Допомога - Пошук - Користувачі - Календар
Веб 2.0
Могилянський форум > Все, що нас цікавить > Комп’ютери і мережі
noddeat
така собі помірнофлеймово-холліворна тема. Останнім часом цей вираз модно вживати у «загорнутих» колах, модно на сайтах вішати хмару теґів, іконки з тінями, AJAX та купу сміття після кожної статті типу «digg it, add to yahoo etc». Так що таке «веб 2.0», чи він існує і чи потрібен?

Коротше, пишіть все про сабж.

Моя думка: революційним у вебі, НМД, стала можливість фідбеку від користувачів — все почалося від гостьових книг, які стали смітниками, потім коментарі, форуми та часами чати. З’явилися сайти, де контент постять користувачі більшою мірою. Але це все з’явилося до того, як я вперше почув вираз «веб 2.0». Ага, ну і ще соціальні мережі, але на них я поки що клав.
VITALIUS
Як на мою думку, то Веб 2.0 - це ні що інше як тенденція до уніфікації і стандартизації інтерфейсів самих веб-ресурсів.

От ви подивіться на ці сайти зверстані "у стилі веб 2.0" - вони ж усі схожі один на одного або принаймні мають купу спільних стандартних рис.

От наприклад - http://meta.ua/ та http://korrespondent.net/

ну і прикладів таких можна знайти багато. тобто усе це просто поголовна стандартизація і уніфікація. мета з одного боку позитивна - недосвідченим користувачам і взагалі корстувачам простіше розбиратися із навігацією, яка на всіх сайтах в тій чи іншій мірі повторюється. З іншого боку всі ці стандарти мене відверто кажучи напружують і від "фірмового стилю веб 2.0" мене вже скоро почне нудити...
noddeat
а як на мене, новий дизайн кореспондента — говенний, і розібратися в ньому важко. Уніфікації, хоч убий, не бачу. Хіба що сайти, які юзають ту саму CMS, часто схожі один на одний.

а зручність інтерфейсу не має нічого спільного з його схожістю на інший інтерфейс. Звісно, якщо ти звик до «русского интерфейса», то якщо інший «русский» інтерфейс буде на нього схожий, то тобі він буде здаватися «зручним». Зручним, однак, є такий інтерфейс, який інтуїтивно зрозумілий, хоч і не схожий на інші. Еппл таки вдається це робити.
VITALIUS
я вислов лише свої власні відчуття від певних тенденцій =)

усі ці меню у формі "закладок". на яндексі те саме. на укр правді теж =)

купа також оцих галімих кнопочок типу додай там щось кудись. в делішез, флікр, і тому подібну, вибачаюсь, муть ))

зростання веб-монстрів типу джимейла які надють все більше і більше сервісів водночас віднімаючи юзерів у сайтів яки спеціалізувались лише на певних сервісах.

зараз будучі юзером гугла можна відмовити від полуг окремих онлайн-сервісів:
- пошти
- гелерей
- файлсторів
- блогів (інтеграція із блоггером)
- онлайн-органайзерів (чи шось типу того)
- онлайн-програм для редагування (текстів, графіки...)
- рсс-рідерів

і ще купа купа всякого різного, я просто все одразу не згадаю ))

зараз навіть маючи свій власний домен можна "підсадити" його пошту на двіжок Гугла. І так наприклад всім юзерам бонету можна заргети фірмові "бонедівські" імейли із вею-інтерфейсом і технічним супрводром Гуглу! Просто змінюєш МХ-запис домену на гуглівський сервер і все - https://www.google.com/a/ (я найближчим часом збираюся зробити таке для більшості своїх власних скриньок)
Chantale
На мою флеймерьску думку Web 2.0 це джунглі серед яких дуже рідко трапляються красиві квіти. Багато технологій, які "покращюють" WWW, наразі передозовані на більшості сайтів. Сюди:
  • ajax
  • java
  • javascript
  • flash
  • activex(SUX FOREVER)
Ну і тенденції до пришвидшення розробки торкнулись і сюди. Ми тонемо в інтерфейсах та в нерозбірливих початкових кодах сторінки. Ну його нафіх... smile_nea.gif
noddeat
ґуґл — це веб два ноль?
зараз будучі юзером гугла можна відмовити від полуг окремих онлайн-сервісів:
- пошти
- гелерей
- файлсторів
- блогів (інтеграція із блоггером)
- онлайн-органайзерів (чи шось типу того)
- онлайн-програм для редагування (текстів, графіки...)
- рсс-рідерів

