее железо, это понятно.

Поскольку мы конечно же пока не понимаем что такое ”идеальная” и тем более не знаем что такое ”идеальная ОС”, то хотя-бы попытаемся нащупать некоторые ее отличительные черты. smile_genius.gif
noddeat
(Van Baboshyn @ 5.01.2010, 18:56:19) *

КО: Він виконує ті задачі, які хоче від нього юзер, в тому випадку якщо це дозволяє ОС, ПЗ, залізо і наявність мізків у юзера.
КО: Навіть ідеальна ОС не зварить каву без відповідного заліза. Це вже відпоситься до компетенції Ідеального Заліза. Ерго НодДет сплутав тепле з круглим.

розглядати ОС як щось окреме від заліза — fail. Це те саме, що оцінювати парики. Волосся є цінним тільки тоді, коли воно росте з відповідної голови. Розглядати ОС без уточнення, що вона має робити — fail.

Для мене ідеальна ОС — це та, що дозволяє виконувати мої поточні задачі і разом з тим не задумуватися над тим, що в комп’ютері є якась операційна система. Друге, це те, що час на виконання цих задач повинен бути мінімальний. І третє, це свобода і можливість робити речі таким чином, яким я хочу, а не яким задумав програміст.

Ідеальної ОС не існує. GNU\Linux + GNOME + compiz/emerald — це те, що для мене є близьким до ідеалу.

Дописано о 23 годині 03 хвилин 03 секунд
(Cherubic @ 5.01.2010, 21:50:50) *
(Van Baboshyn @ 5.01.2010, 18:17:17) *
Ну, ваащето, это сервер со встроенной кофеваркой. wink.gif Имхо, идеальна ОС таки должна уметь делать кофе по дефолту. Конечно же мы подразумеваем, что для этого нужно соответствующее железо, это понятно.

Поскольку мы конечно же пока не понимаем что такое ”идеальная” и тем более не знаем что такое ”идеальная ОС”, то хотя-бы попытаемся нащупать некоторые ее отличительные черты. smile_genius.gif

походу, за наявності знань це не так складно реалізувати, мені здається. все, що потрібно — це кавоварка, де каву можна зварити одним натисненням на кнопку. тоді до цієї кнопки припаюємо контроллер, що реагує на якусь мінімальну одиничку чи нулик і таким чином буде замикати контакти в кнопці, до контроллера USB-дротик, і пишемо скриптик, що на ACPI wake-up за будильником буде посилати на USb-порту якусь мінімальну команду, і кава заварюється. от шкода тільки, що я не інженер sad.gif
Cherubic
(NodDeat @ 5.01.2010, 23:03:03) *
походу, за наявності знань це не так складно реалізувати, мені здається.

Та да, это как-то всё очевидно даже вроде. Просто я хочу, чтобы эта функция была уже встроена в операционку. smile_idea.gif
Van Baboshyn
(NodDeat @ 5.01.2010, 23:03:03) *
(Van Baboshyn @ 5.01.2010, 18:56:19) *

розглядати ОС як щось окреме від заліза — fail. Це те саме, що оцінювати парики. Волосся є цінним тільки тоді, коли воно росте з відповідної голови. Розглядати ОС без уточнення, що вона має робити — fail.
Сам ти фейл.-> Де твоя аргументація? Ти сплутав тепле з круглим і пісяєшся признатися.

- Ідеальна ОС не глючить
- Вона зрозуміла з дефолтними настройками але дозволяє і широкий діапазон тюнінгу
- Вона їсть мало оперативки і мало місця на диску
- ?
noddeat
Сам ти фейл.→ Де твоя аргументація? Ти сплутав тепле з круглим і пісяєшся признатися.

мені прикро, що я не зміг донести свою думку.

- Ідеальна ОС не глючить
- Вона зрозуміла з дефолтними настройками але дозволяє і широкий діапазон тюнінгу
- Вона їсть мало оперативки і мало місця на диску
- ?

= FreeBSD
Van Baboshyn
НодДет, впевнений? Пишу далі:
- її легко інсталювати.
noddeat
(Van Baboshyn @ 6.01.2010, 11:43:34) *
- її легко інсталювати.