я особисто користуюсь ґуґл-поштою. Зарегив блог на blogger.com, потикався, і продовжив вести ЖЖ. GoogleWord якось теж не вразив, рсс-рідер у мене вбудований в браузер (Live Bookmarks). Є ще прикольний проект code.google.com, який має конкурувати з SourceForge, але у світі Linux зараз набирає оберти Launchpad, який набагато зручніший, бо там інтеґрований файл-менеджер для викладення сорсів та система техпідтримки для реагування на баґи.

так що я б не сказав, що ґуґл захопив світ, аж ніяк. просто деякі речі в нього виходять краще за всіх.

Дописано о 00 годині 37 хвилин 29 секунд
* ajax
* java
* javascript
* flash
* activex(SUX FOREVER)

ну, технології — це не Веб 2.0. Веб 2.0 — це криве використання технологій. На флеші можна як написати говнобаннер чи говноменю навігаційне, як і зробити 3Д-ілюстрацію до підручника з фізики твердого тіла.

Москалевський
всьо шо меня цикавыть цэ аякс и писюн ваша нет-душа и социальни аспекты
Chantale
так що я б не сказав, що ґуґл захопив світ, аж ніяк. просто деякі речі в нього виходять краще за всіх.

Гугл дуже зручні речі робить. Я наразі користуюсь поштою та googletalk. Останній підвязав до свого улюбленного psi та підєднав icq транзит. Тепер всі контакти доступні через один протокол, можна зайти через веб-інтерфейс не зі свого компа + сервер-сайд хісторі навіть якщо я користуюсь psi а не вебинтерфейсом.

ну, технології — це не Веб 2.0. Веб 2.0 — це криве використання технологій. На флеші можна як написати говнобаннер чи говноменю навігаційне, як і зробити 3Д-ілюстрацію до підручника з фізики твердого тіла.

Я коряво висловився. Я мав на увазі що непомірне вживання всіх ціх штучок - це і є badside www2. Доречі вікі - робить без жодних наворотів. HTTP only

всьо шо меня цикавыть цэ аякс и писюн ваша нет-душа и социальни аспекты

и ты, Бодя Брут, купился на яванские штучки?
noddeat
Гугл дуже зручні речі робить. Я наразі користуюсь поштою та googletalk. Останній підвязав до свого улюбленного psi та підєднав icq транзит. Тепер всі контакти доступні через один протокол, можна зайти через веб-інтерфейс не зі свого компа + сервер-сайд хісторі навіть якщо я користуюсь psi а не вебинтерфейсом.

ґуґлтолк я теж юзаю, але через pidgin. Це звичайний Jabber-протокол, тільки що з опцією інтеґрації контактів мила та IM.

ґуґл ьорс теж рулить, звісно, як і ґуґл мепс.

Дописано о 01 годині 48 хвилин 37 секунд
Доречі вікі - робить без жодних наворотів.

ну вікі так — це величезне надбання Вебу.
Chantale

ґуґлтолк я теж юзаю, але через pidgin. Це звичайний Jabber-протокол, тільки що з опцією інтеґрації контактів мила та IM.

ґуґл ьорс теж рулить, звісно, як і ґуґл мепс.

Ну да, звичайний джаббер, я ж кажу через psi підєднуюсь. Навіть вже навчились до групових гугл-чатів підєднуватись. І він не звичайний. Він рулить хоча б server-side історією. І веб інтерфейсом, який можна обьюзати в будь-якому інтернет клубі де нема клієнта, але є браузер
VITALIUS
ще трошки про дизайни smile.gif Хотілося б додати до того що писалось про новий диз Кора.
Так от дивився я на нього дивився і думаю ну шо ж він мені так сильно нагадує hmm.gif А сьогодні згадав, точніше банер на самому корі мене направив на такий ресурс як "Новинар": http://novynar.com.ua/
Хто не в курсі, "Новинар" - це теж журнал, такої ж тематики що і Кор, але тіпа українською мовою (і це в рекламній компанії була їхня головна фішка) і він теж є проектом того ж таки холдингу КР Медіа, до якого входить журнал Кор, а сайт відповідно входить до інтернет-підрозділу КР Медія - інет-ходингу Спутнік Медіа wacko.gif

Коротше кажучи, якщо хто так і не прорубив увесь цей мексиканський серіал, скажу коротко Новинар і Кор - це тіпа родичі. І от новинар відкрився вже більше півроку тому а може і рік (хоча журнал я ніколи не купував і навіть не бачив) із тим дизайном що і зараз є. А от новий дизайн Кора, який з’явився з 1 січня цього року - це як виявилось той таки дизайн Новинаря просто з іншою кольоровою схемою biggrin.gif

пысэц
шимон
"диз кора" - це ти сильно сказав. я досі під враженням.
wookie
Тута голосування за найкращі нові проекти вебу http://vote.crunchies.techcrunch.com/
noddeat
Він рулить хоча б server-side історією.

та ти шо, я ж параноїк, навіть на своєму компі довго не зберігаю історію. Та й взагалі, мав чудові випадки, коли друзі випадково отримали доступ до історії аськи своїх колег (через криворукість адміна та сервер-сайда отого), і багато дізналися пліток про себе. Я-то нікого в асьці не обсираю, і взагалі, але не хочу зберігання такої інфи будь-де, крім мого ноута.

І веб інтерфейсом, який можна обьюзати в будь-якому інтернет клубі де нема клієнта, але є браузер

тут рулить http://meebo.com (дякуємо Бартону за лінк), він підтримує всі протоколи. Це теж «вебдванольний» проект — користуватися ним одне задоволення, дійсно.

Chantale
та ти шо, я ж параноїк, навіть на своєму компі довго не зберігаю історію. Та й взагалі, мав чудові випадки, коли друзі випадково отримали доступ до історії аськи своїх колег (через криворукість адміна та сервер-сайда отого), і багато дізналися пліток про себе. Я-то нікого в асьці не обсираю, і взагалі, але не хочу зберігання такої інфи будь-де, крім мого ноута.

Ну доступ до серверної історії не так вже легко отримати. Це раз. По-друге, у мене аська не тільки для пліток, і буває потрібно згадати URL чи команду, чи щось що мені казали. Тут я маю _уніфіцировану_ історію для Jabber,ICQ,Jabber-conference вже не кажучи про те що пошук та группування залишают будь-який клієнт-сайд хісторі із пістолетом щоб застрелитись від почуття недосконалості.

тут рулить http://meebo.com (дякуємо Бартону за лінк), він підтримує всі протоколи. Це теж «вебдванольний» проект — користуватися ним одне задоволення, дійсно.

Нігламурна. Поперше багато технологій. Подруге не такий вже й потужний. Хоча, так, альтернатива, але мені гугловий варіант більше до вподоби.

Niks
Не, Виталик... Все ссылки что ты показал - эта не вебдваноль!) Основное правильно веб 2.0 - большой шрифт и clear style ))
В данный момент вебдваноль - это просто модное слово и дополнительный зароботок веб-дизайнерам(гг)... Конешно же проэкт вебдваноль стоит дороже чем обычный )

Есть мнение, что веб20 - это ТОЛЬКО социальные сети. Для меня веб 2.0 и по дизайну и функционалу - http://simkl.ua/
Кстати советую зарегистрироваться в тестеры smile.gif Очень полезная и удобная штука...

К обзору "слова" веб20 давайте добавим еще "Стартап")

Зацените видео....
http://www.youtube.com/watch?v=g2I5w6Iik30
четко веб 2.0 )
webwarrior
Як на мене, web2.0 - просто модне слово, яке всі вживають, але ніхто толком не знає що воно значить.
VITALIUS
всі про нього говорять, але ніхто не бачив © - це треба у підзагловок теми laugh.gif
Cooper
веб 2.0 технологии это технологии интерактивной загрузки инфы О_о тоесть без полного обновления сайта О_о и это в сотни раз лучше чем полное обновление и к тому же траффика меньше жрет О_о
и это не только соц. сети О_о как минимум пример - гугл о_О в основном юзаються просто ява скрипты и ХМЛ(АЯКС) либо флеш О_о вот о_О