навіщо її інсталювати? ідеальну операційну систему встановлює продавець заліза. оскільки вона ідеальна і безглючна, тобі ніколи не доведеться її інсталювати знову.

ти давно інсталював ОС у своєму телефоні, наприклад?
virus
(NodDeat @ 6.01.2010, 12:36:08) *
- Ідеальна ОС не глючить
= FreeBSD

Із свіжого: Комплект исправлений для FreeBSD 8.0. Устранены уязвимости в ZFS, ntpd и BIND
DoS уязвимость во входящем в базовую поставку NTP-сервере. Атакующий может отправить специально оформленный фиктивный UDP пакет от имени другого NTP сервера, после чего эти два сервера начнут бесконечную ”игру в пинг-понг”, нагружая полностью сеть и CPU, а также переполняя диск интенсивно растущими логами. Проблема исправлена во всех поддерживаемых ветках FreeBSD (6.x, 7.x, 8.x).

Van Baboshyn
(NodDeat @ 6.01.2010, 12:56:45) *
(Van Baboshyn @ 6.01.2010, 11:43:34) *
- її легко інсталювати.
навіщо її інсталювати? ідеальну операційну систему встановлює продавець заліза. оскільки вона ідеальна і безглючна, тобі ніколи не доведеться її інсталювати знову.

ти давно інсталював ОС у своєму телефоні, наприклад?
ага, ось як ти питання ставиш...
Добре, якщо наполягаєш, запишемо цей пункт так:

- В будь-яких умовах неважливо, чи впорається з її інсталяцією лише кваліфікований спец, яких пару чоловік на один райцентр, чи простий чайник, а також на 100% нам пофіг, чи займе її інсталяція включно з пошуком драйверів декілька днів, чи декілька хвилин. Принаймні таким людям Ренесансу як НодДет це абсолютно до лампочки wink.gif
virus
Може, комусь я роззую очі від гумових чобіт, але на вулиці вже 2010 рік і у будь-якому сучасному середовищі віртуалізації встановлення ОС зводиться до розпакування файлу та кількох кліків мишею. Сподіваюся, що завтра браузер замінить нам середовище віртуалізації і життя стане ще простішим.
Van Baboshyn
Якщо тонкий комплімент на тему гумових чобіт адресувався мені, то він не в касу. Розжувати чому чи перечитаєш мої попередні пости?
І мені до дупи який рік на вулиці, в 6666 році я буду ставити Рокбокс замість "ідеальних" в уявленні людей Ренесансу Айтюнсів, "які постачаються разом з залізом", і я зацікавлений щоб цей Рокбокс не вимагав у мене диплом айтішника і диск з драйверами.
noddeat
(Van Baboshyn @ 9.01.2010, 20:31:36) *
Якщо тонкий комплімент на тему гумових чобіт адресувався мені, то він не в касу. Розжувати чому чи перечитаєш мої попередні пости?
І мені до дупи який рік на вулиці, в 6666 році я буду ставити Рокбокс замість ”ідеальних” в уявленні людей Ренесансу Айтюнсів, ”які постачаються разом з залізом”, і я зацікавлений щоб цей Рокбокс не вимагав у мене диплом айтішника і диск з драйверами.

омґ. взагалі-то у мене в профілі написано, що я лінуксоїд, і логічно, що операційну систему на свій комп встановлював я сам. але моя улюблена ОС не ідеальна і саме за її неідеальність я її й люблю.

якщо ти настільки принциповий ненависник яблука і вікон, ти маєш сам вміти поставити ОС на свій комп.

поза тим, ідеальна ≠ для дебілів, яким ліньки прочитати інструкцію.

Дописано о 22 годині 02 хвилин 47 секунд
(virus @ 9.01.2010, 18:17:00) *
(NodDeat @ 6.01.2010, 12:36:08) *
- Ідеальна ОС не глючить
= FreeBSD
Із свіжого: Комплект исправлений для FreeBSD 8.0. Устранены уязвимости в ZFS, ntpd и BIND
DoS уязвимость во входящем в базовую поставку NTP-сервере. Атакующий может отправить специально оформленный фиктивный UDP пакет от имени другого NTP сервера, после чего эти два сервера начнут бесконечную ”игру в пинг-понг”, нагружая полностью сеть и CPU, а также переполняя диск интенсивно растущими логами. Проблема исправлена во всех поддерживаемых ветках FreeBSD (6.x, 7.x, 8.x).