зы: надеюсь этот "О_о" смайлик всех уже заипал Yes.gif
noddeat
це не веб 2.0, це AJAX. Після оновлення цього форума тут теж він з’явиться, але це не зробить форум «веб2нольним»
Москалевський
а от „зберегти зміни“ після редагування то хіба не аяксове?
NLD
б*я, короче!
мудрецы со слоном, блин smile.gif
"Он такой длинный и тонкий! - нет, короткий и толстый!"
Вот - http://www.computerra.ru/think/234100/
©Тим О’Рейли (не кто-нибудь)

Все читают и просвещаются.
NLD
Своими словами - архитектуронезависимость, ориентация на сервис.
Создание контента всеми пользователями. "Чем больше народу на ресурсе - тем лучше ресурс и контент на нем". Вместо онанирования хоумпагов, на которые разве что гостевуху прикрутить можно - блоги с функцией комментов. Вместо централизированных файлопомоек - битторрент и прочие п2п. И т.д. Да-да, вики и битторрент организованы по одному и тому же принципу.
К тому же весьма заметна ориентация именно на онлайновость контента. Вместо скачивания видюшек - Ютуб и иже с ним. Кстати, Live Office и подобные - туда же.
Вместо жесткой системы категорий - теги. То есть, вместо таксономии Folksonomy, как-то так это звется правильно smile.gif То бишь, на том же ласт.фме стили жестко не заданы. Каждый может назвать Элтон Джона брутал грайндинг дэзом. Можно и хохмы ради, но никто не запрещает так считать.
Что еще забыл? А, ну да, большая интерактивность страниц. В качестве инструментальных средств - тот же Аякс.
Можно продолжать. Комменты по теме приветствуются smile.gif
Niks
(NLD @ 7.01.2008, 15:11:17) *
б*я, короче!
мудрецы со слоном, блин smile.gif
"Он такой длинный и тонкий! - нет, короткий и толстый!"
Вот - http://www.computerra.ru/think/234100/©Тим О’Рейли (не кто-нибудь)

Все читают и просвещаются.

ой б*я) таких ссылок по инету ходит миллионами, каждый кому не лень уже пишет свой обзор о веб20.
Из всех статей, что я читал - эта самая нудная и абсолютно не интересная. Гугл? Вы считаете гугл веб 2.0? Чем? Тем, что там минимум ЮИ? Здесь же не только в дизайне ведь дело, а в функциональности...
А гугл(сейчас все начнут кричать, что я не прав) - давно использует ДРЕВНИЕ алгоритмы поиска, которые были сзданны еще при его открытии. nigma.ru - рвет гугл по программной части, как тузик грелку. Не даром яху и другие хотели вложить в этот сайт инвестиции, а он между прочим создан студентамиwink.gif
Cooper
АЯКС это часть веб 2.0 smile_genius.gif

но нолдор прав - это еще и мм... открытость ресурсов чтоли.. кстати ходят слухи о начале "эры веб 3.0" О_о
NLD
QUOTE(Niks @ 7.01.2008, 18:41:45) *

ой б*я) таких ссылок по инету ходит миллионами, каждый кому не лень уже пишет свой обзор о веб20.
Из всех статей, что я читал - эта самая нудная и абсолютно не интересная.

Ню-ню. А вам с картинками подавай и башорг-стайл? В идеале комиксом? Если уж я пишу, что не кто-нибудь, то так и есть. Можно было ради приличия залезть в википедию и посмотреть, кто является автором этого самого словечка. Вернее, одним из оных.

Собственно, вышеприведенный текст является точкой зрения авторов этого термина. То, что изначально в него закладывалось. В 2005 еще году. Еще вопросы?
Соответствующая вики-статья (английская), ин май хамбл это самое, также неплохо раскрывает значение термина.

А, касательно веб 3.0 - ну да, ходят такие слушки. Пока ничего особо внятного. Но судя по тому, что в вики пишут, что-то вроде того, что в киберпанковых фильмах показывают. Видеосерфинг, 3Д, искуственный интеллект и прочее.
.