навіщо цей маркетинг? хоч одна машина в світі існує, де цю вразливість уже було використано? крім того, ми ж про безглючність, а не про ідеальну захищеність. ідеально захищена ОС — та, що не під’єднана до жодної мережі.
Van Baboshyn
(NodDeat @ 9.01.2010, 22:02:47) *
навіщо цей маркетинг? хоч одна машина в світі існує, де цю вразливість уже було використано? крім того, ми ж про безглючність, а не про ідеальну захищеність. ідеально захищена ОС — та, що не під’єднана до жодної мережі.
От ти просто нечітко розумієш сенс існування поняття "ідеальний". Ідеальний не значить нереальний. Сенс цього поняття в тому що ти будеш звіряти по ньому ОС яку ти кодуєш чи наприклад купуєш, критикуєш. Прочитай те що я писав про "ідеал газети", я саме намагався пояснити для чого існує поняття "ідеальний".
Ти ж не будеш критерієм реального вибору робити таке:
- ОС вже встановлена
- ОС ідеально захищена бо не під"єднується до мережі
Швидше за все критеріями ти зробиш таке:
- ОС під"єднана до мережі і при цьому захищена.
- Можливість підлаштувати ОС під себе (у Вінді напр. є функція "додаткова установка" чи щось схоже - не кажу що ідеальна ОС, але можливість підлаштовувати під себе ОС як риса ідеальної ОС явно десь теліпалася в голові розробників. Якби не теліпалася, цієї функції не було б ВЗАГАЛІ - а навіщо, "ідеальних ОС не існує, так нахріна старатись?").

noddeat
Швидше за все критеріями ти зробиш таке:
- ОС під”єднана до мережі і при цьому захищена.

ми по-різному розуміємо поняття захищеності. давай на прикладі дверей. Які, на твою думку, ідеально захищені двері? і чи існують двері, які неможливо зламати? звісно, не існують: будь-які двері можна зламати ломом, або бомбою якоюсь. Якщо ти поставиш на двері десять замків, то злодій, швидше за все, не увійде до твоєї хати. не тому, що твої замки не можна зламати, а тому, що час, який він на те витратить, неспівмірний з тим, що він зможе отримати. якщо в тебе у квартирі немає ста тисяч доларів готівкою, то паритися з цими замками ніхто не буде. так і з комп’ютерами: захищеність ОС не буває абсолютною, але буває співмірною відповідно до задач.

FreeBSD — ідеально захищена ОС як для домашнього користувача, так і для некритичних серверів.

Дописано о 23 годині 03 хвилин 07 секунд
- Можливість підлаштувати ОС під себе (у Вінді напр. є функція ”додаткова установка” чи щось схоже - не кажу що ідеальна ОС, але можливість підлаштовувати під себе ОС як риса ідеальної ОС явно десь теліпалася в голові розробників. Якби не теліпалася, цієї функції не було б ВЗАГАЛІ - а навіщо, ”ідеальних ОС не існує, так нахріна старатись?”).

це вже не ОС, а стільничне середовище. У Windows це називається Windows Explorer — ота панелька з кнопкою «Пуска», файловий менеджер і т.п.
Van Baboshyn
У нас кумедний діалог який би зацікавив філологів.
Ми говоримо про різну ідеальність, оскільки я вживаю це слово в прямому значенні, а ти в метафоричному.
Судячи з того як сформулював питання автор теми, він мав на увазі пряме значення слова "ідеальна".

Дописано о 23 годині 22 хвилин 28 секунд
Про етимологію і пряме значення є тут: http://en.wikipedia.org/wiki/Platonic_idealism

Напр. практичне значення ідеального - без нього не обійтись в математичних моделях (нескінченна пряма і тп, та шо я тобі розказую): Platonism is considered to be, in mathematics departments the world over, the predominant philosophy of mathematics, especially regarding the foundations of mathematics.

Дописано о 23 годині 25 хвилин 44 секунд
Правда там все складніше, ідеальний не значить найкращий, а просто еталонний: A Tree[1] is the ideal that each of us holds that allows us to identify the imperfect reflections of trees all around us.
noddeat
Судячи з того як сформулював питання автор теми, він мав на увазі пряме значення слова ”ідеальна”.

афтар ніфіга не сформулював. походу, чувак віджог: зарегився на бонеті, створив флеймову тему й зара збирає з нас лулзи.

Напр. практичне значення ідеального - без нього не обійтись в математичних моделях (нескінченна пряма і тп, та шо я тобі розказую)

спасибі, але математичні моделі пропоную таки не чіпати. тебе цікавить ідеальність у сенсі сферичного коня у вакуумі?

Van Baboshyn
Так. І всіх цікавить. Платонівський ідеалізм глибоко сидить в ОС кортекса сучасної людини, точніше, в БІОСі, тому ти просто навіть не усвідомлюєш що тебе це теж цікавить smile.gif Це досить кумедно.
NLD
О да. Установка, скажем, Убунты на чистый винт требует огромного количества специальных знаний. Умения читать и умения нажимать на левую кнопку мыши.

Фря в этом отношении недалеко ушла, кстати. А еще есть PC-BSD, типа упрощенный десктопный вариант.

А к вопросу драйверов - плохо представляю, что там у BSDунов, но современные линуксы подхватывают самостоятельно процентов 95 железа. Очень старую или очень экзотичную аппаратуру - когда как. Но для этого железа может не быть драйверов и, например, под ту же Висту/7. Ноуты на какой-нибудь Центрине, как правило, нормально работают даже без какой-либо настройки.

В том, что касается защищенности - ну, есть OpenBSD. Не знаю, что там сейчас, но в свое время тамошний файрвол ”из коробки” не пускал даже по HTTP без предварительной настройки. Если я ничего не путаю, конечно. То есть, было закрыто все. Безопасность - это вообще такая штука, где постоянно приходится идти на компромиссы. Скажем, хочется смотреть Ютуб - значит, миримся с дырками адобовского флэша или кривизной свободных аналогов (swfdec/gnash).

А идеальная OS существует, наверное, где-то там же, где и все остальные платоновские идеи.
noddeat
А идеальная OS существует, наверное, где-то там же, где и все остальные платоновские идеи.

так отож.
virus
Продовжуючи тему, ідеальна ОС працює на єдиній машині (на весь світ). Всі користувачі приєднуються за допомогою терміналів, принципи роботи яких настільки прості, що там кожна деталь відшліфована до блиску. Все обслуговування системи виконується лише нею самою: програмісти тільки допомагають формалізувати побажання деяких людей, які самі цього не можуть зробити.
noddeat
(virus @ 10.01.2010, 16:50:38) *
Продовжуючи тему, ідеальна ОС працює на єдиній машині (на весь світ). Всі користувачі приєднуються за допомогою терміналів, принципи роботи яких настільки прості, що там кожна деталь відшліфована до блиску. Все обслуговування системи виконується лише нею самою: програмісти тільки допомагають формалізувати побажання деяких людей, які самі цього не можуть зробити.

це ЗОҐ biggrin.gif
NLD
Хуже. Это банальная The Matrix.

Впрочем, Матрица и ЗОГ могут быть как-то взаимосвязаны, да.
noddeat
і що найцікавіше, пристрої, де це тією чи іншою мірою реалізовано, існують. Amazon Kindle, наприклад, або iPhone.

Насправді, я дуже навіть не проти ОС, що вантажиться безпосередньо з сервера, і навіть сам частково таке юзаю (а конкретно — технологію NX), головне, щоб сервер контролював я, а не ЗОҐ на кшалт Амазона чи Ґуґла.
webwarrior
Яка шикарна тема! laugh.gif
Хоча холівару на 100 сторінок в стилі ЛОР все одно не вийде post-1088-1104620413.gif

Але перед тим як продовжити, слід визначитись із тим, що ми розуміємо під операційною системою.
Як мінімум тут такі варіанти:
- Ядро + базові компоненти і системні утиліти + драйвери
- Вищезазначене + набір стандартних програм, що йдуть в комплекті, у т.ч. графічна оболонка. Лінуксоїди у цьому випадку вживають слово ”дистрибутив”
- Вищезазначене + весь спектр ПЗ, доступного для даної ОС

ІМХО з точки зору користувача найбільш доцільно розглядати останній варіант. Бо запускати прикладні прграми - це і є призначення операційної системи. Навіщо мені ОС, навіть ідеальна, якщо я не можу на ній запустити потрібне мені ПЗ?
noddeat
- Вищезазначене + весь спектр ПЗ, доступного для даної ОС

+засоби розробки ПЗ, що є не менш важливим. наприклад, наявність доволі розбудованої мови командної оболонки (bash, наприклад) дозволяє писати скрипти для вирішення власних задач.

і якщо з цієї точки розглядати питання, то тут немає універсального критерію ідеальності, бо кожен юзер має свій набір потрібного йому ПЗ.

Дописано о 23 годині 25 хвилин 49 секунд
Хоча холівару на 100 сторінок в стилі ЛОР все одно не вийде post-1088-1104620413.gif
бо немає про що холіварити. от флейм Windows vs Linux може і набрав би 100 сторінок.
NLD
Не набрал бы.

А лоровские холивары делаются не так. Постится про минорный релиз какого-нибудь плеера, странице к 5-ой начинается про концепции ОС, снова подымается спор Торвальдс-Танненбаум (монолит-микроядро) и так далее. А потом о религии, роли ZOG в жизни простого обывателя и проч.
kyivite
Германия просит отказаться от Internet Explorer

Правительство Германии предупредило пользователей интернета о том, что во избежание проблем с безопасностью компьютера им лучше просматривать сайты с помощью браузеров, альтернативных поставляемому Microsoft и наиболее распространенному Internet Explorer.

Как сообщает "Би-би-си", предостережение от германской Федеральной службы безопасности в сфере информации последовало за заявлением Microsoft, в котором американская компания признала, что ее браузер стал "слабым звеном" во время недавних Нажать кибератак на сервера Google.

Тем не менее, представители Microsoft не согласились с позицией германских властей, поскольку, по их мнению, риск для пользователей Internet Explorer невелик, и его можно избежать, выставив в браузере опцию повышенной безопасности.

Однако в германском ведомстве уверены, что даже выбор соответствующих настроек не сделает пользование Internet Explorer полностью безопасным.

Интернет: подборка новостей>>>

ЛIГАБiзнесIнформ
Chantale
Боже, вы что, упоротые? hmm.gif
kyivite
(Chantale @ 18.01.2010, 21:21:07) *
Боже, вы что, упоротые? hmm.gif

Что за война то ? кому то удобно одно, кому то другое
ну а насчет платить за софт эт я конечно понимаю - нонсенс какой то и ни в какие
ворота не лезет alkash.gif

Во во во...

Украл Винду за $150, украл MSOffice за $300, украл Photoshop за $899...
Типичный портрет виндужатника.
Ворует с гордостью и пафосом.
Но при этом, линуксоид, использующий открытые бесплатные аналоги всего этого
софта - для такого виндужатника слабоадекватен.

В мире Ubuntu скушна и тосклива.
Всё работает, вирусов нема, все счастливы.

webwarrior
В мире Ubuntu скушна и тосклива.
Всё работает, вирусов нема, все счастливы.

Поржав
kyivite
Dr.Ph. Benjamen P. Aceler рекомендует использовать Linux в бизнесе

http://www.aceler.ru/files/Aceler/CopyCrysis.pdf
kyivite
Google ditches Windows on security concerns

Google is phasing out the internal use of Microsoft’s ubiquitous Windows operating system because of security concerns, according to several Google employees.

The directive to move to other operating systems began in earnest in January, after Google’s Chinese operations were hacked, and could effectively end the use of Windows at Google, which employs more than 10,000 workers internationally.

Гугль відмовляється від використання віндовз

http://www.ft.com/cms/s/2/d2f3f04e-6ccf-11...144feab49a.html

kyivite
”Google Chrome Operating System — операционная система компании Google, является открытым программным обеспечением, предназначена для нетбуков и устройств на процессорах ARM или x86. Google Chrome OS построена на ядре Linux с использованием браузера Google Chrome, работающего в новой, специально разработанной оконной системе.”

https://chrome.google.com/webstore?hl=en-US
Varjo
цікава штука у Могилі

загальне посилання:

http://937.ukma.kiev.ua/index.php?option=c...d=42&Itemid=100
.